Снимка: "Флагман"

Комисия установи, че подвеждащите стикери са давани срещу заплащане

Внимание! Подлъгват ни със сертификати "Коректна фирма"!

4894 | 26 апр. 2016 | 11:57

Комисията за защита на потребителите забрани на дружество да издава документи за коректност на търговци по неясни и субективни критерии


Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на фирма да издава на търговци сертификати за коректност по неясни и субективни критерии.

 

Пресслужбата на КЗП съобщи това, но не посочи името на компанията, раздавала документите.

 

Регулаторният орган е излезъл с решение, че дружеството осъществява дейността си в противоречие с изискването за добросъвестност и професионална компетентност.

 

В резултат то заблуждава крайните потребители и може да увреди икономическите им интереси.

Всеки търговец, който се сдобие с такъв сертификат, получава определен брой стикери, които може да постави в своите офиси, върху служебни автомобили, витрини на магазини и други.

 

Освен това, при изписване на името му в най-популярната интернет търсачка, сред първите резултати излиза връзка към публикувания на официалната страница на „сертифициращата” фирма списък с търговци със статус „коректен”, допълват от комисията.

 

Всичко това отличава фирмата на фона на конкуреницята и буди по-голямо доверие у потребителите, които остават с впечатлението, че тя е с безупречна репутация и не подлежи на негативна оценка по отношение на професионалите му качества и компетентност.

Проверка на КЗП установи, че сред „удостоените” със сертификата търговци има и такива, които в последната година са били санкционирани от контролния орган за нелоялни практики и други нарушения на Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

 

Очевидно обстоятелството, че тези търговци не са спазвали законовите си задължения при извършването на своята дейност, не е било отчетено при издаването на сертификата.

 

Според въпросната фирма, преди сертифицирането се извършва предварителна оценка на търговците по специална методика за проверка на клиентските мнения и изследване за безупречна репутация в интернет въз основа на споделените негативни коментари.

 

КЗП обаче смята, че критериите при прилагания метод за проучване на търговците са субективни.

 

Всеки човек има различен изказ и може да изрази отрицателно мнение с негативни думи, с ирония, със сложна терминология, а не непременно с думи и изрази с негативно значение.

Освен това с издаването на сертификата фирмата гарантира единствено, че ползващият го търговец е коректен (макар и съгласно неясните критерии) към датата на предоставянето на удостоверението и година преди нея.

 

Ако впоследствие се появят негативни коментари за него, той ще отпадне от „системата за коректни търговци” на фирмата, но може да продължи да ползва стикерите и съответно те да влияят върху поведението на потребителите, тъй като не подлежат на изземване или на последващ контрол.

Обстоятелството, че сертификатът се заплаща, също поставя под съмнение обективността във връзка с неговото издаване, тъй като от броя закупени „свидетелства за коректност” зависят приходите на дружеството.

 

По неофициална информация цената за получаване на етикета е 77 лева.


При вземането на решението КЗП е отчела и факта, че дружеството е рекламирало дейността си в национално представени печатни и електронни медии, като е подтиквало потребителите да предпочитат фирмите, притежаващи такъв сертификат.

На практика се оказва, че фирма, която сама непрофесионално и некомпетентно извършва своята дейност, издава сертификати за коректност на други търговци.

КЗП излезе с решение, че е налице нелоялна търговска практика. Предстои връчването за заповедта за забраната й.

 

Санкцията за подобни нарушения съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите е до 30 000 лева.

 


Grand Energy

От категорията

БЮДЖЕТ 2021: Голямото харчене! Приходите са по-малко от разходите, дефицитът е 3,9%

 Бюджет 2021: Доходи, образование, здравеопазване и ограничаване на последиците от Ковид-19-1603342227.jpg

При приходите за периода 2021-2023 г., изразени като процент от БВП, се ...

22 окт. 2020 | 07:49

Кабинетът предлага разходите за ремонт вкъщи да се приспадат от данъците

-1603287662.jpg

Обхватът на случаите, при които не се дължи данък при придобиване на моторни ...

21 окт. 2020 | 16:27

Иван Нейков: С бюджет 2021 се прощаваме с финансовата стабилност и влизаме в сериозни дефицити

Снимка БТВ-1603465876.png

Половината от българските пенсионери ще получават еднакви пенсии - 300 лева. ...

23 окт. 2020 | 17:58

Дянков: Вместо за военни самолети, бюджет'2021 г. трябва да помисли за туризма и дребния бизнес

-1537978195.jpg

Трябва да имаме резерв, но той да бъде разписан, а не да се казва „имаме 3 ...

23 окт. 2020 | 14:31