Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата на Валентин Кардамски. Снимка Иван Стоименов

Сергей Станишев и Мая Манолова дойдоха на събитието

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри първата портретна изложба на Валентин Кардамски

1165 | 14 септ. 2017 | 13:25

Художникът, познат и като пиар на левицата, нареди в Клуба на народния представител образите на „Големите на 20 век“

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата на Валентин Кардамски.
Снимка Иван Стоименов-1505392618.jpgВицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата на Валентин Кардамски.-1505385644.jpgВицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата на Валентин Кардамски.-1505385582.jpg

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата „Големите на 20 век“ на художника Валентин Кардамски в Народното събрание. Изложбата, която бе наредена в Клуба на народния представител в парламента, включва портрети на лица на ХХ век, като творците Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Невена Коканова, Георги Парцалев, Радой Ралин, Йордан Радичков; политици, като Людмила Живкова, Жельо Желев, Николай Добрев, Ахмед Докан, Цар Борис Трети, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и други.

 

„Ако забравим тези образи, това означава да изтрием себе си. Тези образи са много силни, много въздействащи. За мен те носят много сантиментална мощ, защото с голяма част от тези хора съм работила“, заяви в много емоционално слово Илияна Йотова. Тя подчерта, че Валентин Кардамски е успял да закачи на стените на Народното събрание 28-те години преход.

 

„Част от парите, които ще се съберат от закупуването на тези картини, ще отидат за деца, които са лишени от родителски грижи, но които носят таланта в себе си и трябва да бъдат поощрявани“, добави Йотова. Една от изложените картини ще бъде отиде на „Дондуков“ 2.

 

Специално за събитието от Брюксел дойде президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев. Когато Йотова развълнувано заяви, че част от част от героите на изложбата, с които е работила, вече не са между живите, Станишев разведри атмосферата, като се обади от залата: „Някой са тук!“ За откриването на изложбата, която е първата за Валентин Кардамски, дойде и омбудсманът Мая Манолова, а депутатът от левицата, актрисата Нона Йотова, влезе в ролята на водеща на събитието.

 

Парламентарната група на „БСП за България“ е откупила портрета на Радой Ралин, за да подпомогне талантливите деца художници.

 

Валентин Кардамски доскоро бе по-известен в медийните среди като пиар на левицата. Журналистите откриха, че е художник, когато м.г. подари на Сергей Станишев за неговата 50-годишнина негов портрет. Същият подарък направи Кардамски и на Симеон Сакскобургготски за 80-годишния му юбилей.

 

Кардамски е разработил своя своеобразна техника на рисуване. Неговите портрети се раждат не с помощта на четката, а с мистрия и нож, с които нанася боите. Това създава неповторим вид на платната, прави образите по-експресивни и въздействащи.


От категорията

Поетеса от Израел - в Къщата на София

Поетеса от Израел - в Къщата на София-1506402725.jpg

Лиел Александра Адмон има български корени, обича родния си език и култура, ...

26 септ. 2017 | 08:07

Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида

Сн. Уикипедия-1506344150.jpg

Мерер пише, че хиляди работници са транспортирали 170 000 тона варовик по Нил в ...

25 септ. 2017 | 15:55

„Христос отново разпнат“ – новата Библия на Казандзакис

„Христос отново разпнат“ – новата Библия на Казандзакис -1506435824.jpg

Романът е определян като „най-ясната“ книга на Казандзакис, защото това е ...

26 септ. 2017 | 17:23

Показаха находките открити при площад "Света Неделя" в столицата

Кадър: Нова.тв-1506433109.jpg

Предстои паркингът около разкопките да бъде премахнат, а районът да бъде ...

26 септ. 2017 | 16:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.