Ние ще се борим до последния момент, заяви още тя

Виорика Дънчила обвини президента Йоханис, че не се интересува от завода на Фолксваген

2179 | 21 окт. 2019 | 13:19

По думите ѝ, Европейската народна партия е изпратила писмо, с което подкрепя изграждане на завода на Фолксваген в България


Премиерът на Румъния Виорика Дънчила обвини президента Клаус Йоханис, че изобщо не се интересува от проекта за изграждане на завод на Фолксваген в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре.

В интервю за ДиСи Нюз (DC News) Дънчила каза, че Европейската народна партия (ЕНП) е изпратила писмо, с което подкрепя изграждане на завода на Фолксваген в България, а не в Румъния, въпреки че Румъния предлага по-добри условия. Дънчила напомни, че Национално-либералната партия е член на ЕНП и заяви, че де факто най-голямата опозиционна сила се ръководи от президента Клаус Йоханис, предаде БТА.

"Ние обсъждахме този проект. Дори министърът на търговията бе в Германия, говори с борда на Фолксваген по този проект. Имаме най-изгодни условия за инвестиция", заяви Виорика Дънчила. "Но, за съжаление, нямаме необходимата подкрепа", допълни тя.

По думите й Европейската народна партия е изпратила писмо, с което подкрепя България. "Г-н Вебер, който е лидерът на групата, е изпратил това писмо, с което подкрепят България, и тогава се питам къде са членовете на Национално-либералната партия (НЛП), какво е направил г-н президентът Клаус Йоханис? Защото, както съм казвала, той е председател на НЛП. Той ни представлява на съветите. Не можа ли да разговаря, когато ходи на Съвета (на ЕС), за да подкрепи Румъния? Не можа ли да говори с лидера на групата на ЕНП, за да подкрепи Румъния?", попита и.д. премиерът Виорика Дънчила, която е конкурент на Клаус Йоханис на президентските избори следващия месец.

Дънчила посочи, че г-н Вебер е подкрепил България, въпреки че Румъния е предложила много по-изгодни условия.

Запитана дали на практика румънската Национално-либерална партия подкрепя изграждане на завода на Фолксваген в България, а не в Румъния, Виорика Дънчила отговори: "Точно така. Казах ви, съществува това писмо. НЛП, която е член на ЕНП, подкрепя това нещо".

Дънчила каза, че за важни цели за страната е необходим консенсус и сътрудничество между президентската администрация, правителството и парламента. По думите й президентът Клаус Йоханис се води само от личен и предизборен интерес.

"Ще опитам да говоря отново, ще отиде отново министърът. Ние ще се борим до последния момент", каза Виорика Дънчила и допълни, че ако президентът не иска да се намеси, тя и правителството ще направят всичко възможно, за да привлекат тази инвестиция в Румъния.

Запитана дали възнамерява да говори с канцлера Ангела Меркел по този въпрос, Дънчила отговори утвърдително. "Ще опитам телефонен разговор. Казах ви, че ще направя всичко възможно, за да привлека тази инвестиция в Румъния. Зная колко важна е за моята страна", каза Виорика Дънчила.

Нейното правителство бе свалено с вот на недоверие в парламента на 10 октомври. Основен инициатор на вота бе НЛП, чийто председател бе Клаус Йоханис преди да бъде избран за държавен глава през 2014 г.


От категорията

Тръмп разказа на Путин за идеята си за провеждане на срещата на Г-7 в разширен състав

-1591035545.jpg

Руският президент благодари на американския си колега за доставката на апарати ...

1 юни 2020 | 21:17

Путин одобри датата 1 юли за референдума за конституционни поправки

-1585142567.jpg

Промените, които руският парламент и Конституционен съд вече одобриха, на ...

1 юни 2020 | 17:51

Майкъл Джордан избухна: Расизмът не е изкоренен, търпяхме достатъчно!

-1469516614.jpg

Коментарите на шесткратния шампион в НБА идват след поредните нощи на протести ...

1 юни 2020 | 15:53

Силите на Хафтар отвоюваха важен град в Либия

Халифа Хафтар-1554728245.jpg

Халифа Хафтар е подкрепян от Обединените арабски емирства, Египет и Русия, а ...

1 юни 2020 | 21:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.