Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата на Валентин Кардамски. Снимка Иван Стоименов

Сергей Станишев и Мая Манолова дойдоха на събитието

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри първата портретна изложба на Валентин Кардамски

1555 | 14 септ. 2017 | 13:25

Художникът, познат и като пиар на левицата, нареди в Клуба на народния представител образите на „Големите на 20 век“

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата на Валентин Кардамски.
Снимка Иван Стоименов-1505392618.jpgВицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата на Валентин Кардамски.-1505385644.jpgВицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата на Валентин Кардамски.-1505385582.jpg

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата „Големите на 20 век“ на художника Валентин Кардамски в Народното събрание. Изложбата, която бе наредена в Клуба на народния представител в парламента, включва портрети на лица на ХХ век, като творците Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Невена Коканова, Георги Парцалев, Радой Ралин, Йордан Радичков; политици, като Людмила Живкова, Жельо Желев, Николай Добрев, Ахмед Докан, Цар Борис Трети, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и други.

 

„Ако забравим тези образи, това означава да изтрием себе си. Тези образи са много силни, много въздействащи. За мен те носят много сантиментална мощ, защото с голяма част от тези хора съм работила“, заяви в много емоционално слово Илияна Йотова. Тя подчерта, че Валентин Кардамски е успял да закачи на стените на Народното събрание 28-те години преход.

 

„Част от парите, които ще се съберат от закупуването на тези картини, ще отидат за деца, които са лишени от родителски грижи, но които носят таланта в себе си и трябва да бъдат поощрявани“, добави Йотова. Една от изложените картини ще бъде отиде на „Дондуков“ 2.

 

Специално за събитието от Брюксел дойде президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев. Когато Йотова развълнувано заяви, че част от част от героите на изложбата, с които е работила, вече не са между живите, Станишев разведри атмосферата, като се обади от залата: „Някой са тук!“ За откриването на изложбата, която е първата за Валентин Кардамски, дойде и омбудсманът Мая Манолова, а депутатът от левицата, актрисата Нона Йотова, влезе в ролята на водеща на събитието.

 

Парламентарната група на „БСП за България“ е откупила портрета на Радой Ралин, за да подпомогне талантливите деца художници.

 

Валентин Кардамски доскоро бе по-известен в медийните среди като пиар на левицата. Журналистите откриха, че е художник, когато м.г. подари на Сергей Станишев за неговата 50-годишнина негов портрет. Същият подарък направи Кардамски и на Симеон Сакскобургготски за 80-годишния му юбилей.

 

Кардамски е разработил своя своеобразна техника на рисуване. Неговите портрети се раждат не с помощта на четката, а с мистрия и нож, с които нанася боите. Това създава неповторим вид на платната, прави образите по-експресивни и въздействащи.


От категорията

Златните тракийски съкровища се завърнаха в Националния исторически музей

Сн. НИМ-1516268598.jpg

Интерес будят редки накити от проучени гробове в Златиница и Синеморец, както и ...

18 ян. 2018 | 11:43

Тео Ушев подготвя първата си изложба в България

-1485275189.jpg

Ушев стана известен у нас с късометражния си анимационен филм „Сляпата Вайша”, ...

18 ян. 2018 | 10:12

Доли Партън постави два рекорда на Гинес, задмина Риба Макинтайър и Елвис Пресли

-1494315472.jpg

Легендарната певица е с най-много хитове в класацията на "Билборд" за ...

19 ян. 2018 | 10:38

Кристиан Костов получи престижна награда в Грьонинген

Сн. БНР-1516278677.jpg

„Искам да кажа, че съм много горд, че България най-накрая спечели. Аз мисля, че ...

18 ян. 2018 | 14:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018