Депутатите на БСП се връщат в парламента

Нинова стартира процедура за избор на нов председател на БСП. Ще участва в състезанието! (ВИДЕО)

45687 | 27 май 2019 | 14:33

Няма да коментираме екзитпол, чакаме окончателните резултати, заяви снощи Георги Свиленски, председател на червения предизборен щаб


Председателят на БСП Корнелия Нинова ще предложи на утрешното заседание на НС да бъде стартирана процедура за избор на нов председател на партията. Нинова ще участва в състезанието. Мотивът  ѝ - така се носи достойно политическата отговорност!

 

Това стана ясно от първата пресконференция на ръководството на БСП след евровота в неделя.

 

"Имаме нужда от доверие, от легитимност вътре в партията", каза още Нинова. Тя призна, че БСП е загубила тези избори, макар че е единствената партия, която увеличава бройката на евродепутатите си и е  ривлякла повече гласоподователи в сравнение с евроизборите през 2014 година. 

 

Не унивайте, продължаваме напред, бяха първите думи на Нинова, след като благодари на всички, които са участвали в изборите и специално на онези, които са преодоляли страха и са гласували за БСП.

 

Новината, която съобщи Нинова, е, че на утрешното заседание на Националният съвет на партията, тя ще предложи да бъде приета процедура за пряк избор на председател на партията и обяви, че ще участва в състезанието.

 

Категорично не отговаря на фактите това, че ядрото на БСП не е излязло да гласува, посочи в началото на пресконференцията Корнелия Нинова. 

И посочи: "Ние събрахме 450 005 гласа на тези избори, това е ядрото на партията и твърдя отговорно, че БСП излезе да гласува на тези избори“, подчерта Нинова.

 

Нинова не мисли, че отсъствието на БСП от парламента е повлияло негативно на резултатите й. Две седмици преди изборите социолозите давали лека преднина на БСП, но тогава партията също била извън Народното събрание. За тези две седмици станало нещо друго, но какво - е въпрос на съответните анализи, обясни Нинова.

 

Тя обърна внимание на ниската избирателна активност. "Това е проблем, който прави значим корпоративния, купения вот", анализира лидерът на партията.

 „Голямата ни тревога и то за България е ниската избирателна активност, особено на фона на това, което се случи в Европа като избирателна активност. Смятаме, че това е урок за всички партии, да си вземем поука защо всички нас хората не ни харесват. Ниската активност представлява и слаба легитимност, и слабо представителство на партиите. Всички партии, които участвахме във вота, взети заедно, ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и държавността“, заяви лидерът на БСП.

 

Корнелия Нинова подчерта, че не смята, че с кампанията си социалистите са  изплашили избирателите. Предстои да направим анализ на причините за представянето ни. Традиционно левите не сме ги отблъснали, това показват числата и фактите. Другите леви формации не направиха повече от нас. Що се отнася до националистическото - дайте ми конкретен пример за националистически лозунги и послания. Това клише се лепна на БСП, посочи Корнелия Нинова. 

 

Тя благодари на избирателите на партията. Нинова посочи, че при БСП има увеличение на гласовете в абсолютна стойност, което не се наблюдава при други партии. Само ние увеличаваме евродепутатите си - с един, каза още Нинова, сравнявайки резултатите на БСП с предишните.

 

Лидерът на БСП подчерта, че партията води в четири области - Видин, Добрич, Плевен и Ямбол.

 

От 28 социалистически и социалдемократически партии в ЕС БСП е пета, посочи Нинова.

 

И след добрите факти, Нинова отбеляза, че БСП е загубила.

Ние загубихме тези избори. Причините са две групи - външни и вътрешни. Външни – корпоративен вот, използване на администрация, страх у хората, използване на държавен ресурс и вътрешни партийни, които ще обсъдим“, каза Корнелия Нинова.

 

"Утре сме свикали Национален съвет. Смятам, че отговорността трябва да е солидарна на всички - от основни организации до председател. Ще предложим да се направят конференции. На тези общински конференции да се направи анализ по места, оценка какво се е случило, защо сме загубили. В конференциите да има точка от дневния ред – избор на ръководство на общински съвети и председатели“ , съобщи Нинова.

Провеждане на областни съвети ще предложи още соцръководството.

 

"За пръв път ще проведем избор на председател по новия устав, т.е. ще гласуват всички членове на партията - пряк избор по подобие на президентския вот. Ще се явя на избор пред цялата партия заедно с всички останали кандидати, обяви тя“, допълни Нинова.

Тя изрази надежда, че до месец два ще се приключи тази процедура.

 

Решението, заедно със срок и време, ще трябва да изработи Националния съвет.

 

Запитана дали от утре вече е председател в оставка, Нинова посочи, че едва, когато стартира процедурата за кампания за избор на нов председател, тогава ще се оттегли, за да участват на равни начала всички.

„Дотогава, докато се изготвят тези правила и процедури, оставам председател", допълни Нинова.

Лидерът на БСП поясни, че на Пленума ще бъде обсъдено и дали парламентарната група да се върне в Народното събрание. Но подчерта, че БСП трябва да се върне в парламента.

 

Нинова изтъкна, че БСП е партията с най-много преференции.

 

Днес сутринта на "Позитано" 20 се е събрало Изпълнителното бюро на партията. А от снощи е известно, че във вторник на заседание се свиква Националният съвет на БСП.

 

Очаквайте подробности!

 Нинова след изборите за ЕП

Няма да коментираме екзитпол, чакаме окончателните резултати, заяви снощи Георги Свиленски, председател на червения предизборен щаб

От категорията

Ръст на новите случая с коронавирус у нас - 3475, починали са 153

Ръст на новите случая с коронавирус у нас - 3475, починали са 153-1606864866.jpg

6 236 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, т.е. огромен ...

2 дек. 2020 | 01:19

Симеонов скочи срещу Радев: Един невзрачен човек, прескочил от държавна служба в президентството

Валери Симеонов Кадър: БНТ-1606844481.jpg

От три месеца бием тъпана за тая водна криза, която надвисна над Бургас и ...

1 дек. 2020 | 19:40

Борисов към Шарл Мишел: ЕС трябва да е готов за овладяване на пандемии и бъдещи заплахи за здравето

Снимки: Правителствена информационна служба-1606834196.jpg

Българският премиер изтъкна, че като особено важна за борбата с коронавируса се ...

1 дек. 2020 | 16:47

Директорът на РЗИ-София Илонка Маева напуска поста, връща се д-р Данчо Пенчев

Д-р Илонка Маева-1603965167.png

Причината за личното решение на д-р Маева е навършване на пенсионна възраст

1 дек. 2020 | 22:14