Винен кебап

19674 | 18 февр. 2015 | 17:50

Силви Басева: Готвя, както рисувам - с вдъхновение

-1424274791.jpgСилви Басева-1424274919.jpg

Автор:


Днес в рубриката „Гурме“ ни гостува художничката Силви Басева, позната на ценителите у нас и в чужбина с вдъхновените си и оригинални маслени платна и витражи. Тя обича да „улавя“ характерни кътчета от близо и далеч, наситени с колорит и романтика, архитектурни шедьоври и интересни детайли от различни места по света. Силви е завършила специалността „Стенопис“ в Националната художествена академия, но работи и в областта на живописта, рисунката, витража, оформлението на книгата и запазения знак. Автор е на 22 самостоятелни изложби и е участвала в множество съвместни експозиции в България, Ирландия, Турция, Русия, Германия, Австрия, Мароко, Италия. Сега подготвя следващата си изява, посветена на архитектурата и духа на Ориента.

 

Ярка и разпознаваема като художник, Силви Басева си остава творец във всичко, което прави, а кулинарията е сред любимите й занимания. Голямата й слабост е средиземноморската кухня. Азбуката на готвенето и много рецепти е научила от баба си (като рецептата за винения кебап, типично зимно ястие). Все пак повечето вкусни гозби, които приготвя за семейството си, са нейни импровизации, включително и пълнените патладжани, които пък са подходящи за летните месеци.

 

Винен кебап

 

Необходими продукти

 

800 гр телешко месо от бут

1 чаша бяло вино

1 голяма глава лук

1-2 домата или 2-3 л. доматено пюре,

1 лъжица брашно

½ лъжичка червен пипер

черен пипер на зърна, дафинов лист, чубрица бахар на зърна,

няколко скилидки чесън

1 лъжичка захар, сол, олио

 

Начин на приготвяне

 

1.Запържваме наситнения лук.

2.Добавяме нарязаното на средно големи парчета месо и го бъркаме с лука, докато си смени цвета.

3.Сипваме 2 чаши вода, като заври, отпенваме, добавяме виното и оставаме ястието да ври на тих огън по-дълго.

4.Добавяме настърганите домати или доматеното пюре, захарта, чубрицата, червения пипер, няколко дафинови листа, по няколко зърна бахар и черен пипер.

5.Сгъстяваме соса с 1 с.л. брашно, разбъркано в малко вода.

6.Оставяме месото с подправките да ври около 3 часа.

7.Към края слагаме чесъна, нарязан на ситно.

 

Гозбата става с доста сос и е хубаво да се поднася в дълбоки чинии заедно с топка картофено пюре. Същата рецепта може да се направи и със свинско месо от бут, като времето за готвене е около 1 час. Разбира се, може да се използва и червено вино, тогава цветът на яденето е малко по-тъмен.


Още по темата

Скалопине с бяло вино

-1423071777.jpg

Джузепе ЛОМУШО: В кулинарията няма рецепти, има точното съчетаване на продуктите

5 февр. 2015 | 07:40

Свинско вретено с дижонска горчица, спанак и гъби

-1422895011.jpg

Анислава ДИМОВА: Експериментирам в кулинарията, като съчетавам техники и ...

3 февр. 2015 | 07:30

Фрехоляда

Снимка - Стефан Сучев.-1422373801.jpg

Карлос ПОРТЕН : Храната е пряко свързана с атмосферата, хората и усещането за ...

2 февр. 2015 | 17:47

Спагети с телешки кюфтенца

-1421685349.jpg

20 ян. 2015 | 10:00

Печени свински пържоли

-1419949866.jpg

30 дек. 2014 | 10:06