Правителството предприема хаотични действия, които не дават никакви резултати

Нинова: Потресаващо! Страната ври и кипи, а премиерът се среща с футболен клуб! (ВИДЕО)

21868 | 6 авг. 2019 | 14:33

Трябва да се сигнализира прокуратурата за бездействията на длъжностни лица, които доведоха до тази ситуация с чумата", категорична бе Нинова.

-1565091343.png-1565091166.png

"Потресаващо! Страната ври и кипи заради чумата по свинете, а единственото съобщение от Министерския съвет днес, е за среща на премиера Бойко Борисов с футболен клуб "Арда". Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на редовна пресконференция в червената централа.

 

"Разбираме какво става - идват местни избори, премиерът май отново ще взима кампанията на ръчно управление, ще се раздават пари", бе анализът на Нинова за днешната изява на министър-председателя.

 

Днес имахме Изпълнително бюро и обсъдихме редица важни проблеми. Искам да изразя нашето огромно притеснение от разпространението на Африканската чума по свинете. Всеки ден нови и нови райони са засегнати, а болестта не спира да се разпространява и управляващите не предприемат нищо, обрисува ситуацията в държавата Нинова. 

"Виждаме, че правителството на Бойко Борисов предприема единствено хаотични действия, които не дават никакви резултати.

 

Корнелия Нинова заяви, че левицата занае какво трябва да се направи за справяне с АЧС.
По думите й БСП се е срещнала със специалисти, ветеринари, ловни дружинки, които са предложили мерки, които могат да се вземат.


Тя заяви, че БСП има конкретни предложения към управляващите.

На първо място тя посочи МС да се събере, да определи един фонд от бюджетния излишък, от който да плати по пазарни цени на стопаните, чиито животни са избити.

На второ място по думите ѝ трябва да се централизира процесът и да стане държавна политика - да се направи среща с председателите на всички ловни дружинки, да се финансират от правителството обходи по ловните региони и редица други мерки, които те самите предлагат още през 2018г.

Не на последно място Нинова посочи и среща със Съюза на ветеринарните лекари и сключване на рамков договор с тях. Тя подчерта, че в страната има над 2000 ветеринарни лекари, които в момента не се ползват - те са на частна практика и всеки сключва договори най-вече с големите свинеферми и не стъпват в малките региони.

"От 4 години тези лекари нямат договор с Министерство на земеделието и храните, а са необходими със своята компетентност и експертиза", каза още тя.

 

Лидерът на БСП подчерта, че има и по-дългосрочни и средносрочни мерки, които трябва да се планират още отсега.
Като такава тя посочи промени в наредбата за регистрация на домашните животни, която към момента е безкрайно сложна и бюрократична и затруднява хората - за да се регистрираш трябва архитект да ти изготви скица на помещението, в което ще гледаш животното.

Като втора такава мярка Нинова посочи държавна политика за екарисажите, които са били унищожени от правителството на Борисов, поради което сега има риск от екологична катастрофа.

 

"Трябва да се сигнализира прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, които доведоха до това състояние", категорична бе тя.

Според нея винаги, когато има такива събития и протести, започват спекулации и манипулации и се използва мъката на хората за политически и партийни дивиденти. "Нямаме никакво намерение да трупаме партиен дивидент от нещастието на хората.

Няма партиен цвят тези, които ще пострадат. Ще пострадаме всички българи", обясни председателят на левицата. По думите й ще пострада икономиката, защото както еврокомисарят прогнозира, целият отрасъл свиневъдство ще си замине и всеки ще плати социална цена - цените на месото тръгват нагоре, ще се увеличи вносът и цените ще ударят по джоба всеки потребител.

"Това социално напрежение, което ври и кипи в страната изисква надпартийно съзнание и национално българско самосъзнание", подчерта Нинова.

 

Според нея е потресаваща информацията от Министерски съвет.
Не може цялата държава да ври и кипи от такъв сериозен проблем, да имаш механизмите в ръцете си да го решиш и единственото прессъобщение от правителствената пресслужба да бъде за среща на премиера с футболен клуб „Арда“", обясни тя.

По думите й е разбираемо какво се случва - идват местни избори и Борисов сигурно взема пак кампанията на ръчно управление и започва да раздава пари по места отсега.

"Надпартийните интереси и местните избори има далеч по-големи български и национални интереси. За нас това е приоритета на държавата - тази криза в която се намираме и която изисква други действия и друго отношение и към икономиката и към хората които страдат в момента“, заключи Корнелия Нинова.

 

В брифинга участие взе и председателят на столичната организация на БСП Калоян Паргов.

"Днес отново станахме свидетели на проблема с ремонта на "Ларгото". Това е поредната брошка в ревера на "грандиозните" успехи на ГЕРБ в София. Това започва да става хроничен проблем. Всички знаем за ремонтите на "Дондуков", "Граф Игнатиев", "Св. Седмочисленици".

 

Искам отново да призова Йорданка Фандъкова да влезе в ролята си на кмет и да спре обществената поръчка за боклука. На всички вече е ясно, че в София много неща куцат. Нека да оставим новия кмет и новия общински съвет, които и да са те, да вземат решение за това", призова Паргов.

"Не искам да коментирам новата партия на Слави Трифонов, защото не съм запозната. Разбрах, че днес са излезли някакви документи, но не съм ги чела. Като се запозная с тях, ще мога да коментирам", отговори Корнелия Нинова на журналистически въпрос.

 

Запитана каква е "цената на Мая Манолова, за да е кандидат на БСП за кмет на София", Нинова бе категорична: "Просто не ми харесва въпросът като формулировка, това не е стока! Мая Манолова ще реши, градската конференция на БСП-София - също. Тя е на 14 септември. Тогава ще стане ясно".

Лидерът на червените в столицата Калоян паргов също взе думата и посъветва медиите да проявят търпение до 14 септември, когато ще стане ясно в какъв формат БСП ще се яви на изборите в столицата.

 

"Карайте си сега спокойно отпуската. Септември месец ще обявим нашия кандидат за кмет на София и как ще се явим на изборите", отговори Калоян Паргов на въпрос дали БСП ще номинира омбудсманът Мая Манолова за управник на столицата.

 Пресконференция на БСП на 6 август

Трябва да се сигнализира прокуратурата за бездействията на длъжностни лица, които доведоха до тази ситуация с чумата", категорична бе Нинова.

От категорията

Само за денонощие: 255 са новозаразените с COVID-19 у нас

-1600665723.jpg

782 от заболелите са настанени в болници. 36 от пациентите са в интензивни ...

26 септ. 2020 | 07:07

50-ти юбилеен конгрес на БСП: 800 делегати ще дадат нов тласък на лявата идея в България

Призив за за спечелване на следващите парламентарни избори ще отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова-1601094511.jpg

Интересът към събитието е изключително голям - тад 500 са гостите, повече от 40 ...

26 септ. 2020 | 07:19

НИМХ: Оранжев код за обилни валежи и силен вятър е в сила за 3, а само за вятър - за 4 области

-1601098939.jpg

Във Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново се очакват силни ветрове

26 септ. 2020 | 08:41

Председателят на Групата на социалистите в ОССЕ поздрави Корнелия Нинова

Дорис Барнет, председател на Групата на социалистите в ОССЕ-1601098034.png

Надявам се и очаквам БСП да продължи по своя път към отваряне и по-голяма ...

26 септ. 2020 | 08:25