ЧЕСТ е носител на идеята за здраво традиционно семейство и изгражданата над него народностна общност.

Владимир Костов: ЧЕСТ ни прави чест и носи надежда!

16445 | 24 ян. 2021 | 22:12

ЧЕСТ издига една национално консервативна програма със силен социален уклон, опряна на националната идентичност и на християнската традиция на българската държава и нашата народностна общност.


Владимир КОСТОВ


След пресконференцията на новата партия ЧЕСТ /Чиста, Единна и Суверенна Татковина/ очаквах с нетърпение реакцията на политиците от днешния ни елит – както управляващи, така и опозиция. Ако не лично господата Радев, Борисов, госпожа Нинова, то поне някои от говорителите им.

 

Поне до момента, в който пиша тези редове – 48 часа след пресконференцията – мълчание.

Нито поздрави към ЧЕСТ, нито упреци. Сякаш нищо особено не е станало. Още една политическа партия на българската сцена – какво от това? При вече регистрирани – ако не се лъжа – повече от 400.

 

Ето този „реализъм“, проявен от българския политически елит спрямо новото явление – пресконференцията на ЧЕСТ – ме кара да заявя личното си мнение.

С пресконференцията, на която изложи оценката си за положението в България, своята програма и политически амбиции, ЧЕСТ направи чест на българското общество и породи основание за надежда. Чест на съвременното общество в смисъл, че въпреки преживяното в последния век, то се оказва способно да излъчи партията ЧЕСТ, която издига една национално консервативна програма със силен социален уклон, опряна на националната идентичност и на християнската традиция на българската държава и нашата народностна общност.

Надежда, че ако ЧЕСТ успее да постигне сполука в обявените амбиции, това ще помогне на българското общество да намери по-добър път за реализация в изключително сложния съвременен свят.

В никой момент от последния век България не е имала подобен политически субект на своята обществена сцена. Времето и „силните на света“ не го позволяваха.

Изредиха се да налагат свои „абсолютни решения“ на световните проблеми фашизмът, национал социализмът, съветският комунизъм. Сетне – двойката САЩ – Съветски съюз /но в студена война помежду си!/.

 

Подир тях – дойде ред на глобализма и неолиберализма. Всички те „допринесоха“ да се намери света в положението, в което е днес. И колкото и да са различни, обединява ги една обща черта. Всичките – с различни средства и мотиви – пренебрегваха мъдростта, която внушава човешката история.

 

А именно, че трайното и здравото, и в обществото и в отделния човек, се гради върху наследеното от миналото, съчетано с усилията в настоящето, при разумен поглед към идващото от бъдещето. И че носител на това трайно и здраво е традиционното семейство и изгражданата над него народностна общност.

Пътят, който си чертаят основателите на ЧЕСТ, не обещава лесен успех. Факторите, които ще му влияят, са много и далеч не всички открито заявени. Но нещо изключително важно е вече направено.

Този път е назован и съвременници заявяват, че борбата за реализацията му е техен жизнен избор. Не ги познавам. Но на годините, които имам, искрено им завиждам.


От категорията

Огнян Минчев: Кой посъветва Камджалов да говори, че България има нужда сега от твърда ръка?

Колаж: Епицентър.бг-1632824459.png

Аз съм на 63 години и зная - помня как организационните работници слагаха и ...

28 септ. 2021 | 13:11

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Боби Бобев: Решението на конфликта между Сърбия и Косово е заключителен документ между тях

Боби Бобев-1618669959.jpg

"В напрежението има пресечна точка и на геополитически интереси. Русия има ...

28 септ. 2021 | 19:41

Дайнов: Все повече се убеждавам, че Петър Илиев не е написал тази книга

-1594996987.jpg

Пeтър Илиeв изoбщo нe e пиcaл книгaтa, нoceщa нeгoвoтo имe. Дaл e пaри нa някoй ...

28 септ. 2021 | 15:59