Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган

САЩ искат да изменят баланса на силите в полза на Гърция, категоричен е той

Влиятелен турски адмирал: Русия и Турция са еднакво изложени на геополитическa обсада

4283 | 3 март 2021 | 10:15

Сега Турция не трябва да позволява на империализма да подкопава турско-руското и турско-китайското приятелство като използва проблемите на Крим и уйгурите, смята Джем Гюрдениз


В интервю за турския вестник Cumhuriet („Джумхуриет“) контраадмиралът от резерва Джем Гюрдениз, който е признат от турската общественост за идеолог на стратегията за "Синята родина", направи забележителен коментар относно нарастващата външна заплаха от Запада и потенциалните цели на тази заплаха.

Авторът на концепцията за Синята родина, пенсионираният контраадмирал Джем Гюрдениз, в интервю с професор д-р Баръш Достер изрази важни, уместни и стратегически оценки, предава Агенция "Фокус".

Когато отговаря на въпрос за политиката на САЩ за обграждане на Русия и Турция, както и за ролята на Гърция в прилагането на тази политика, Гюрдениз отбеляза: „Глобалните баланси се променят. Хегемонията преминава в други ръце. Еднополюсният световен ред на Съединените щати престана да съществува. Настъпи преход към многополюсен световен ред ”.

Тези забележки предизвикаха сериозни възражения в социалните медии, а Гюрдениз, в интервю за „Джумхуриет”, разказа кой и защо се превръща в мишена.

„При всяко сближаване започва една и съща кампания“

Гюрдениз подчерта, че не се занимава с „политика“, доколкото „Синята родина“ означава един вид „свръхполитическо пространство“ и единствената цел, за която той защитава чрез тази концепция, е да се грижи за най-висшите интереси на турската република.

Според Гюрдениз всеки път, когато Турция се доближи до евразийските държави, се използват едни и същи политически кампании и сега те са насочени към турско-руските отношения чрез Крим и турско-китайските отношения чрез уйгурите.

"Недружелюбни сили"

Отбелязвайки, че външната политика на Турция е оформена в съответствие с нейните интереси и нужди, Гюрдениз призова обществеността: „Не позволявайте на недружелюбни сили да експлоатират нашите национални и религиозни чувства“.

„Условия, формирани преди 100 години“

„САЩ осигуряват разполагане на сили, които в случай на бъдещ турско-гръцки конфликт ще променят баланса в полза на Гърция ...“

„В противовес на силата, която се опита да усмири Турция с огнева мощ през нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г., ние правим контраходове. Днес са се формирали условията отпреди 100 години. Постигнат е успех в Азербайджан. Пространството за маневриране се разшири чрез създаване на "Средния коридор" с Китай. Всичко това работи в наша полза. Сега Турция не трябва да позволява на империализма да подкопава турско-руското и турско-китайското приятелство като използва проблемите на Крим и уйгурите. Турция, която е провокирана посредством Гърция, ще преодолее този труден процес само като разиграе важни карти в борбата на великите сили ... "

„Американският неоконсервативен автор Майкъл Рубин в статията си, публикувана в гръцкия вестник Kathimerini на 24 януари 2021 г., озаглавена„ САЩ и Турция по пътя към дипломатически и икономически сблъсък “, сравнява концентрацията на сили на Крит с най-голямата американската задгранична авиобаза в Германия (Рамщайн) и американската военноморска база в Япония (Окинава) ... "

„Атлантиците сред нас ...“

„Русия и Турция са еднакво изложени на геополитическa обсада. Турция е оградена от юг и от запад. Присъствието на Иран и Русия на изток е защитен фактор за нея. Днес Западът и арабският свят, действащ заедно с него, се опитват да обкръжат Турция, а Русия е изправена пред същата заплаха. Русия беше заобиколена откъм Балтика, всеки ден все повече и повече от Полша, България, Гърция, Румъния, Украйна и Грузия. САЩ открито заявяват, че възнамеряват активно да използват тези страни през новия период. В този процес те оказват натиск върху Турция през Черно море. Въпреки факта, че защитаваме режима, заложен в Конвенцията от Монтрьо, нас ни насърчават да действаме срещу Русия. В тези капани ни примамват и атлантиците сред нас…“

 


От категорията

Знак! Вигенин: Проектът Петков/Василев може да разколебае подкрепата на левите за Радев

Вигенин за Петков/Василев: Проектът им може да разколебае подкрепата на левите за президента-1631893228.jpg

Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно ...

17 септ. 2021 | 18:39

Проблемът пред Радев не е дали ще спечели изборите, а дали ще встъпи в длъжност като президент

-1594312463.jpg

След подобно шоково увеличение на цените един месец е повече от достатъчен, за ...

17 септ. 2021 | 10:48

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт-1632044218.jpg

На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна ...

19 септ. 2021 | 12:36

Кеворк Кеворкян: Въртоглавщини с паметници

-1568320806.jpg

Действащите политици ги нямаше при откриване на паметника на Удроу Уилсън, но ...

18 септ. 2021 | 13:05