България не трябва да отстъпва от позициите си за Северна Македония, заяви вицепрезидентът

Илияна Йотова: Всеки загубен живот е провал за държавата

8151 | 21 ноем. 2020 | 21:15

Вредно е да политиканстваш в условията на криза и да печелиш политически дивиденти на гърба на хората. Eвропейците смятат, че премиерът Борисов е паднал в капана на коалиционните си партньори и се страхува от оставка, коментира тя


България не успя да обясни на своите европейски партньори позицията си за Северна Македония, затова днес сме в изолация и не срещаме подкрепа. Eвропейците смятат, че министър-председателят Борисов е паднал в капана на своите коалиционни партньори и се страхува от оставка на правителството, затова действа по този начин. Затова и европейските ни партньори не разбират същината на нашите искания. Тази позиция изрази вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Опорни хора“ по телевизия България он Ер.

Тя видя поредица от грешки на българската дипломация от подписването на Договора за добросъседство през 2017 г. и припомни, че в края на 2019 г. своите резерви пред еврочленството на Северна Македония и Албания са изразили Франция, Германия и Нидерландия. Йотова допълни, че е очевидно, че България не е успяла да покаже собствените си резерви и условия.

Вицепрезидентът припомни, че Съвместната междуправителствена комисия, оглавявана от външните министри на България и Северна Македония, се е събирала само веднъж от подписването на Договора за добросъседство.


"Липсва публично достъпен преглед на неговото изпълнение – каквато е задачата на тази комисия", подчерта Илияна Йотова.

Тя определи като абсолютно недопустими антибългарската кампания и езика на политици в западната ни съседка и настоя за реакция на българското правителство заради обидите, отправени към външния министър Захариева.

Вицепрезидентът заяви, че България не трябва да отстъпва от червените линии, формулирани след Консултативната среща при президента Радев миналата година, последвалата рамкова позиция на Министерски съвет и приетата от Народното събрание декларация.


„Оттук нататък решаването на проблеми е почти изцяло в ръцете на македонската страна. Не е България тази, която трябва да ревизира своето отношение и да е активната страна в търсене на решение. Въпрос на дипломация и познания е как нашите условия да бъдат отразени в текстовете на преговорната рамка“, посочи Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че в глава 35 от преговорите трябва да бъдат ясно записани българските условия и да бъде упоменат Договорът за добросъседство и да се проследи в целия преговорен процес дали той се изпълнява.


"Другата възможност е в първия клъстър от глави, т.нар. основи, да бъдат ясно поставени условията на България и този запис да върви като постоянна преговорна нишка през целия процес и тази глава да бъде затворена последна", добави тя.

Йотова отбеляза стремежа на Германия като председател на Европейския съвет да запише като успех приемането на преговорните рамки за Северна Македония и Албания.


С ветото българското правителство направи невъзможно започването на преговорите в рамките на германското председателство и това ще ни бъде припомняно в удобни моменти“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта успеха на българското европредседателство с налагането на темата за Западните Балкани и посочи, че България е била и ще продължава да бъде най-големият поддръжник на тяхната европейска интеграция.


За да продължим тази последователна политика, трябваше да се борим българският еврокомисар да отговаря за разширяването. За това настоявах преди година“, каза още вицепрезидентът.

 

Най-вредно е да се политиканства със здравната криза и не може да се извличат политически дивиденти в условията, в които се намираме всички. Министър Ангелов призна очевидно най-големия страх на управляващите – ако се затегнат мерките, хората ще излязат на улицата, заяви Йотова.

Тя отбеляза, че не трябва да вървим след събитията, а кризата трябва да се управлява с експертност, професионализъм и грижа към всички. „В тази ситуация няма печеливши и губещи и всички трябва да се справяме заедно. Всеки загубен живот е провал за държавата“, посочи Йотова.

Тя отново изтъкна липсата на национален план за действие, за какъвто от пролетта настоява президентската институция.


План с различни сценарии в зависимост от развитието на кризата, а не хаотични действия – като например сменената няколко пъти концепция за броя на леглата за COVID-19 в болниците“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова предложи организирането на среща с директори на болници от цялата страна, за да се преценят всички съществуващи и необходими ресурси и да се предложат решения.


Ако трябва да се предприемат бързи действия от страна на Министерски съвет, да се вземат бързи законодателни решения в условията на извънредни мерки. Технологичните срокове в мирно време не са валидни“, посочи вицепрезидентът.

„Медиците си свършиха работата и успяха да овладеят шоковата ситуация през пролетта. Очакваха обаче и управляващите да си свършат работата и да подготвят системата през лятото“, каза още Илияна Йотова.
Тя подчерта, че с изказването си, че проблемът е в нереформираната здравна система, здравният министър е дал оценка на това, което се случва в здравеопазването през последните 10 години, в които управлява Борисов.

По думите на Йотова днес най-големият страх на българите е не дали ще се заразят, а дали ще могат да стигнат до болниците, дали ще получат адекватна медицинска помощ, не само за COVID-19.


Ако се вярва на думите на правителството, около 400 млн. лв. трябва да са влезли в здравната система. Всяка вечер слушаме за поредните суми, обещани от министър-председателя. Хората обаче не вярват, че тези пари ще стигнат до предназначението си и ще бъдат използвани разумно. Хората не вярват и заради цинични изказвания като на бившия финансов министър Горанов за раздаването на пари от хеликоптер“, заяви Йотова.

Според вицепрезидента трябва да се предложи на студентите по медицина в последните курсове перспектива за развитие, за да останат в България, a българските медици ще се върнат от чужбина, когато видят адекватно отношение, правила и ред, достойно заплащане.


От категорията

Стефан Янев се отметна: Не знам каква партия правят Кирил Петков и Асен Василев
(Видео)

Снимка Кадър БТВ-1631802467.png

От президента Радев не съм чул да има желание да прави партия. Различните ...

16 септ. 2021 | 17:27

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно
(Видео)

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

Петима са кандидатите за генерален директор на БНР
(Видео)

-1631803528.jpg

Своите концепции са подали общо 5 кандидати (по реда на приемане): Милен Митев, ...

16 септ. 2021 | 17:43