Това се прави, за да се защити "достойнството на вдовицата му"

Висшият съдебен съвет реши: Завещанието на принц Филип ще е в тайна поне 90 години

3363 | 29 септ. 2021 | 12:28

Съдията ще бъде пазител на сейф, който съхранява 30 плика, съдържащи завещания на починали членове на кралското семейство


Покойният съпруг на кралица Елизабет II – принц Филип – е направил завещание преди смъртта си, но повечето настоящи членове на кралското семейство така и няма да разберат какво е написано в него.

Съдържанието на документа ще остане в тайна за поне 90 години, за да предпази честта и самочувствието на кралицата. Това беше отсъдено от Висшия съдебен съвет на Великобритания преди няколко дни. Филип, който беше женен за кралицата в продължение на 73 години и е баща на Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, почина през април на 99-годишна възраст.

 

Колкото и странно да звучи, това съдебно решение не е прецедент. В продължение на повече от век съдът е бил молен да засекретява завещанията на членове на кралското семейство след тяхната смърт. След изтичането на 90 години, ще има специален съвет, който да реши дали завещанието на Филип ще бъде отворено, или ще се продължи неговата тайнственост.

 

"Аз съм на мнение, че поради конституционното положение на суверена е подходящо да има специална практика по отношение на кралските завещания. Необходимо е да се представи защита на личния живот на тази ограничена група хора, за да се запази достойнството на кралицата и близките членове на нейното семейство", казва съдия Андрю Макфарлейн пред BBC.

 

Съдията ще бъде пазител на сейф, който съхранява 30 плика, съдържащи завещания на починали членове на кралското семейство.

 

На 9 април 2021 принц Филип си отиде на 99-годишна възраст. Близо половин година след кончината на съпруга на Елизабет Втора BBC излъчиха документален филм за херцога на Единбург, озаглавен Prince Philip: The Royal Family Remembers. Той е посветен на стотната годишната от рождението му.

 

В него са събрани спомените на членовете на кралското семейство за покойния крал консорт, оставил сериозна следа не само в историята на кралския двор, но и в сърцата на всички, познавали го лично. Интервютата са заснети както преди, така и след смъртта на принц Филип.

 

Няма как да не отбележим участието на принц Хари в продукцията. Той нарича своите баба и дядо "най-очарователната двойка" и не крие, че най-много му липсва чувството му за хумор.

 

Херцогът на Съсекс не пропуска да спомене, че загубата е най-голяма за кралицата, защото знае колко силна се е чувствала тя до своя съпруг. Знае обаче също така, че ще се справи и без него. 

 

"Зад това, което целият свят вижда, бяха двама души, който се обичаха много още от ранна възраст и бяха посветили живота си на службата - това е невероятна връзка", продължава емоционално принц Хари.

 

Камила Паркър също е интервюирана и споделя за уроците, които е научила от принц Филип. Тя е категорична, че той е показал истинското значение на ролята на консорта, която очаква и нея, когато принц Чарлз стане крал. Херцогът и херцогинята на Корнуол добавят, че принц Филип никога не е искал вниманието за себе си и е правил всичко тихо, но по точния начин, предава Daily Mail.

 

Принц Уилям също оценява саможертвата на своя дядо, отказал се от успешна военна кариера в един много "мъжки свят" по онова време, за да бъде стабилна подкрепа на съпругата си - решение, достойно за уважение. Принц Чарлз пък допълва, че баща му все пак си е позволявал критики към кралицата, но те винаги са били тактични и обосновани, а тя винаги се е вслушвала в тях.

 

А обобщението е, че всички смятат покойни принц Филип за истински пример за подражание, достоен мъж и съпруг, човек на честта и дълга. И със сигурност той ще остане завинаги в сърцата и умовете им както със своите шеги, така и с ценните си съвети.

 

Източник: standartnews.com


От категорията

2022 г.: Годината на Водния тигър носи драматични промени и непредсказуеми обрати. Вижте за кого

2022 г.: Годината на Водния тигър носи драматични промени и непредсказуеми обрати-1638284736.jpg

През 2022 г. тайната не е да намалите разходите си, а да увеличите бюджета си и ...

30 ноем. 2021 | 17:04

Пет магични дати през декември сбъдват всички желания

Сн. БГНЕС-1638275259.jpg

На 21-ви ще се случат наведнъж цели две важни събития. Зимното слънцестоене е ...

30 ноем. 2021 | 14:24

Камелия Тодорова: Кирил Тодоров не ми е истински баща

Камелия Тодорова-1638369610.jpg

От спектакъла й хората могат да разберат защо носът й е крив, как по време на ...

1 дек. 2021 | 16:39

Български люти чушки в диетата на Адел, с която стопи 45 килограма

-1633695428.png

Адел сериозно се е увлякла по модната напоследък сиртфуд диета. Тя се основава ...

30 ноем. 2021 | 17:37