Ерик Рубин издържа проковацията на Нова тв

Американският посланик отказва да обсъжда казуса "Цветан Василев", защото въпросът е правен (Видео)

Вижте как Ерик Рубин издържа провокацията на Нова тв: Не сме партизани! Не ни въвличайте в интриги!

6193 | 8 авг. 2017 | 18:12

В десетминутното интервю, излъчено на запис в "Здравей България", водещата Надежда Узунова задава въпроси, които са абсурдни за който и да било дипломат: кого избирате - Лозан Панов или Сотир Цацаров, кой ви е по-симпатичен - президентът Радев и


Нова телевизия се опита да вкара американския посланик Ерик Рубин във вътрешно-политическите скандали у нас.

В десетминутното интервю, излъчено тази сутрин на запис в "Здравей България", водещата Надежда Узунова задава на Н.П. г-н Рубин тенденциозни въпроси, които са абсурдни за който и да било дипломат: кого избирате - Лозан Панов или Сотир Цацаров, кой ви е по-симпатичен - президентът Радев или премиерът Борисов, смятате ли, че Цветан Василев трябва бъде СПАСЕН от главния прокурор и т.н.

Разбира се дипломатът не се подава на провокацията и отговаря така, както трябва да направи всеки достолепен посланик:  "Не можем да подкрепим един човек срещу друг - не сме партизани. И няма да позволим да бъдем въвлечени в междуличностни интриги". 

Този, меко казано, странен разговор обаче показва нивото на професионализма в българската журналистика.

Предлагаме ви цялото интервю, без редакторска намеса.

- Посланик Рубин, ако бяхте българин, щяхте ли да се притесните от политиката на новия американски президент?
- Много хубав въпрос. Отговорът е, не. Този американски президент, както и всички след падането на комунизма, подкрепя българската демокрация и икономика и най-вече иска българите да имат по-добро бъдеще тук и навсякъде по света.

- Защо президентът иска да спре лотарията за зелени карти. Това няма ли да е краят на американската мечта?
- Спокойно. Това е само законопроект, предложен в Конгреса. Да, президентът Тръмп го подкрепи, но все още нищо не се е променило. Това си остава само предложение, което Конгресът ще обсъди, когато се събере на сесия през есента. Президентът Tръмп е убеден, че емиграционната ни система трябва да се промени, така че да привлича способни и добре обучени хора.

- Това не е ли дипломатичен начин да ни кажете: „Много ви харесваме, но си стоите, където сте!”?
- Не. Имаме почти половин милион българи в САЩ. Срещал съм се с българската общност в Чикаго. Там има много успели българи. Така че съвсем отговорно ви казвам: американците много харесваме българите, смятаме, че и те ни харесват. Нека продължаваме така.

- Наскоро казахте, че полагате усилия да доведете президента Тръмп в София. Придумахте ли го вече?
- Не, но това не ме отказва от тази важна задача.

- Когато го убеждавате да дойде, ще му кажете ли, че има един български банкер, който в момента търси закрила от Щатите по закона Магнитски?
- Сигурен съм, че той вече е информиран по въпроса. Това е един правен казус, затова не мога да го коментирам – като правило не обсъждаме съдебни дела.

- Вие, познавайки ситуацията и процесите у нас, смятате ли, че Цветан Василев трябва да бъде защитен и спасен от главния прокурор и медийния бос Пеевски, както настоява американският му адвокат?
- Не мога да обсъждам този казус. По него трябва да се произнесат съдебните органи тук и в Америка.

- Българските власти потърсиха ли ви по този случай?
- Не, разговорите по тази тема вървят само по юридически канали.

- И никой от правителството не Ви е звъннал да обсъдите ситуацията?
- Не.

- А някой от съдебната власт?
- Не.

- Ако Ви потърсят, какво ще отговорите?
- Ще кажа, че въпросът е правен и не мога да взема отношение по него.

- Според Вас този случай какво показва за нашето правосъдие?
- Отново, без да обсъждам конкретния казус, мога да кажа, че през последните 25 години Америка направи много, за да се подобри съдебната система в България, да стане по-прозрачна, да отговаря на международните стандарти. Без съмнение има още какво да се свърши, затова ние подкрепяме съдебната реформа.


- А опитвате ли се да я побутнете в определена посока? 

- Не, не го правя. Помощта е само през неправителствени организации. Да, ние подкрепяме техните усилия да помагат със съвети, предложения и споделен опит.

- Точно това дава хляб на обвиненията, че се бъркате в съдебната реформа.
- Няма нито един случай, в който да сме се намесили и да се твърди подобно нещо, то е напълно погрешно.

- Щяхте ли да си признаете, ако се месите?
- Със сигурност щях. Но нека ви кажа нещо – хората, които казват, че се бъркаме, са същите, които казват, че никой не може да им повлияе. Това е доста странно.

- Ако трябва да изберете кого или какво да подкрепите какво ще изберете в следните случай – главния прокурор Сотир Цацаров или върховния съдия Лозан Панов?
- Не вземам страна и не се меся по вътрешни конфликти. Ние подкрепяме принципи, идеи, прозрачност, върховенство на закона. Но не можем да подкрепим един човек срещу друг - не сме партизани. И няма да позволим да бъдем въвлечени в междуличностни интриги.

- Следващият избор вероятно ще Вие е по-лесен – шведски Грипен или американски Ф-16?
- Ако аз купувах самолети, без колебание щях да купя Ф-16. Но не мога да си позволя такава покупка. Само държавите могат. И в този случай ние сме се съсредоточили да помагаме на България да модернизира своята армия, защото е важно да се отвъртете от техниката от съветската ера. Но моята работа не е да ви продам едни самолети, задачата ми е да ви убедя да ги смените, а българското правителство е да реши какви да си купи.

