Георги Константинов: Моля Ви, само след Вас..., минете, минете...!

Вместо стихотворение

Георги Константинов: Моля Ви, само след Вас..., минете, минете...!

2181 | 14 септ. 2018 | 13:18

Централните улици напомнят руини от бомбардировка – все още има софиянци, които си спомнят подобна картина от времето на последната война.


Георги Константинов

 

Почти всеки ден – като всички – ми се налага да виждам и съпреживявам това. Дори ми се мярна мисълта да напиша на тази тема стихотворение, но делничната проза се оказа по-силна...

 

И така - ремонт на централна София: дълбоки улични изкопи, гръм на машини, напречни прегради със забранителни знаци . И дълги ламаринени тараби, ограничаващи пешеходните пътеки, по които се точат хиляди минувачи. Централните улици напомнят руини от бомбардировка – все още има софиянци, които си спомнят подобна картина от времето на последната война. Ако трябва по-съвременно сравнение, предизвикано от скорошни кадри по телевизията - гледката е като след цунами... Но това е само ремонт, голямо улично преустройство, което само отстрани прилича на бедствие, но, което, разбира се, че не е.

 

Може да се каже – това е временно зло, което ще донесе общо добро. Все пак вярваме на общинското обещание: в един не толкова далечен (е, и не съвсем близък) ден - разкопаните софийски улици ще заблестят нови и просторни...

 

А сега бушуващият ремонт се изправя на пътя ни – ями като от самолетни бомби, бръмчат и ръмжат машини, работници с нахлупени пластмасови каски се надвикват с дрезгави гласове. А ние, минувачите, можем да се придвижваме към центъра или обратно само през тесни проходи, стриктно оградени с метални тараби. И внимаваме да не се отклоним към някоя яма, малко страхливо поглеждаме въртящата се кофа на изкопна машина над главите си...

 

Промъкваме се в тясното пространство и се разминаваме съвсем близо един до друг. Провираме се оттук-оттам, без да искаме се бутаме един друг и с притеснителна усмивка се извиняваме.

Забелязвам, че хората в колонката пред мен често си дават вежливо път. Особено вежливи са по-младите минувачи: „Моля Ви, само след Вас...”, „Минете, минете...” .

Бре, откъде се взе тази толкова учтива младост в нашата мила столица?

 

И кога по оживените софийски улици е било точно така? Като че ли сега, по тесните проходи сред плашещите руини на ремонта, преминаващите хора са много по-грижливи и по-добронамерени... Една ядовита размяна на реплики не се чува, дори самотна ругантня не прозвучава...Кога е било това?...

 

Изглежда, че само едно тъмно напомняне за житейски руини, само един намек за разрушително бедствие ни правят по-внимателни един към друг.

 

Септември, 2018 г.

 


От категорията

Софийската филхармония се мести пред НДК
(Галерия)

Антон Марков-1537278746.jpg

Фотографът Антон Марков ще представи звезди на симфоничната музика и пред хора, ...

18 септ. 2018 | 16:45

Шедьовър на архитектурата ще се извиси на емблематичния площад „Таксим“
(Галерия)

Сградата на новата Истанбулска опера ще отвори врати през 2019 г. в обновения Културен център „Ататюрк“-1537123884.jpg

Сградата на новата Истанбулска опера ще отвори врати през 2019 г. в обновения ...

16 септ. 2018 | 21:49

„Прекалено шумна самота“ от Бохумил Храбал - шеметен калейдоскоп на сложните перипетии на ХХ век
(Галерия)

„Прекалено шумна самота“ от Бохумил Храбал - шеметен калейдоскоп на сложните перипетии на ХХ век-1537432885.jpg

В света на Храбал се редуват драстично и поетично, фантастично и ...

20 септ. 2018 | 11:41

Иван Гранитски: Културните празници "Албена" ни връщат към традициите на нашите будители
(Галерия)

Иван Гранитски:  Културните празници "Албена" ни връщат към традициите на нашите будители-1537276535.jpg

Досега, за тези 15 години, над 300 български творци са гостували, имали са ...

18 септ. 2018 | 15:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


АНТОН Н АНТОНОВ


14 септ. 2018 | 22:27МНОГО ТОЧНО Е НАПИСАНОТО ОТ Г Н КОНСТАНТИНОВ! МИСЛЯ,ЧЕ БЕ ПРЕМИНАТА ГРАНИЦАТА НА ТЪРПИМОТО! И АКО ОЩЕ МАЛКО РАЗШИРЯТ ФРОНТА НА УЛИЧНИТЕ РЕМОНТИ, НИЕ, КАКВИТО СМЕ СИ МЪЛЧАЛИВО СТРАДАЩИ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЕВАКУИРАМЕ В ПОДЗЕМЕН ГРАД...ИМА ОБРАЗЦИ ЗА ТОВА В ИЗКУСТВОТО...:)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.