Решението на премиера за рокадите бе удачно, казва той

Владислав Горанов: Събрахме 800 млн. повече приходи, вдигаме заплати

2647 | 12 септ. 2018 | 16:12

Ако се възцари справедливост, надявам се това да е урок, че безнаказано никой не може да се финансира за сметка на фиска, казва финансовият министър


- Г-н Горанов, вашите впечатления от новите министри? Участвахте в обсъжданията персонално на тези кандидати. Дадохте ли препоръки?
- Решението е на премиера. В коалиционния съвет имаше различни дискусии. Смятам, че всеки един от новите министри може да се справи със задачите, които му се поставят, въпреки че заслужава да кажем няколко добри думи и за тези колеги, които си тръгват от правителството.
- Те са по-добри от новите, така ли?
- Ако рутината и опитът дават някакво предимство, със сигурност си тръгват едни от опитните министри - Валентин Радев, който беше и заместник-министър на отбраната, Московски, който ще остане в историята като най-дълго стоялия министър на транспорта. И Ники Нанков, който няколко пъти беше заместник-министър на регионалното развитие - изключително енергичен, млад и симпатичен човек, който подходи много достойно в случая в ситуацията, която беше повод за оставките.
- Целият този разговор, който се появи, и от парламентарната група, и от част от ръководството на ГЕРБ да не си ходят всички, а само част от министрите, не беше ли някаква тактика или просто така се случи в крайна сметка да се спре разговорът за още министри.
- Аз не мисля, че е спряло , промяна в правителството може да стане всеки ден, когато това се прецени от премиера или когато обстоятелствата го налагат. Самоцелното стоене на постовете не е полезно нито за тези, които ги заемат, нито за обществото. В този смисъл дебат дали определени министри трябва да си ходят или не, винаги ще има. Аз съм сигурен, че до 2021 ще има още смяна на министри. Никой не е застрахован, освен премиерът, защото с него си тръгваме всичките. За мен е важно да се отбележи, че не трябва много лесно да се дават кадрови жертви защото качествените хора не са безкрай и защото се създава усещането за това, че всеки може да бъде лесно похарчен. Въпреки че в случая, когато говорим за поемането на политическа отговорност за такава трагедия, мисля, че действията на премиера са удачни.
- Омръзна ли ви това, което се случва при партньорите ви. Волен Сидеров каза, това обаче не знам дали не включва и хора от ГЕРБ, че има заговор срещу Борисов от хора близо до него.
- Не мисля. Вероятно беше визирано настояването от страна на парламентарната група на ГЕРБ с кадровите промени да не се избързва. Но ГЕРБ, колкото и да е жив организъм и мислеща партия, толкова е и дисциплинирана. Решението за персоналния състав на правителството няма как да е колективно решение. Едно от качествата, пак казвам, на ГЕРБ е това, че има ясно определени властови центрове и е ясно кой носи политическа отговорност. Повтарявям, аз смятам, не само защото ми е началник, че решението на премиера е правилно, колкото и да ми е тъжно за едни много добри професионалисти.
- Кратък коментар за думи на президента Румен Радев, който като че ли е основният ви политически опонент, по-силно стои от опозицията, според някои. Той казва: правителството тиражира серия от скандали и интриги, за да очерни своите опоненти и да прикрие най-важните проблеми на обществото, корупцията и беззаконието. Имате ли коментар?
- Всеки български президент изпълва със съдържание институцията по начин, по който това е неговото разбиране. За съжаление, функциите на президента по отношение изпълнителната власт са относително ограничени. Той се явява, в случая, според неговите претенции, говорител на общественото мнение. Малко повече конкретика винаги би била полезна. Но, естествено, кои сме ние да критикуваме мажоритарно избрания български президент? А самият факт, че излезе от полето на балансьор и обединител на нацията и навлезе в ролята на остра опозиция, за нас не е щета.
- Сидеров каза, че съветници на Валери Симеонов били близки до Ветко Арабаджиев, Какво знаете за това?
- Не познавам лицата, за които се говори. В понеделник за първи път от доста време имаше много спокоен и много хармоничен дебат в рамките на коалиционния съвет. Натрупаното напрежение от липсата на подобна комуникация по време на председателството, тъй като премиерът много отсъстваше от страната, доведе до тези недоразумения, които се налагаше да бъдат публично комуникирани. Мисля, че в следващите седмици ще се види, че с подобряване на комуникацията, медиите ще загубят част от ефирното време, изпълнено с интриги между членове на коалицията.
- Да ви върна на темата с Арабаджиеви и Миню Стайков...
- Не е тайна, че в България има сива икономика. Добрата новина е, че в последните десетина години тя намалява и вече е под 30%, около 26-27% се измерва от АИКБ. Проблемът и на цяла Европа е опита да се краде ДДС, тъй като това са едни готови пари, които са част от стопанския оборот и изкушението у търговците да ги броят за свои е много голямо.
сега ни е пред очите съмнение за доста големи злоупотреби.
- Клише ли е масовото обществено усещане, че на едни хора винаги им се разминава, накрая те се откупуват буквално или преносно и продължават да се занимават с това, с което са се занимавали, само че властта от един момент нататък не ги закача?
- Не ми се иска да ви даваме още поводи за подобни мисли. Нека да видим как ще се развият сега процесите. Мисля, че ако сега има достатъчно основание и се стигне до възмездяване по някакъв начин, до възцаряване на справедливост, това ще е добър урок за всеки, който си помисли, че може безнаказано да се финансира за сметка на фиска.
- Разбрахме, че за основно жилище досегашната преференция, която даваше възможност да платиш половината от данък сгради ще отпадне...
- Има неточна интерпретация. Предвижда се отпадане на преференцията за тези, които злоупотребяват. Много български домакинства имат повече от един имот, някои в различни общини. Работим в посока изграждането на единна система, която ще даде възможност на всяка една община да достъпва базата данни на останалите и да се види по този начин дали се злоупотребява с декларирането на основни жилища на територията на различни общини.
Тук не говорим да отпадане на преференцията за основно жилище.
- Вярно ли е, че се обсъжда с вас да има допълнителни 12 лева месечно за втори здравен стълб по подобие на пенсиите?
- Това е един теоретичен модел, дали ще види бял свят, не съм убеден. Моята лична теза е, че парите в здравеопазването трябва и могат да бъдат увеличени тогава, когато се даде отговор на въпроса, свързан с контрола на харчовете, които в момента не са малко. т.е. има основателни подозрения, че се източват много пари от здравната система. Ако трябва да сме прецизни, моделът, който се обсъжда теоретично, е да не доплащате над 700 лева, а над 700 лева да се активира застраховката, заради която пък са тези 12 лева на месец и тогава да не ви се налага да доплащате. Като финансов министър обаче смятам, че дори най-малко съмнение, че увеличаването на разходите за здравеопазване без да е отговорено на въпроса за контрола вътре в системата, не бих го подкрепил.
- Какви са последните бюджетни данни?
- Засега изпълнението на бюджета върви добре. Отчетохме сериозно превишение на приходите над разходите, което, разбира се, към края на месец август все още е рано да се твърди как ще се развие до края на годината, тъй като в последните години забелязваме една цикличност в разходите. Една трета от тези 2,5 милиарда, които отчетохме като преизпълнение на бюджета се дължи на по-добра събираемост на приходите, т.е. около 800 милиона преизпълнение на плана, другата част са нереализирани разходи, част от които свързани с европейските фондове, които вероятно ще се реализират до края на годината, а част от тях няма да се реализират.