- И като знаете тяхната позиция за самолетите, кой Ви е по-симпатичен: президентът Радев или премиерът Борисов?
- Понеже още нищо не е решено и ключовите играчи могат да си сменят позицията, няма да назова име и да взема страна.

- А кой ще промени България?
- Ще я променят смелите, упоритите и талантливи българи, хората, които имат страхотни постижения и вече движат страната напред. Американското посолство направи тази кампания за тях. С нея искаме да отговорим на песимистичните настроения, че, видите ли, България е обречена, че няма бъдеще, защото е сгрешила в евроатлантическия си избор. А ние сме убедени, че решенията ви бяха правилните. Да, животът не се променя отсега за след малко. Животът е труден за всички хора, дори за американците, но има много българи, които не са политици или звезди, хора, които в момента ни гледат и правят впечатляващи неща тук.

- Може ли човек, който носи тениска с надпис "СССР", да промени България?
- Не вярвам. Това не е бъдещето, това е миналото. Мисля, че е важно българите да го помнят и да кажат на децата си какво ги е довело до това положение. Бъдещето на България не трябва да е свързано с хора, които носят тениски със сърп и чук.

- Притеснява ли Ви, че българите се обръщат отново към Русия?
- по никакъв начин. За мен евроатлантическият път на страната е безспорен.

- Кампанията на посолството да не е част от някаква пропагандна война с Русия. Страната ни бойно поле ли е?
- Не, не е. Никой няма полза от бойни полета и войни.

- Дори от пропагандни войни?
- Това не е пропаганда. Ние си слагаме името под тази кампания. Тя е продължение на усилията на онези американци, които са се борили за българската независимост. Тя е продължение на работата на първите американски учители, направили училища тук след Освобождението и са обучавали българчета по един нов начин. Отношенията между Америка и България са дълбоки и искрени и не могат да бъдат обект на пропаганда.

- Нали знаете, че има лесен начин да спечелите сърцето на всеки българин – махнете визите. Кога ще го направите?
- Ако зависеше от мен – веднага. Знаем, че това е най-важното нещо за българите. Даваме си сметка, че кандидатстването за виза е скъпо и отнема време и особено за хората, които не живеят в София, това си е голямо предизвикателство. Но си имаме закони кога може да падне визовия режим за определена държава и не искам да ви залъгвам, че можем да променим тези правила. България не покрива изискванията. Знаете, че най-важният критерии е хората, на които се отказва виза да са много малко и да се сведат до минимум хората, които остават нелегално в САЩ, когато са взели виза. Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро, но аз и хората от посолството полагаме усилия това да се случи.

- И накрая – помните ли още „Върви народе възродени”? Рецитирахте го на 24 май.
- Разбира се... Бъдете преблагословени, о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье, творци на наший говор мил!Вижте как Ерик Рубин издържа проковацията на Нова тв: Не сме партизани! Не ни въвличайте в интриги!

В десетминутното интервю, излъчено на запис в "Здравей България", водещата Надежда Узунова задава въпроси, които са абсурдни за който и да било дипломат: кого избирате - Лозан Панов или Сотир Цацаров, кой ви е по-симпатичен - президентът Радев и

От категорията

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!

-1448546816.jpg

Днес това може да коства оставката на един чиновник или един министър. Утре ще ...

17 юли 2018 | 18:49

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност-1531745503.jpg

Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради ...

16 юли 2018 | 15:50

Проф. Искра Баева: Радио „Свободна Европа” отново в България. И какво от това?

-1459603970.jpg

Възстановяването на медията ще се приеме положително и от критиците на ...

21 юли 2018 | 12:53

Проф. Иван Ангелов: Стратегия за догонващо икономическо развитие на България до 2040 година

-1507719516.png

Нужна е съвременна аграрна политика. Българското земеделие сега е в окаяно ...

21 юли 2018 | 10:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тома Неверни


10 авг. 2017 | 01:21Дядо Иване, моля те отърви ни от чичо Сам.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


8 авг. 2017 | 23:27"Този, меко казано, странен разговор обаче показва нивото на професионализма в българската журналистика. " Написалият това изречение е човек с меко кааано странни разбирания.Определено не е гледал американска телевизия и има много странни представи за телевизия ,журналистика и интервю с лице на посланническа позиция.Не ,че журналистите са китка цвете,но тук аз не виждам гаф от водещата.По скоро гафа е от страна на посланника ,който като последен селяндур се изцепи и за самолетите и за съдебната реформа а с бисерът свързан с американската подкрепа в борбата ни за независимост направо ще остане в историята.Само дето пропусна да спомене ,че на Шипка заедно с американците сме проливали кръвта си и свободата ни е дар от Велика Америка.Да си американофил значи ,че си бъгарофоб!Между впрочем САЩ трябва да бъдат разрушени!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


8 авг. 2017 | 21:05Доказано е, че повечето от тия "демократизиращи" НПО са програма на ЦРУ, заменила преките намеси с контри и умерени опозиции с калашници. Системата за финансирането им от джоба на американския днъкоплатец отдавна е разплетена. Та такива думички " А опитвате ли се да я побутнете в определена посока? Не, не го правя. Помощта е само през неправителствени организации. Да, ние подкрепяме техните усилия да помагат със съвети, предложения и споделен опит." ни дават гаранция, че Биг Брадъра отдавна "насочва" държавната ни политика на терен. Yankee Go Home!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


8 авг. 2017 | 20:11Тоя чифутин директно ни каза " Бедните да го духат"


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.