Не идва ли много на България?

Владимир Костов: След месец псевдодемократични протести, сега и президентска псевдостратегия!

28400 | 7 авг. 2020 | 11:10

Явлението не е непознато. Със същия апломб и начин на мислене се подемаха кампаниите за всяка нова петилетка в съветската пропагандна „действителност“


Не определям протестите като псевдодемократични, защото настояват за оставките на премиера, на правителството, на главния прокурор. То е право на всеки български гражданин. Но ако това право се използва по пътя и със средства, които грубо нарушават правата и дори заплашват сигурността на други български граждани, действията са не само псевдодемократични, но и подсъдни.

Не е подсъдно да искаш да бъде разрушена една политическа конструкция – например действащ парламент и излъчено от мнозинството правителство, без да формулираш някакво разбираемо и подлежащо на оценка виждане за това, с което желаеш да я замениш. Но определено е в противоречие с житейската логика и практика. Освен ако не се търси да се увлече обществото в пътя на – „да разрушим къщата, че да си скърпим колиба!“

Съобщението преди няколко дни, че президентът ще обяви за публично обсъждане проект за национална стратегия, признавам, ми даде някакво очакване, някаква надежда. А ако той предложеше някакъв път към виждане за бъдещето, което да допринесе за по-широко сплотяване на нацията? Това, което се съобщава за първата публична проява по тази президентска инициатива, буди тревога. Нима ще се хаби в продължение на месеци обществена енергия и ресурси, за да бъде обсъждано нещо, което засега се проявява направо като една псевдостратегия?

Явлението не е непознато. Особено за по-възрастните. Със същия апломб и начин на мислене се подемаха кампаниите за всяка нова петилетка в съветската пропагандна „действителност“. Възможно ли е изнесеното да подсказва, че авторите на проекта някак не са забелязали главната разлика между онова време и днешното? Още повече, че тази разлика е в основата на всяко разсъждение и опит за визия именно в областта на стратегическото мислене?

През 60-те години на миналия век, България, а практически и светът, живееха по правилата фиксирани от Запада /главно – САЩ/ и СССР в края на втората световна война. Страните от ранга на България, че и по-големи, нямаха нито право, нито възможност, да мислят за някаква стратегия. Живееха, добре или зле, в рамките, определени от „двамата големи“.

В последния половин век, но особено в последните две десетилетия, светът живее в буквално друга действителност. За подреждането на този друг свят се борят, според волята и вижданията си, всички нации. Дори и в рамките на обединения и форуми, дошли до нас от „някогашното“ – като Атлантическия съюз, Европейския съюз и още цяла поредица стопански, политически, военни и всякакви други.

Да, думата и решенията на „големите“ тежат повече, както е било.

Но сега действителността е такава, че не само всяка от „големите“, но и по-малки страни имат възможност за свой избор на пътя. Стига да имат виждане и воля да го отстоят! Имат възможност за избор на своя стратегия.

Каквото и самочувствие да си внушаваме, истината е там. В съвременните възможности – с рискове и дори с евентуални жертви – да изберем и да следваме като национална общност наша собствена стратегия. Основана на разбирането и следването на нашите български интереси, а не на пропагандни формули и лозунги, наследени от минали времена, или приспособени да прикриват нечии амбиции.

В този смисъл, България има нужда и очаква, една откровена равносметка на пътя ни в последния половин век, и особено в последните две десетилетия, към формулиране и отстояване на една българска национална стратегия.

 

За да може обществото да погледне с оптимизъм, но и с реализъм, към общото българско бъдеще.

 


От категорията

Валерия Велева: За поредната раздяла на Радев и целите в политиката

-1448546816.jpg

Вдигнатият юмрук беше емоционален символ на порива му той да е водачът на ...

23 септ. 2020 | 16:33

Виктор Орбан: Християндемокрацията срещу брюкселския либерализъм в битка на живот и смърт

-1518972872.jpg

"Бунтът срещу либералния интелектуален гнет не само се разширява, но и се ...

24 септ. 2020 | 12:42

Евентуална партия на Радев може да помете статуквото

-1505743367.jpg

На „следващия ден“ президентската формация ще се сблъска с проблема, който ...

24 септ. 2020 | 16:26

Вежди Рашидов представя Книгата на своя живот: За нещата, които съм мечтал и дори не съм сънувал...

Вежди Рашидов представя Книгата на своя живот -1600951569.jpg

Един човешки живот между радост и тъга, разочарования и успехи, между безсънни ...

24 септ. 2020 | 15:45