Ситуацията е реална заплаха за страните от ОНД, подчерта той

Владимир Путин: Терористите се стремят да създадат нови крепости на Балканите и в Азия

9329 | 11 окт. 2019 | 14:03

Според разузнаването на Русия, „в района на Близкия изток има стотици хиляди бойци", които има опасност да се разпръснат или преместят


След поражението в Сирия, терористите се стремят да създадат нови крепости - на Балканите, в Югоизточна Азия и по южните граници на страните от Организацията на независимите държави. Това предупреди държавният глава на Руската федерация Владимир Путин на заседание на Съвета на държавните ръководители на Организацията на независимите държави в Ашхабад, говорейки за важността на борбата с терористичната заплаха. Текстът на речта на руския лидер е публикуван на официалната интернет страница на Кремъл, предава TACC, цитирана от Агенция "Фокус".

„След като бяха победени в Сирия, много бойци се прехвърлиха в други региони, където се стремят да създадат нови крепости - на Балканите, в Югоизточна Азия и, разбира се, за съжаление за нас, по южните граници на ОНД", заяви руският президент. Той подчерта, че борбата с тероризма е приоритено направление в отношенията на страните от ОНД и е много важно усилията да са обединени. Президентът добави, че ще бъде утвърдена програма за противодействие на проявите на екстремизъм за близките три години. 

По-рано през деня Путин изрази съмнение, че след започването на новата си, трета по ред операция в Северна Сирия, Турция ще може да запази контрола над терористичната организация „Ислямска държава“ в района.

„В северната част на Сирия има райони, където са концентрирани членове на „Ислямска държава“. Те все още се охраняват от кюрдски военни части. Сега турската армия влиза там, кюрдите отпадат от тези лагери, джихадистите може просто да се разпръснат. Не съм сигурен дали и колко бързо турската армия може да поеме контрола над ситуацията", подчерта президента на Руската федерация.

Той добави, че според Главното управление на разузнаването на Генералния щаб на Русия „в района има стотици хиляди бойци". Говорейки за страните от ОНД, Путин подчерта, че ситуацията е реална заплаха за тях.

„Къде ще отидат те (бойците)? През територията на Турция и други територии те ще навлязат дълбоко в Сирия до райони, които не са контролирани от никого, тогава през Иран ще се преместят към други страни от региона. Трябва да разберем това, да знаем и мобилизираме ресурсите на нашите специални служби, за да спрем възникващата нова заплаха“, добави Путин.


Намери своята история

От категорията

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05

Османи: Фокусът на отношенията ни с България трябва да бъде и миналото, и настоящето

-1613493289.jpg

Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да ...

27 ноем. 2021 | 09:23

Съмнения за новия коронавирус в Чехия

-1615368203.png

Световната здравна организация класифицира новия вариант на COVID-19 и го ...

27 ноем. 2021 | 16:11

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22