Вицепрезидентът Йотова: Нуждаем се от нова политика по миграцията

През последните 10 години темата за развитието на ЕС е отстъпила от документите на Съюза

Вицепрезидентът Йотова: Нуждаем се от нова политика по миграцията

1295 | 20 март 2017 | 12:17

Да, Балканският път беше спрян, споразумението с Турция е факт, но само за миналата година мигрантският поток се премести отново в Средиземноморието и за 2016 г. там са пристигнали по официални данни 180 хиляди човека, даде пример тя.


Нуждаем се от цялостна нова политика в областта на миграцията и убежищата, каза вицепрезидентът Илияна Йотова днес по време на дискусия "60 години след Рим: Да изградим заедно европейската демокрация", организирана от Европейското движение и Съюза на европейските федералисти, съвместно с Информационното бюро на ЕП в България.

 

Според Йотова най-тежкият проблем, който вълнува европейските граждани, е сигурността - в социално-икономически, във финансов план, за оцеляване, сигурност за борбата с бедността, както и тежката криза, свързана с миграционните потоци.

 

Тя посочи, че хората се страхуват от неконтролируемата миграция и отбеляза, че не може да даде положителна оценка за европейските политики в тази област. Добри идеи, сравнително бързо решени в европейските институции, но за съжаление не дадоха тези очаквани резултати, които бяха необходими - като се започне от така и непроработилата политика за квотното разпределение на пристигащите в Европа бежанци и мигранти и се стигне до споразумението с Турция, коментира Йотова.

 

Това споразумение, според нея, не е проработило във вида, в който се е очаквало, а дефакто блокира и двустранните споразумения, България и Гърция имат с Турция двустранни договорености за реадмисия на граждани на трети държави, но от близо 800 заявки от България засега са изпълнени едва шест, каза Илияна Йотова. Да, Балканският път беше спрян, споразумението с Турция е факт, но само за миналата година мигрантският поток се премести отново в Средиземноморието и за 2016 г. там са пристигнали по официални данни 180 хиляди човека, даде пример тя.

 

По думите й затварянето на един път и такива половинчати споразумения не решават проблема с миграцията. Споразумението с Турция също трябва да бъде преосмислено от страна на европейските институции, колкото и трудно да е това, смята Йотова.

 

Вицепрезидентът коментира още, че през последните 10 години като че темата за развитието на ЕС е отстъпила. Няма я в европейските документи, в националните дискусии на държавите членки, отбеляза тя. Според нея обяснението е, че няколко много тежки последователни кризи са довели до това европейските институции, държавите членки и гражданите да се занимават с решаването на неотложни проблеми и се е загубила общата визия и общата перспектива къде е Европа днес и къде трябва да стигне.

 

От много време не бяхме чували да се говори нито за визия, нито за развитие, и каквито и да са резервите към Бялата книга, предложена от ЕК и Юнкер, от много време насам това е единственият документ, който подтиква към някакъв размисъл, отбеляза тя. Йотова каза, че не е продуктивен начинът, когато още преди да стане известно предложението на ЕК, някак си бързо тази концепция беше обвързана с идеята за Европа на няколко скорости на концентричните окръжности. Като че ли този проект беше блокиран от самото начало с подобни изявления, смята тя. Най-честият въпрос за Бялата книга е кой от вариантите да изберем, с подобни дискусии трябва да започне разговор в обществата на европейските граждани за това каква Европа искаме да бъде занапред, обясни Илияна Йотова. Според нея каквито и да са резултатите от тези дискусии, както и да изглежда тази Бяла книга, ще трябва да се премине през частична промяна на Лисабонския договор

 

Тя засегна също темата за пропастта между европейските институции и гражданите и посочи, че до този момент по отношение на комуникацията институции-граждани не е направено почти нищо. Днес Европа е залята от огромни вълни на ксенофобия, популизъм, краен екстремизъм, каза още вицепрезидентът.

 

Тя посочи, че случилото се в Холандия е успокояващо, но припомни, че предстоят избори във Франция и Германия. Ответната реакция на тази ксенофобия и популизъм като че я няма и тук се нуждаем от бърз отговор и солидарна реакция, коментира Илияна Йотова.

 


От категорията

Бойко Борисов: До една година можем да влезем в чакалнята на еврозоната!

Бойко Борисов: Дългът на Гърция се вдига, на България - пада! Имаме много добър златен резерв!-1524741573.jpg

Премиерът разкри, че предстоят "тихи преговори" с европейските ...

26 апр. 2018 | 12:22

Корнелия Нинова: Трябва ни единен план за приемане на еврото! Който и да е на власт, да го спазва!

-1523972393.jpg

Лидерът на БСП взе участие в конференцията "България в еврозоната. ...

26 апр. 2018 | 14:17

Виртуози във въздуха

Зрелищни демонстрации в небето над "Граф Игнатиево" (Снимки, Видео)

Снимки: Министерство на отбраната-1524761862.jpg

На официалната церемония в авиобаза „Граф Игнатиево” бяха началникът на ...

26 апр. 2018 | 19:57

Данаил Кирилов: Арестът на Иванчева е успех в правен и технически план

Данаил Кирилов: Арестът на Иванчева е успех в правен и технически план-1524758380.png

Делата за корупция са тежки. Не трябва да изказваме чак толкова големи ...

26 апр. 2018 | 18:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018