Снимки: kremlin.ru

Президентът на Русия произнесе емоционална реч на парадa в Москва по случай Деня на победата (ВИДЕО)

Путин: В някои страни безсрамно лъжат за войната, превръщат в кумири хора, слугували на нацистите!

47039 | 9 май 2019 | 12:30

Прекланяме се пред всички ветерани от поколенията на победителите - днес те живеят в различни държави, но подвигът им не може да бъде разделен, отбеляза държавният глава

Снимки: kremlin.ru-1557398624.jpg-1557398781.jpg-1557398707.jpg-1557398683.jpg-1557398660.jpg

В някои страни се опитват да изопачат истината за Великата Отечествена война и безсрамно лъжат своите деца. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в eмоционално слово пред участниците в парадa на Червения площад в Москва по случай Деня на Победата. Уроците на войната са актуални както никога, изтъкна държавният глава на Русия по повод 74 г. от Победата.


Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата с тероризма, екстремизма и неонацизма, каза още президентът Путин в словото си.

Поуките от Великата отечествена война все още са актуални и колективният отпор срещу носителите на смъртоносни идеи отново има определящо значение, отбеляза Путин. И продължи: Призоваваме всички страни да осъзнаят общата ни отговорност за създаване на ефективна, равна за всички система за сигурност!


Наш свят дълг е да защитим истинските герои от войната. В някои страни безсрамно лъжат своите деца за войната, превръщат в кумири хора, които, забравили за честта и човешкото достойнство, слугуваха на нацистите, заяви още президентът на Русия.

Прекланяме се пред всички ветерани от поколенията на победителите - днес те живеят в различни страни, но подвигът им не може да бъде разделен. Винаги ще тачим всички вас, обеща лидерът на Русия.

 

Пълен текст на речта на Владимир Путин на Парада на Победата:

Уважаеми граждани на Русия, скъпи ветерани!

Другари войници и матроси, сержанти и старшини, мичмани и подофицери! Другари офицери, генерали и адмирали!

Поздравявам ви с Деня на Победата - деня на нашата гордост и скръб, на нашата безгранична благодарност към защитниците на Отечеството, които разгромиха нацизма.

Днес всички те са на пиедестала на градиозната Победа. За нея те воюваха и се трудиха, преминаха по жертвения път на нечовешките изпитания, с непоколебима твърдост устояха в пъкъла на сраженията. Всички издържаха, отдадоха всичко, което можеха и извоюваха, изстрадаха Победата!

С всяка изминала година ние все повече, все по-остро чувстваме нравствената сила на този безпримерен подвиг, осъзнаваме непреходната ценност на този боен триумф на нашия народ.

Именно той защити и спаси Родината, стана надежда и опора за цялото човечество, основен освободител на народите на Европа.

В историята на нашата страна има немалко героични страници, но на особено място е победата над фашизма, възмездието към нацистите за всички техни безчинства, за това, че те се обявиха за висша раса и разпалиха страшната война.

На тази нагла сила се покориха много държави, а безнаказаността заслепи нацистите. Те мислеха, че по същия начин могат да подчинят и Съветския съюз - хилядолетната историческа Русия. Не стана!

Да, след вероломното нахлуване на врага на нашата територия имаше и поражения, и отстъпления, и тежки загуби, но това не сломи Русия.

Още в началото на юли 1941 г в бойния строй застанала над пет милиона бойци, десетки хиляди доброволци встъпиха в редовете на народното опълчение.

Под огъня на врага на изток бяха изнесени стотици големи заводи и в невиждано кратки срокове проиводството беше възстановено на Урал, в Поволжието, в Сибир.

"Всичко за победата" стана девиз на тила. Именно тук бе открит нашият "втори фронт" – трудов и героичен. Неговият могъщ арсенал действаше безотказно.

Победата бе изкована от целия народ. Един от първите подлия и внезапен удар на нашествениците пое гарнизонът на Брестската крепост. Биха се до последния човек, оставипа на потомците надписи по стените на крепостта, от които и днес спира дъхът. За нас те звучат като клетва и като завет: "Умирам, но не се предавам".

