Руско знаме над планината Азаз в Сирия

Целта е да предотвратят евентуални бомбардировки от страна на турските ВВС

Владимир Чуков: Сирийските кюрди издигнаха руското знаме край границата с Турция

8050 | 12 май 2017 | 17:22

Вчера техните сили официално обявиха, че са превзели стратегическия град Тапка като прелюдия за битката за сирийската столица на ИДИЛ - Рака, съобщи във Фейсбук арабистът


Силите за самоотбрана на сирийските кюрди са издигнали руски и сирийски знамена в района на град Африн в провинция Алепо, близо до турската граница, съобщи РИА Новости, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на жители на намиращите се оттатък браздата турски селища Акчабаглар и Демирйъшък.

Новината потвърди и арабистът Владимир Чуков, който цитира във Фейсбук турски медии, които публикуват снимка, която показва издигането на руски флаг на планината Азаз. Тя се намира на турско-сирийската граница и е в непосредствена близост до контролирания от прокюрдската Сирийска демократична армия (СДА) град Африн. Последният е най-западно разположеният кюрдски кантон в Сирия, който е срещу турския град Килис.

"Полеви източници информират, че в самия град са издигнати знамената, както на Русия, така и на Сирийската арабска република (САР). До този момент, кюрдите се въздържаха да го правят. Издигането на руски или американски знамена е подход, възприет от СДА, с цел предотвратяване на бомбардировки от турските ВВС. Подобна акция на турските въоръжени сили имаше на 25 април, когато обект на въздушни нападения бяха цели на СДА в Североизточна Сирия и на ПКК в Северозападен Ирак. Тогава имаше и погранични артилерийски престрелки между кюрдите в Африн и турската армия в провинция Хатай.
В момента има издигнати американски знамена на позиции на СДА в Манбидж (провинция Алепо) и в пограничния Тел Абиад (провинция Рака)", коментира Владимир Чуков.

"Вчера сирийските кюрди официално обявиха, че са превзели стратегическия град Тапка като прелюдия за битката за сирийската столица на ИДИЛ - Рака", съобщи арабистът.

"От декември 2015 г. се прилага неофициалният "Ефратски договор", сключен между Вашингтон и Москва, разделящ САР на американска и на руска зона. Границата е река Ефрат. Отделните части на прокюрдската СДА действат с въоръжените сили на онази световна сила, в чиято зона е те се намират. На запад е Русия, а на изток - САЩ", коментира още Владимир Чуков.

 


Намери своята история

От категорията

Тридневен траур в Кемеровска област на Русия за загиналите 51 миньори и спасители

Снимка: РИА Новости-1637935192.jpg

Още вчера бяха арестувани директорът на мина “Листвяжная”, неговият заместник и ...

26 ноем. 2021 | 15:59

Столтенберг: Русия е струпала танкове и войски до границата с Украйна

-1537101465.jpg

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна е разкрила ...

26 ноем. 2021 | 20:15

Макрон гневен на Джонсън заради призива Франция да приема обратно нелегалните мигранти

Колаж: "Дейли мейл"-1637956410.jpg

Френският президент обвини британския премиер, че „не е сериозен“, като ...

26 ноем. 2021 | 21:50

Страните от ЕС забраниха временно пътуванията до Южна Африка

-1634049789.jpg

Европейски източник уточни, че ограниченията ще важат за Република Южна Африка, ...

26 ноем. 2021 | 20:30