Кадър: Televizija NOVA

Пострадалите в мелето са над 100 души

Албанският химн подпали фитила в македонския парламент (Видео)

11666 | 28 апр. 2017 | 16:24

Депутатът от “Беса“ Зекирия Ибраими взе думата и започна да пее албанския национален химн от трибуната


Една от основните причини, довели до тежкия инцидент в македонския парламент вчера бе изпълнението на албанския химн от трибуната на най-висшия законодателен орган в Скопие, предаде кореспондентът на БГНЕС. Минути след като народните представители от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и две албански формации избраха Талат Джафери за председател на НС, депутатът от “Беса“ Зекирия Ибраими взе думата и започна да пее албанския национален химн от трибуната.

В този момент пред сградата на НС и в центъра на Скопие имаше хиляди протестиращи. Част от тях влязоха в парламента, стигна се до сбиване, при което пострадаха няколко депутати, а лидерът на СДСМ Зоран Заев се оказа с разкървавена глава.

 

 Безредиците в Македония са изцяло на етническа основа. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Велико Търново експертът по кризи на сигурността проф. Вихрен Бузов. Той поясни, че ВМРО-ДПМНЕ е управлявала с Демократичната партия на албанците на Арбен Джафери, която се представи по-лошо на тези избори и поясни, че част от проблема е именно това нейно представяне, което ги е лишило от мнозинство, съвместно с ВМРО-ДПМНЕ. „Те имаха конструктивна роля в обществения живот на Албания. Сега на преден план излязоха другите две партии на албанците, едната, от които е бившата терористична организация Армия за национално освобождение (АНО) на Али Ахмети, който е извършил откровено казано провокация в македонския парламент с изпълнение на албанския химн и партията „Беса“, която е политически проект на управляващата в Турция партия, подобна на нашия ДОСТ.

Всъщност те са „фитилчето“, което заедно с предателството на Социалдемократическия съюз на Зоран Заев, който е готов заради властта да загърби националните интереси и единственото на Македония, ще запали македонските отношения. Така че етническите са смесени с чисто политическите интереси и то с глобално-политически, защото ЕС натиска за смяна на властта в Македония, тъй като предишното правителство неглижира санкциите срещу Русия, обвърза се с турски поток, с китайския пояс на коприната, тоест целта е да се ударят тези глобални геостратегически проекти, които би трябвало да преминат през територията на Македония“, каза проф. Бузов.

 

Според него наслагването на геополитически конфликти върху етнически и върху чисто вътрешнополитическите отношения в Македония, е довело до тази нова ескалация.

Над 100 души са пострадали вследствие на инцидентите. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители и трима депутати.

Македонският парламент преживя вчера един от най-драматичните си дни, днес ситуацията е сравнително спокойна. От вътрешното министерство съобщиха, че са взели всички мерки, за да се осигури безопасността и защитата на гражданите. 

 Вижте кой подпали фитила в македонския парламент

Депутатът от “Беса“ Зекирия Ибраими взе думата и започна да пее албанския национален химн от трибуната
Намери своята история

От категорията

Във Великобритания проверяват дали убитият депутат е станал жертва на специфично мотивирана атака

-1634356551.jpg

Атаката е оценена от висши служители за борба с тероризма като свързана с ...

17 окт. 2021 | 12:36

Напрежение над Японско море - руски изтребител ескортира американски бомбардировач

-1506192742.jpg

В петък Русия съобщи, че неин кораб е попречил на разрушител от САЩ да навлезе ...

17 окт. 2021 | 12:29

Скопие: Не е вярно, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци е разрушен

Скопие: Не е вярно, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци е разрушен-1634312740.jpg

Управлението за защита на културното наследство и Публичното предприятие за ...

15 окт. 2021 | 18:45

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс е терористична атака

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс е терористична атака-1634356551.jpg

Шейсет и девет годишният Еймс от Консервативната партия на премиера Борис ...

16 окт. 2021 | 06:54