Очакванията ми са, че бюджетът няма да приключи на дефицит. Що касае перспективата за следващата година, отдавна работим върху новия вариант за бюджета, колкото по-богати ставаме, толкова цените ще вървят по-нагоре, това е по принцип. В частност, повишаването на цените на петрола неминуемо ще води до повишаване на цената на енергоносителите и това оттук занапред винаги ще е така. В годините и цената на природния газ ще расте година след година. Пак казвам, това е ограничен ресурс и е неминуемо. Ако обаче макропрогнозата, която досега сме изготвили за 2019 година, не се промени драматично от някакви съществени фактори, които не се виждат отсега, можем от 1 януари да увеличим доходите в бюджетната сфера с 10 %. Сметките показват, че това може да стане. А това, освен че по някакъв начин ще увеличи доходите на част от българските граждани, тези, които са заети в бюджетната сфера, ще даде възможност и за пребалансиран пазар на труда по отношение увеличение на доходите, това е нашето разбиране.

 

Пред Нова тв


От категорията

Калоян Методиев: ГЕРБ има тежък проблем с кампанията на терен след „Апартаментгейт"! Освиркват ги!

-1555323370.jpg

В следващите седмици нещата ще ескалират - това е закономерното следствие от ...

21 апр. 2019 | 08:01

Евгений Дайнов: Ако БСП и ГЕРБ имат еднакви резултати, ще има трусове в управляващата партия

От Бойко Борисов вече няма страх – той е рязко намалял, смята Евгений Дайнов-1555687030.png

Трусът щял да е в „чиновническата маса на ГЕРБ, а чиновниците са страхливо ...

19 апр. 2019 | 16:51

Георги Йорданов: Нашият генерал - прославен командир и виден патриот.

Георги Йорданов с ген. Владимир Стойчев-1556031479.png

През 70-те и 80-те години нашите срещи по служба и по дружба ставаха все ...

23 апр. 2019 | 17:57

Зеленски ще трябва да се изправи срещу Путин, МВФ и враждебната политическа класа

-1556022804.jpg

През следващите три години страната трябва да върне повече от 20 милиарда ...

23 апр. 2019 | 15:31

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


12 септ. 2018 | 17:06Като събрахте 800 милиона повече приходи и ще вдигате заплати ,за пенсионерите помислихте ли г н министър на финансиите ?Поне за 50 лева добавка към месечните им пенсии???, Или не сте сигурни ,че те ще гласуват за вас и затова ги забравихте !Зарамете се ,господа управници,засрамете се ,давате все на хора които си имат достатъчно високи заплати!!!.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


12 септ. 2018 | 16:58Въпросът е Кога и защо лъже Борисов? ПРЕДИ два месеца за майките на деца с увреждания, Борисов заяви: Това, което искат всичкото струва сто милиона, няма такива пари в държавата, ако искат, да кажат от кой да ги взема и да им дам, от образование ли, от пенсионерите ли... И пожела да му се махат от главата. СЕГА разбираме, че в държавата има цял един милиард лева (одрани от нашият гръб) за раздаване, но Той решил да ги даде на държавните служители 440 000, или по над ДВЕ ХИЛЯДИ лева на калпак, грубо по 200 лева на месец, като увеличение на заплатите. В тази ситуация БОЕЦ питаме, ЗАЩО БОРИСОВ ИЗЛЪГА майките, че пари за тях няма? И защо сега изведнъж реши да "дава" на държавните служители един милиард? Дали защото идват избори? Само че, едно време купуваха гласовете за по 50 лева, а сега за глас, ПОНЕЖЕ СЕ ПЛАЩА С НАШИТЕ ПАРИ, Борисов дига "цената" на две хиляди! И още един въпрос И тези от АПИ , транспортното ми


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.