Подобно нагаждане не помага на ЕС

Владимир Костов: Европа е в криза, игнорирането на християнството среща категоричен отпор

5720 | 4 ян. 2018 | 15:20

Под чий натиск и за чий интерес българското правителство се ангажира в маневрата за ратификация на Истанбулската конвенция?


Владимир Костов

 

Имам предвид решението на едно неквалифицирано мнозинство от министрите да бъде предложено на Народното събрание да ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция.

 

Тъй като до сряда вечерта не последва нито оставка на министрите, обявили се "против", нито оставка на правителството в цялост, поради разединението му по подобен принципен въпрос, струва ми се уместно да си напомним някои реалности.

 

От почти две десетилетия и най-вече от 2004 година, насам Европейският съюз е в сериозна екзистенциална криза. Тенденцията да се игнорира християнското и до голяма степен въобще историческото минало и традиции на Европа в полза на една повече или по-малко неопределена "модерна физиономия" на континента, среща все по-категоричен отпор. Налага се, не само в средите на популистите, гледището, че ЕС ще може да защити с успех мястото си в днешния и утрешния ден, единствено ако се опира на цялостната европейска историческа традиция, в това число на християнския и на националния идентитет на всяка от страните членки.

 

Особено след последното по-значимо разширяване на ЕС и последвалата криза от 2008 година, все по-драматично е противопоставянето между бюрократизирането на ръководството на ЕС и намирането на пътища за по-цялостно изявяване на пряката демокрация в политическата, икономическата и социалната област. Бюрократизацията манифестира често своето вредно и разрушително влияние върху социални и държавни структури, но отхвърлянето й не е лесно, поради това, че пряката демокрация едва сега си пробива път и опитва да се утвърди. Особено след поучителните примери, които ни остави 20-ти век, надали някой, комуто е скъпо бъдещето на Европа, би заложил на бюрократизацията срещу демокрацията.

 

В тази обстановка не са една и две силите, които действуват за манипулирането на обществените и политическите процеси в ЕС по начин, който да удовлетворява техните себични интереси. Някои го правят открито, повечето-с прикрити лица и незаявени откровено цели. Истанбулската конвенция е типичен пример за подобно манипулиране.

 

Зад всеобщо подкрепяния стремеж за ограничаване на насилието над жените и децата, особено в условията на дома и семейството, са прокарани и други идеи - за разрушаване и подмяна на устоите на човека като личност. Човекът формиран в европейската и християнска традиция, но в известен смисъл - и въобще Човекът, в досегашния път и традиция на хомо сапиенс.

 

В чий интерес? С какви цели? Никой не е в състояние да го обоснове открито пред обществото. Защото тезата, че така се защитават права на човека, не е нищо повече от един негоден камуфлаж.

 

Тогава? Под чий натиск и за чий интерес българското правителство се ангажира в маневрата за ратификация на Истанбулската конвенция? И не си ли дава сметка, че с подобни действия услужва на сили, които по същество се борят срещу укрепването на ЕС като общност със своя историческа традиция, свой идентитет и свое място в съвременния свят?

 


От категорията

Тотев полетя от Вавилонската кула

Тотев полетя от Вавилонската кула -1547832296.jpg

Стартът на Пловдив 2019 е емблематичен пример как една прекрасна възможност за ...

18 ян. 2019 | 19:23

Ето интервюто на ген. Румен Радев в "Преса", което Цветанов размаха от парламентарната трибуна

Интервюто на Румен Радев като зам.-командир на ВВС от 18 декември 2012 г., публикувано във в. "Преса".-1547738939.png

Най-добре е правителството да купи нов "Ф/А 18 Супер Хорнет“ или ...

17 ян. 2019 | 17:42

Жан-Ив Льо Галу: Как ли щяха да реагират медиите, ако Путин и Орбан действаха като Макрон?

Жан-Ив Льо Галу-1547903388.jpg

"Над 5000 задържани, хиляда арестувани, стотици в арестите, почти 2000 ...

19 ян. 2019 | 15:09

National Interest: Вашингтон прави грешка, като подкрепя мюсюлманите на Балканите

-1547807237.jpg

Трудно е да се види какво печелят Съединените щати, като отстъпват ...

19 ян. 2019 | 14:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


5 ян. 2018 | 08:49Истанбулската конвенция е плод на чудовищна манипулация и плод на болни мозъци ! Нейното място е не ратификация в Н С а,категоричното и отхвърляне на боклука !Прозрачния камуфлаж за защита на жените от насилие е предмет на друг документ ,които заслужава подкрепа !Но в този вид конвенцията ,не заслужава нито внимание ,нито ратификация !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.