Подвизите на руските воини в наши дни говорят за това, че този завет не е забравен. Тази клетва е приета на въоръжение от днешното поколение защитници на Отечеството и е основен залог за абсолютната надеждност и непобедимост на руското оръжие.

Точно така мислеха и действаха в годините на Великата Отечествена война милионите хора, които се сражаваха за Родината в битките под Москва и в Сталинград, на Курската дъга и на Днепър.

Победата бе постигната с храбростта на участниците в отбраната на древните руски столици - Киев и Велики Новгород, смелостта на защитниците на Смоленск, Одеса, Севастопол, безпределната твърдост на жителите на блокирания Ленинград.

На всеки плацдарм, на всеки рубеж се извършваха подвизи с огромна духовна сила, често от съвсем млади хора: половината от удостоените със званието Герой на Съветския съюз са бойци под 25 години.

Мнозина отиваха на фронта направо от ученическата скамейка и останаха завинаги там, на предната линия, без да познаят щастието на любовта, семейството, раждането на деца.

Войниците на своята страна не пожалиха живота си за нейната свобода, за мирното бъдеще, за всеки от нас. Ние никога няма да заправим тяхното мъжество и саможертва, тази безмерна цена, с която бе платена Победата.

Прекланяме глава пред паметта на синовете, дъщерите, бащите, майките, дедите, съпругите, братята, сестрите, роднините, приятелите. Скърбим за ветераните, които вече не са сред нас.

Обявява се минута мълчание.

(Минута мълчание.)

Скъпи приятели!

Паметта за Великата Отечествена война, за истината за нея - това са нашата съвест и отговорност.

Днес ние виждаме как в някои държави съзнателно изопачават събитията от войната, издигат като кумири онези, които, забравили за честта и човешкото достойнство, слугуваха на нацистите, безсрамно лъжат своите деца, предават предците си.

Наш свят дълг е да защитим истинските герои. Ние се прекланяме пред всички ветерани от поколенията победители. Вие живеете в различни държави, но подвигът, който извършихте заедно, не може и няма как да бъде разделен. Ние винаги ще ви почитаме, ще прославяме победата, която беше и остава една за всички.

Уважаеми другари!

Уроците на изминалата война и днес са актуални, както и преди. Ние правехме и ще правим всичко необходимо, за да осигурим високата боеспоспобност на нашите Въоръжени сили, отбранителния потенциал, на най-високо съвременно ниво, и занапред ще укрепваме престижа на воинската служба, авторитета на войниците и офицерите, на защитниците на Отечеството.

Същевременно Русия е открита за сътрудничество с всички, които на дело са готови да противостоят на тероризма, неонацизма и екстремизма. Колективнният отпор на носителите на смъртоносни идеи отново има решаващо значение.

Ние призоваваме всички държави да осъзнаят нашата обща отговорност за създаването на ефективна, равна за всички система за сигурност.

Нашият народ знае, какво е война. Тя донесе мъка за всяко семейство, неизчислими страдания. Ние нищо не сме забравили, помним всичко и свято тачим доблестта на воините на Победата. Именно в тяхна чест са военните ни парами, гърма на салютите и колоните на "Безсмъртния полк".

Денят на Победата винаги сближава, сродява всички поколения, открива сърцата едно към друг. Днес ние не скриваме своите чувства и тези искрени чувства обединяват цяла Русия.

Ние се гордеем с нашата сплотеност, радваме се, че заедно с нас са нашите деца и внуци, че можем да им предадем святата памет за героичните дела на нашите бащи и деди и да сме сигурни, че техният подвиг, техните победи, ще живеят вечно.

Слава на народа -победител!

Честит празник!

Честит Ден на Победата!

Ура! 

 

Превод: Епицентър.БГ

 Путин: В редица страни безсрамно лъжат за войната, превръщат в кумири хора, слугували на нацистите!

Прекланяме се пред всички ветерани от поколенията на победителите - днес те живеят в различни държави, но подвигът им не може да бъде разделен, отбеляза държавният глава

От категорията

Войната в Сирия ескалира: 33 турски войници убити в Идлиб, Турция иска намеса на НАТО

Войната в Сирия ескалира: 33 турски войници убити в Идлиб, Турция иска намеса на НАТО -1582871988.jpg

При въздушни удари на сирийските правителствени войски в провинция Идлиб са ...

