Ние ще се борим до последния момент, заяви още тя

Виорика Дънчила обвини президента Йоханис, че не се интересува от завода на Фолксваген

1864 | 21 окт. 2019 | 13:19

По думите ѝ, Европейската народна партия е изпратила писмо, с което подкрепя изграждане на завода на Фолксваген в България


Премиерът на Румъния Виорика Дънчила обвини президента Клаус Йоханис, че изобщо не се интересува от проекта за изграждане на завод на Фолксваген в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре.

В интервю за ДиСи Нюз (DC News) Дънчила каза, че Европейската народна партия (ЕНП) е изпратила писмо, с което подкрепя изграждане на завода на Фолксваген в България, а не в Румъния, въпреки че Румъния предлага по-добри условия. Дънчила напомни, че Национално-либералната партия е член на ЕНП и заяви, че де факто най-голямата опозиционна сила се ръководи от президента Клаус Йоханис, предаде БТА.

"Ние обсъждахме този проект. Дори министърът на търговията бе в Германия, говори с борда на Фолксваген по този проект. Имаме най-изгодни условия за инвестиция", заяви Виорика Дънчила. "Но, за съжаление, нямаме необходимата подкрепа", допълни тя.

По думите й Европейската народна партия е изпратила писмо, с което подкрепя България. "Г-н Вебер, който е лидерът на групата, е изпратил това писмо, с което подкрепят България, и тогава се питам къде са членовете на Национално-либералната партия (НЛП), какво е направил г-н президентът Клаус Йоханис? Защото, както съм казвала, той е председател на НЛП. Той ни представлява на съветите. Не можа ли да разговаря, когато ходи на Съвета (на ЕС), за да подкрепи Румъния? Не можа ли да говори с лидера на групата на ЕНП, за да подкрепи Румъния?", попита и.д. премиерът Виорика Дънчила, която е конкурент на Клаус Йоханис на президентските избори следващия месец.

Дънчила посочи, че г-н Вебер е подкрепил България, въпреки че Румъния е предложила много по-изгодни условия.

Запитана дали на практика румънската Национално-либерална партия подкрепя изграждане на завода на Фолксваген в България, а не в Румъния, Виорика Дънчила отговори: "Точно така. Казах ви, съществува това писмо. НЛП, която е член на ЕНП, подкрепя това нещо".

Дънчила каза, че за важни цели за страната е необходим консенсус и сътрудничество между президентската администрация, правителството и парламента. По думите й президентът Клаус Йоханис се води само от личен и предизборен интерес.

"Ще опитам да говоря отново, ще отиде отново министърът. Ние ще се борим до последния момент", каза Виорика Дънчила и допълни, че ако президентът не иска да се намеси, тя и правителството ще направят всичко възможно, за да привлекат тази инвестиция в Румъния.

Запитана дали възнамерява да говори с канцлера Ангела Меркел по този въпрос, Дънчила отговори утвърдително. "Ще опитам телефонен разговор. Казах ви, че ще направя всичко възможно, за да привлека тази инвестиция в Румъния. Зная колко важна е за моята страна", каза Виорика Дънчила.

Нейното правителство бе свалено с вот на недоверие в парламента на 10 октомври. Основен инициатор на вота бе НЛП, чийто председател бе Клаус Йоханис преди да бъде избран за държавен глава през 2014 г.


От категорията

Социалистите спечелиха изборите в Испания. Санчес обеща да сформира стабилно правителство

Изборите в Испания - левите без мнозинство. Санчес обеща да сформира стабилно правителство-1573452588.jpg

На второ място се нарежда консервативната Народна партия с 20,8 на сто и 88 ...

11 ноем. 2019 | 08:03

Президентски избори в Румъния: Йоханис и Дънчила отиват балотаж

-1571755255.jpg

Социалдемократическото правителство на Дънчила падна през октомври, след близо ...

11 ноем. 2019 | 20:53

Кремъл: Путин и Меркел се договориха Донбас да получи специален статут в Украйна

-1455134371.jpg

Двамата лидери са отбелязали важността на мерките за уреждане на конфликта, ...

11 ноем. 2019 | 20:57

Федерика Могерини: ЕС още няма списък на засегнатите от санкциите срещу Турция

-1531805971.jpg

По-рано днес Съветът на ЕС прие рамка за налагането на санкции срещу свързаните ...

11 ноем. 2019 | 17:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.