Владимир Путин: Аз съм против задължителната ваксинация срещу COVID-19

Имунизирах се с "Спутник V", поясни президентът на традиционната си пряка линия с граждани (ВИДЕО)

Путин: Трета световна война нямаше да избухне, дори ако бяхме потопили британския разрушител

14582 | 30 юни 2021 | 12:47

Руският лидер посочи, че няма да има държавен локдаун: Аз се надявам, че властите по места да не затварят предприятия и заведения. Последиците от такива мерки са тежки за икономиката, каза още президентът


Трета световна война нямаше да избухне, дори ако Русия беше потопила британския разрушител Defender край бреговете на Крим в Черно море. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната „Пряка линия“, предават TACC и Агенция "Фокус".

„Вие казахте, че светът е на ръба на световна война. Разбира се, че не е. Дори да бяхме потопили този кораб, пак ще е трудно да си представим, че светът щеше бъде на ръба на трета световна война, защото тези, които предизвикаха инцидента знаят, че не могат да излязат победители от такъв конфликт“, увери Путин.

Ситуацията с британския миноносец Defender беше сложна провокация, допълни президентът.

„Това, разбира се, беше провокация, съвсем очевидно е. Какво искаха да покажат и какви цели се опитаха да постигнат тези провокатори? Първо, тя [провокацията] беше сложна и беше извършена не само от британците, но и от американците, тъй като „британецът“ влезе в нашите териториални води следобед, но още рано сутринта, в 07:30 часа, американски стратегически разузнавателен самолет излетя от едно от военните летища на НАТО в Гърция, от Крит“, обясни Путин.


Ще се опитаме да не оставим нито един въпрос неразгледан, каза руският президент в началото на традиционната си пряка линия с граждани.

По-рано от администрацията на държавния глава заявиха, че преди началото на изявата на държавния глава са получени около 1,5 милиона запитвания.

"Ние ще се опитаме да решим всеки един поставен проблем", допълни Путин.

"Аз съм против задължителната ваксинация срещу коронавирусната инфекция. Последният закон, който задължава гражданите на страната да се ваксинират, е от 1998 г. Там е въведена задължителна имунизация срещу редица заразни болести. В момента задължителната ваксинация е в прерогативите на местните власти, които имат право да задължат определени рискови групи да се ваксинират", каза още той.

"Ваксинацията е единственият начин да се възпрем разпространението на болестта", посочи още президентът на Руската федерация.

На въпрос с какъв препарат се ваксинирал държавният глава отговори: Тогава (през февруари 2021 г.) разполагахме с два ваксини и за се имуниризах със "Спутник V".

Путин бе попитан и защо няма видео от неговата ваксинация. "Това е много личен въпрос. Инжектираха ме в рамото, а ако ме бяха имунизирали в друго място, как би изглеждало това?", отговори той.

"Путин също посочи, че няма да има държавен локдаун. Аз се надявам, че властите по места да не затварят предприятия и заведения. Последиците от такива мерки са тежки за икономиката", каза още президентът.

 

Организирането на мачове от Евро-2020 в Санкт Петербург на фона на пандемията е необходимо с оглед на ангажиментите, поети по-рано от Русия, обясни държавният глава.

 

Държавният глава бе питан и по международни теми. Той заяви, че не се е отказал от среща с украинския си колега Володимир Зеленски.

 

"Ние обаче нямаме за какво да си говорим. В момента в тази страна се провежда отявлена антируска политика и това се прави под външно влияние. Съдбата на Украйна не се решава в Киев, а във Вашингтон и донякъде в Берлин и Париж", каза Путин.

Стопанинът на Кремъл обаче бе категоричен: Нашата страна винаги ще бъде приятелски настроена към украинците, които са наши братя.

 

"По отношение на Украйна ме тревожи това, че НАТО провежда план по военно завладяване на тази страна. Според Конституцията на територията на Украйна не може да има чужди военни бази, но Алиансът разполага там учебни центрове. Мисля, че Северноатлантическият пакт се опря в руските граници", добави той.

 

Руската федерация ще отговори на западните санкции, без това да й носи вреди, увери руският президент.

„Ние не възнамеряваме и няма да предприемем ответни стъпки, които да ни навредят. Например, американците все още летят в космоса с нашите двигатели. Нашите ракетни двигатели все още се използват широко, за да може американските космически кораби да излязат в космоса.Трябва ли да прекратим това, в наш ущърб или какво? Или например Boeing - не знам в какъв обем, но вероятно петдесет процента, със сигурност – от самолетите на компанията са произведени с нашия титан. Ако надхвърлят някои граници, ще намерим асиметрични начини за отговор, които са доста чувствителни за нашите партньори“, каза президентът.

Путин изрази надеждата, че отношението на САЩ не само към Руската федерация, но и към другите партньори ще се промени: „Между другото, и към техните традиционни партньори и съюзници. Мислите ли, че се радват, че говорят с тях през уста? Подобно нещо не се харесва никому“.

Държавният глава заяви, че руската икономика се е адаптирала към санкционния натиск на Запада и ограниченията дори са допринесли за развитието на редица индустрии: „Тези т.нар. програми за заместване, заместване на вноса, на внесено оборудване, технологии с нашите собствени създаде добър тласък в развитието на високотехнологичните индустрии. Да не говоря за селското стопанство, което направи такъв скок, който дори не можехме да си представим през предишните години“.

Според него наложените от Запада финансови ограничения са довели до факта, че дългът на държавата и търговския сектор на Руската федерация е намалял. „Има и други положителни неща: платежната система „Мир“ и като цяло цялото укрепване на финансовата система“.

„Периодът на еднополюсен свят отмина. И трябва да изхождате от факта, че светът се променя и то бързо. Каквито и санкции да се прилагат към Русия, независимо от това, с което ни плашат, Русия все още се развива, нейният икономически суверенитет се увеличава . Отбранителните способности достигнаха много високо ниво и по много параметри - най-важният - надминаха много страни по света. По някои параметри, включително и САЩ“, отбеляза президентът.

Путин подчерта, че първият президент на Русия Борис Елцин не му е „предавал властта“, а е станал временно изпълняващ длъжността държавен глава в качеството си на премиер.

„Борис Николаевич Елцин не ми прехвърли тази власт. Всъщност нещата стоят така: в съответствие с нашия закон, Основният закон, ако президентът подаде оставка, председателят на правителството на Руската федерация става временно изпълняващ длъжността президент. Аз бях председател на правителството“, каза Путин по време на годишната директна линия.

Путин заяви, че е негова отговорност да дава препоръки на онези хора, които ще се кандидатират за президентския пост след него.

Той се надява, че ще дойде моментът, когато той ще каже кой, според него, е достоен да ръководи Русия.

 Владимир Путин: Аз съм против задължителната ваксинация срещу COVID-19

Руският лидер посочи, че няма да има държавен локдаун: Аз се надявам, че властите по места да не затварят предприятия и заведения. Последиците от такива мерки са тежки за икономиката, каза още президентът
Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20