28 февр. 2020 | 08:37

Eрдоган отваря границите и пуска сирийските бежанци към Европа през България и Гърция

Eрдоган отваря границите и няма да спре сирийските бежанци към Европа. -1582871044.jpg

Турската полиция, бреговата охрана и граничните служители по сигурността са ...

28 февр. 2020 | 08:15

Ватикана затвори всички катакомби в Италия заради коронавируса

-1448801622.jpg

Събирането на посетители в малки и тесни пространства с голяма влажност ...

28 февр. 2020 | 10:38

Столтенберг свиква днес извънредно заседание на НАТО заради напрежението Русия-Турция

-1558767072.jpg

Столтенберг снощи осъди въздушните удари на Сирия и Русия в сирийската ...

28 февр. 2020 | 10:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


10 май 2019 | 08:10Путин пряко визира Украйна (с бандеровците), Полша и Естония (с рушенето на съветските паметници), Литва и Латвия (с езиковите гонения спрямо руснаците и реабилитацията на местните нацистки шумкари).


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


9 май 2019 | 20:02Нещата започват да си отиват на мястото! Тече процес по затвърждаване и предаване необратимост на Путиновата политика и това радва! Очаквам в края на годината сериозна чистка, в Путиновото обкръжение, от което ще изкристализира и един съвършено нов облик на руският управленски елит! Това ще засили процеса по деконсолидиране на западните управленски кръгове и ще сме свидетели на необратими процеси, този път за всеобщо добро!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


9 май 2019 | 19:04Първи е наш хараланчо! Отрича подвига на Русия в руско турската освободителна война! щото видите ли турско робство в България не е имало...Благодарение на милионите жертви дадени от Велика Русия по време на втората световна война днес съществува Европа!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


9 май 2019 | 18:11Пейо Делчев " Христос е възкръснал един път, но на Баце дядо МУ 5 6 пъти. До този извод стигнах като през годините слушах Падишаха колко е репресиран. Един път дЕдо му го убили на 9 ти септември, втори път след въпросната дата, трети път го убили от Народния съд, четвърти път като Никола Петковист. Днес научих, че са го убивали и пети път в Белене. Остава само във Възродителния процес да чуем, че са го убили. Сега комунистите разбраха ли, че 45 години не са построили още три Българии, а само са убивали на Баце дЕдо МУ. "


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


9 май 2019 | 16:54И в България, някои на най високо политическо ниво, също се мъчат да изопачат събитията от войната, както и да омаловажат героизма на съветските войници! Което е отвратително!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


9 май 2019 | 15:47Страхотен Човек! Баз него, Русия днес щеше да е вече съсипана! Честит празник!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мира


9 май 2019 | 15:45Честит празник!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


9 май 2019 | 18:12Александр Харчиков Сталинский полк #ДеньПобеды #СталинскийПолк #9Мая#Сталин СТАЛИНСКИЙ ПОЛК Стихи, музыка и исполнение Александра Харчикова https: www.youtube.com watch?time_continue 148&v TUWwijdhnk4 Верните Сталина! Песня Сергея Курочкина https: www.youtube.com watch?v 3eP_Bzyydyk Александр Харчиков Нельзя спокойно жить https: www.youtube.com watch?v jeCL3bl6G0c Цифровая История Published on May 8, 2019 Владимир Сергеевич Бушин ?? писатель, литературный критик, ветеран Великой Отечественной войны. Эпоха Сталина. Часть 1 Владимир Бушин https: www.youtube.com watch?v A1bN3nKrpPQ


pp


9 май 2019 | 15:11ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


9 май 2019 | 13:50Честит празник, Честит Ден на победата! Честитя на всички истински европейци, включително Руснаци и Украинци. Поклон пред подвига на загиналите, благодарение на които днес я има Европа. Да, днес ги има и истинските хейтъри и фашисти, които продължават да мразят Русия на най високо политическо ниво. Това да си им остане за сметка на тяхната съвест и карма!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zahari savov


9 май 2019 | 18:29Напълно подкрепям изказването на Борко Димитров.