В Русия могат да изпият поне една четвърт от българския еликсир

Виталий Меркушев: Бяхме свикнали с вашето вино, но вие сами избягахте от руския пазар. Върнете се!

9366 | 8 март 2016 | 15:57

Руснаците харесваха българското вино,но днес то е много по-малко на нашия пазар. Българите предоставиха тази ниша не знам на кого, българските производители не идват у нас, казва председател на Черноморския форум на винопроизводителите.


Преди десетина години България държеше 25% от пазара на вино в Русия и беше вносител номер едно във Федерацията. След нас се нареждаха големи винени нации като Франция и Испания. Сега ситуацията е коренно различна.
И макар че виното не е сред ембарговите стоки, износът на българския еликсир напълно се е сринал.
Защо българското вино изчезна от рафтовете на руските магазини разказва Виталий Николаевич Меркушев, председателят на Черноморския форум на винопроизводителите. Той беше гост на Международната изложба „Винария“, която се проведе в Пловдив между 24 и 28 февруари.

Защо в последно време руските потребители се отказаха от българските вина, г-н Меркушев?
- На този въпрос може да се отговори както дълго, така и кратко. Краткият отговор е следният: българите престанаха да внасят вино в Русия

 

- Но коя е причината?
- Може би защото стана малко по-скъпо в долари и в евро. Това е единият възможен отговор. Сигурно има и други. Забелязвам, че интересът на българските производители към руския пазар някакси затихна.
Преди у нас имаше повече българи, имаше и много български вина. И се продаваха много добре. Обаче изчезнаха през последните две години. Защо?

Може би вашите производители правят по-малко вино. А може би са започнали да изнасят активно своите продукти на други пазари. Може би вие имате по-добра представа какво точно се е случило.

И първото, и второто не е вярно.
- И аз не вярвам. Тук може да има някакъв политически момент. Много е активен политическият разговор в момента.

Всичките тези фактори в комплект обаче допринесоха за крайния резултат – българските вина в Русия днес са много, много по-малко, отколкото бяха.

А в нашата страна бяха свикнали с вашето вино. Руснаците го харесваха, то имаше своите привърженици. И сега българите предоставиха тази ниша не знам на кого. Май на който се вреди...

- А вие какво бихте искали да се случи?
- Руските клиенти са търсачи. Те обичат разнообразието, обичат да опитват нови неща. В момента, в който се появи нещо ново от познат производител, започват да го „оглеждат“.  
В момента, независимо от кризата, има пазар за добрите вина. Потреблението на еликсира не пада, дори, ако е в средната и висока ценова категория.

Трябва обаче да се работи, да се присъства на пазара. А в последно време в Русия се говори малко за българските вина.

- Как така, нима не се чува нищо за българското вино? И при положение, че не толкова отдавна България беше вносителна номер едно на вино у вас?
- Нищо не се чува. През последните години в нашите конкурси не участват български компании. Не се появяват в нашите изложби. Не идват за никакви наши събития.
Ето, сега, например, имаше огромна изложба. Дойдоха 18 испански компании, над 30 чилийски. От България нямаше нито една! Сами си тръгнахте от нашия пазар. Не ние сме виновни. Ние ви викаме обратно, но не идвате.


Руският пазар е огромен, има много свободно място. Аз не казвам, че ние в Русия може да „изпием“ цялата България, но една четвърт от вашето производство на вино можем да изпием с лекота.

Нали знаете как се случва. Първоначално делът на дадено потребление в една страна е малък, после той се увеличава и става по-трудно да бъде реализиран. Делът на вината от България в Русия в момента е толкова малък, че са необходими съвсем малко усилия, за да бъде увеличен.

- На вас харесват ли ви българските вина?
- Аз цял ден съм тук, (В Пловдив, по време на Международното изложение „Винария“ - б.р.) ходя, пробвам различни вина. И не опитах нито едно, за което да мога да кажа: това вино не ми хареса. Едно ми харесва повече, друго – по-малко. Но всичките са по моя вкус.

 

- Кои предпочитате повече – белите или червените?
- Харесват ми както бели, така и червени. Опитвах и мускат. Всичките са хубави. Те са от различни ценови категории. Разбирам, че транспортните разходи оскъпяват продукцията, но вие изнасяте и на много по-далечни дестинации.

- България все пак е по-близо до Русия от Испания.
- А по море е съвсем близо, но трябва желание. Аз не разбирам българските винопроизводители, може би те нямат пари за транспортиране на своите напитки.


От категорията

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите!

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите! -1601126969.jpg

Нашата цел е стабилност на България, сигурност и спокойствие на българите, да ...

26 септ. 2020 | 15:33

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Какво представлява новият план на ЕС за миграцията

-1583491188.jpg

По-голяма солидарност за по-справедливо споделяне на тежестта

26 септ. 2020 | 14:37

Виктор Орбан: „Мястото на Европа в света“, „Вирусът“ и „Обичайните заподозрени“

-1500731418.jpg

Най-голямата заплаха за националното самоопределение днес е мрежата в стил ...

25 септ. 2020 | 12:30