Георги Константинов: Моля Ви, само след Вас..., минете, минете...!

Вместо стихотворение

Георги Константинов: Моля Ви, само след Вас..., минете, минете...!

2564 | 14 септ. 2018 | 13:18

Централните улици напомнят руини от бомбардировка – все още има софиянци, които си спомнят подобна картина от времето на последната война.


Георги Константинов

 

Почти всеки ден – като всички – ми се налага да виждам и съпреживявам това. Дори ми се мярна мисълта да напиша на тази тема стихотворение, но делничната проза се оказа по-силна...

 

И така - ремонт на централна София: дълбоки улични изкопи, гръм на машини, напречни прегради със забранителни знаци . И дълги ламаринени тараби, ограничаващи пешеходните пътеки, по които се точат хиляди минувачи. Централните улици напомнят руини от бомбардировка – все още има софиянци, които си спомнят подобна картина от времето на последната война. Ако трябва по-съвременно сравнение, предизвикано от скорошни кадри по телевизията - гледката е като след цунами... Но това е само ремонт, голямо улично преустройство, което само отстрани прилича на бедствие, но, което, разбира се, че не е.

 

Може да се каже – това е временно зло, което ще донесе общо добро. Все пак вярваме на общинското обещание: в един не толкова далечен (е, и не съвсем близък) ден - разкопаните софийски улици ще заблестят нови и просторни...

 

А сега бушуващият ремонт се изправя на пътя ни – ями като от самолетни бомби, бръмчат и ръмжат машини, работници с нахлупени пластмасови каски се надвикват с дрезгави гласове. А ние, минувачите, можем да се придвижваме към центъра или обратно само през тесни проходи, стриктно оградени с метални тараби. И внимаваме да не се отклоним към някоя яма, малко страхливо поглеждаме въртящата се кофа на изкопна машина над главите си...

 

Промъкваме се в тясното пространство и се разминаваме съвсем близо един до друг. Провираме се оттук-оттам, без да искаме се бутаме един друг и с притеснителна усмивка се извиняваме.

Забелязвам, че хората в колонката пред мен често си дават вежливо път. Особено вежливи са по-младите минувачи: „Моля Ви, само след Вас...”, „Минете, минете...” .

Бре, откъде се взе тази толкова учтива младост в нашата мила столица?

 

И кога по оживените софийски улици е било точно така? Като че ли сега, по тесните проходи сред плашещите руини на ремонта, преминаващите хора са много по-грижливи и по-добронамерени... Една ядовита размяна на реплики не се чува, дори самотна ругантня не прозвучава...Кога е било това?...

 

Изглежда, че само едно тъмно напомняне за житейски руини, само един намек за разрушително бедствие ни правят по-внимателни един към друг.

 

Септември, 2018 г.

 


От категорията

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика-1547578425.jpg

Един изключителен подарък-шедьовър от моя приятел – проф. Георги Чапкънов. ...

15 ян. 2019 | 18:48

Днес отбелязваме Световния ден на "Бийтълс"

-1460795467.jpg

Групата издава общо 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени до днес в ...

16 ян. 2019 | 10:55

Проф.Любомир Халачев: За живота и смъртта на един поет

Проф.Любомир Халачев: За живота и смъртта на един поет -1547659698.jpg

За съжаление една част от нашите най-талантливи поети са известни не толкова с ...

16 ян. 2019 | 19:27

Списание „Пламък“ стана на 95 години! Президентът Румен Радев поздрави изданието за юбилея

Списание „Пламък“ стана на 95 години! Президентът Румен Радев поздрави изданието за юбилея-1547548045.png

Цитирани са поздравленията от Боян Ангелов – председател на СБП, и Снежана ...

15 ян. 2019 | 12:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


АНТОН Н АНТОНОВ


14 септ. 2018 | 22:27МНОГО ТОЧНО Е НАПИСАНОТО ОТ Г Н КОНСТАНТИНОВ! МИСЛЯ,ЧЕ БЕ ПРЕМИНАТА ГРАНИЦАТА НА ТЪРПИМОТО! И АКО ОЩЕ МАЛКО РАЗШИРЯТ ФРОНТА НА УЛИЧНИТЕ РЕМОНТИ, НИЕ, КАКВИТО СМЕ СИ МЪЛЧАЛИВО СТРАДАЩИ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЕВАКУИРАМЕ В ПОДЗЕМЕН ГРАД...ИМА ОБРАЗЦИ ЗА ТОВА В ИЗКУСТВОТО...:)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.