Турция направи лупинг в отношенията с Русия

Владимир Чуков: Директен сблъсък САЩ-Русия няма да има, но дипломацията за Сирия е изчерпана

13884 | 11 апр. 2018 | 12:51

„Никой не иска война. Но и никой не би се съгласил държава като Сирия да стане плацдарм за използване на химическо оръжие. От КПП Капитан Андреево до Дамаск са 1500 километра“, предупреди арабистът.


„Ситуацията в Сирия остава силно непредвидима. Не очаквам директен сблъсък между САЩ и Русия, но дипломатическата опция е изчерпана. Вероятно ще има разширен военен удар.“
Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR арабистът проф. Владимир Чуков по повод растящото напрежение в Сирия и прогнозите за нова война.


„Трудно е да се каже какво ще се случи. Да видим каква ще е опцията на Доналд Тръмп. Вероятно ще има разширен военен удар. Ограниченият военен удар го видяхме преди години“, каза проф. Чуков.

 

„Това, което се чува и е било направено е, че основните потенциални мишени са били евакуирани. Счита се, че ударите ще траят повече от ден. Въпреки всичко не очаквам директен сблъсък САЩ-Русия. Мисля, че и от двете страни има разум, който ясно подсказва, че когато тези две суперсили се сблъскат, това ще има огромни последствия не само за тях двете, но и за региона, и за света като цяло. Това е една психоза. Никой не иска война. В същото време никой не би се съгласил държава като Сирия да стане плацдарм за използване на химическо оръжие. От КПП Капитан Андреево до Дамаск са 1500 километра“, предупреди проф. Чуков.

 

Той припомни как се стигна до високото напрежение.

 

„Историята за употребата на химическо оръжие беше подадена сега от една неправителствена организация, която се нарича Световна доброволческа спасителска организация – това са лекари, които работят в сирийските болници и част от тях са в Източна Гута - една от горещите точки в Сирия. Тяхната централа е в Париж. Реакциите са разнопосочни. Външният министър Сергей Лавров каза, че са пратили на място руски екип от специалисти. Те казали, че няма такова нещо. Но да припомним историята на употребата на химическо оръжие. Кой казва дали има или няма употреба? Това го казва ООН. Според статистиката на ООН са направени 35 атаки с химическо оръжие в Сирия от 2013-а насам. От тях са разследвани само 6-7."

 

"През април също имаше такова обвинение. На 26 октомври екипът на ООН излезе с ясен доклад, че употребата е имало“, припомни арабистът.
„Сега се дават много мнения, включително в нашите медии, че обвиненията са изфабрикувани. Но ООН е организацията, на която трябва да вярваме. В екипа на ООН са 23-ма топспециалисти. Близките на убитите хора не забравят. В Сирия от 2011 г. жертвите са над 350 хиляди. Никой не може да каже колко са убитите от химически оръжия“, посочи той.

 

Проф. Чуков каза, че според публикувана тези дни карта на ООН в тези 35 атаки са използвани зарин, хлор, фосфор, широк спектър от химически оръжия.

 

Той коментира и позициите на Русия, Турция и Иран, чиито лидери се срещнаха в Анкара в началото на април. Тогава те обявиха, че са се договорили да ускорят „успокояването на обстановката“.
„Трите гарантиращи страни се опитаха да направят някаква деескалация. Всъщност се опитват да очертаят границите си на влияние. Турция – горе на север, Централна сирия е под контрола на Русия, има и на Иран. „В Анкара беше поканен Башар Асад, той отказа. Идеята е четирима лидери да седнат и да се сдобрят, а Башар Асад да стане част от общото решение. Тези дни обаче Ердоган направи липунг на 180 градуса по отношение на топлите си отношения с Русия. Той заяви, че Анкара ще реши кога на върне Африн на коренните жители, а не на държава, която е окупирана от друга държава. Това е тотална атака срещу Лавров“, коментира проф. Чуков.

 

На въпрос какво е обяснението Чуков заяви: „Видяхте колко силно е дрънкането на оръжие. Тръмп ясно каза, че е за военна опция. Това е огромен натиск. Подобен тип много рязка позиция срещу Русия показва промяна. Ако до този момент заедно бяха Русия, Труция и Иран, сега изведнъж Турция подкрепи предложение на ЕС и на САЩ, че отговорник за атаката е Дамаск. Той постави прът в колелата на хармонията, която едва ли не се виждаше като новото съдържение на Евразия.“


От категорията

Румен Радев - различният президент, който стреля с думи

Радев-1547827663.jpg

На „Дондуков“ 2 генералът от ВВС се превърна в алтернативен център на власт, ...

21 ян. 2019 | 07:31

Елми Азири: Албанците трябва да бъдат равни с македонците в нашата държава

Елми Азири, заместник-председател на партия „Съюз за албанците” -1547898637.jpg

България, като страна член на НАТО и ЕС, със своя опит играе важна роля в ...

19 ян. 2019 | 13:49

Иван Гранитски за Борис Христов: Тромпетистът на нравственото несъгласие

-1545221441.jpg

Душеспасително е постоянно да се обръщаме към поезията на автори като Борис ...

21 ян. 2019 | 16:36

Живков, 1981: Отървете ни от чантаджиите! Борисов, 2019: Отървете се от онези с лъскавите коли!

-1548082998.jpg

Речите на премиера и някогашния ръководител на социалистическа България често ...

21 ян. 2019 | 16:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


11 апр. 2018 | 14:13на турчин вяра?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


11 апр. 2018 | 19:49Не на турчин. На мохамеданин! Религията им е такава __хлъзгава и изменчива, защото е взаимствана почти напълно от юдаизма.