Финансист № 1 бе категоричен, че не бива да се дамгосват служителите в Агенцията по вписванията

Владислав Горанов: Никакви пари повече за виновните за срива на Търговския регистър!

1680 | 9 ноем. 2018 | 11:27

Ако не се бойкотира работата на парламента, по-другата седмица Бюджет 2019 влиза в пленарната зала на второ четене, смята министърът


Неприемливо е да има допълнителни възнаграждения на служители, които носят отговорност за техническия проблем в Търговския регистър.

 

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти във връзка с бонуси на служители в Агенцията по вписванията, цитиран от „Фокус“. Според съобщенията държавни чиновници си раздали 700 000 лв. бонуси.

Финансист № 1 обаче бе категоричен, че не бива да се дамгосват експертите и служителите от Агенцията по вписванията.

 

„Не съм запознат какво са си раздали в едно звено, второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието. Коментарът би могъл да изглежда така - след 2012 г. системата на заплащане на бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата. Като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част.

Предполагам, че ръководството на Агенцията на база на оценка за неизпълнението на отделните служители е определило подобни допълнителни възнаграждения.

На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение“, обясни пред медиите Горанов. По думите му този механизъм е регулярен през последните 6 години.

 

Ако не се бойкотира работата на парламента, по-другата седмица Бюджет 2019 ще влезе в пленарната зала за второ четене, смята финансовият министър. Владислав Горанов уточни, че с председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова са направили план, според него би следвало през следващата седмица, след като изтече срокът за предложения между първо и второ гласуване, да се проведе заседание на Комисията по бюджет и финанси, на което да бъде разгледан бюджетът с постъпилите предложения.

 

„И по-следващата седмица да имаме дебат в пленарна зала“, продължи Горанов. Той обясни, че графикът ще бъде изпълнен, ако не бъде нарушен от неработене на Народното събрание. „Виждате позицията на част от партиите в него – предпочитат да бойкотират работата на Събранието“, допълни още финансовият министър.

 

Във връзка с партийните субсидии в Бюджет 2019 г., Горанов заяви: „На мен не ми е известно да има променен Закон за политическите партии. Аз съм на мнение, че партиите трябва да имат легален източник на финансиране, защото в противен случай ще попаднат в зависимост от хора, които имат възможност да използват политическите партии за свои цели“.
На въпрос как ще коментира изявление на депутат от Германия, че няма да подкрепи България за еврозоната заради корупция, Горанов заяви: „Страната ни се готви да влезе в еврозоната. Естествено, всеки може да има своя позиция, ако това е официалната позиция на Република Германия – нека да я кажат. Иначе подобен тип решения не се взимат в Бундестага“.

 


От категорията

Румен Радев: Оставката сега не е изход, а абдикация от отговорност

Президентът подчерта, че не може да бъде "обединител на неправдата". Кадър BTV-1542020371.png

Президентът подчерта, че не може да бъде "обединител на неправдата". ...

12 ноем. 2018 | 12:56

Росен Желязков: Има недоволство, но няма правителствена криза, нито парламентарна

Росен Желязков: Има недоволство, но няма правителствена криза, нито парламентарна-1542005944.png

Правителството е дало ясно разяснение как ще се вдигат доходите в своята ...

12 ноем. 2018 | 08:34

Приходите от Гражданска отговорност са 659 млн. лева, а изплатените обезщетения - 406 милиона

-1541519192.jpg

Предложението за налагане на лимит за неимуществени вреди ще засегне единствено ...

12 ноем. 2018 | 22:58

Румен Радев: Властта е арогантна и цинична, изгубила е чувствителността си към проблемите на хората

Румен Радев: Властта е арогантна и цинична, изгубила е чувствителността си към проблемите на хората-1542052310.png

Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягството от проблемите ...

12 ноем. 2018 | 21:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.