Архитект Ивайло Петков е един от учредителите на "Група Град"

Архитект Ивайло Петков е един от учредителите на "Група Град"

Един от критиците на Фандъкова - арх. Ивайло Петков влиза в листата на ГЕРБ в София

2972 | 19 септ. 2019 | 14:02

"Те имат и грижата за градската среда, имат конкретни идеи", обясни решението си Йорданка Фандъкова при представянето му


Вчера Йорданка Фандъкова представи първият отлистата на ГЕРБ за общински съветници в столицата - архитект Ивайло Петков. Той е един от учредителите на „Група Град“, които са сериозни критици на това как се строи в София.

„Те имат и грижата за градската среда, имат конкретни идеи“, обясни решението си Фандъкова.

Веруюто на Ивайло Петков:

Моят град е чист и вдъхновяващ! Когато се събудя в моя град има чисто утринно небе! Когато ходя по улиците на моя град по обувките ми няма прах, нито кал. Когато духа вятър в моя град не разнася битови отпадъци и миризми. Вечер моя град е осветен и приятен за разходка под звездите, за среща с приятели и усмихнати хора. Моят град не причинява страх от това да живееш в него! Когато вали, не ме е страх да ходя по улиците на моя град, защото или плочка ще хлопне или кола ще мине през локвата до мен, или самоделна козирка ще излее водата върху главата ми. Когато пресичам улицата, не ме е страх, че автомобил няма да спре или съмнително колче без капачка ще скъса панталона ми.

Когато се прибирам вечер, не ме е страх от бездомни или озверели кучета и техните стопани. Моят град е комуникационно осигурен! Когато тръгна пеш по улиците на моя град, мога да достигна до всяка точка от него, без да се налага да заобикалям разкопана улица, да преминавам през жп прелез или през непристъпни джунгли. Когато тръгна с велосипед в моя град, мога да се движа със средна скорост 10 км в час от точка до точка, не ми се налага да нося или оставям велосипеда си, за да продължа.

Когато тръгна с градски транспорт в моя град, мога да прогнозирам времето за което ще се придвижа от една до друга точка. Когато се движа с автомобил в моя град, знам със сигурност, къде мога да паркирам и не ми се налага да обикалям три пъти квартала, за да намеря място на което да спра за 20 минути. Моят град е културен! Хората се поздравяват с обичайните и общоприетите обръщения: добро утро, ден и вечер, а не с поздрав за майката, лелята и...

Хората в моя град, казват извинявай, моля, благодаря. Говорят помежду си и с непознати с нормален тембър на гласа, без патос и епитети. В моя град има къде да заведа детето си и да му покажа и разкажа за историята, науката и изкуството, за бита и традициите на рода и нацията ни. В моя град мога да се чувствам приятно и комфортно в обществените сгради и публичните пространства. В двора на кафенето има зеленина, а не простора на съседа. В моя град има ред, общовалиден за всички!

Кой е Ивайло Петков:

Завършва ВИАС София, през 1996г.

Основател на архитектурно бюро ДЕСЕТ АМ, през 2001 г.

От 2001 г. е докторант в УАСГ архитектурен факултет, катедра Градоустройство, с докторска теза: Урбанистични симулации.

От 2004 г. е редовен асистент в УАСГ, архитектурен факултет, катедра Обществени сгради.

От основаването си до сега архитектурното бюро 10АМ е проектирало основно обществени сгради в сложен урбанистичен контекст или функционално предназначение.

До 2012г. 10АМ има проектирани над 130 обекта с обща разгъната застроена площ над 700000кв.м, голяма част от тях са реализирани, като:

- Център за култура и дебат „Червената Къща“, 2001-02г.
- Жилищни сгради, гр.Несебър, 2004-07г.
- Текстилна конструкция, Аквапарк Несебър, 2005г.
- Жилищна сграда,св. Влас, 2008г.
- Дом за временно настаняване на чуждестранни граждани, гр.Любимец, 2008-10г.
- МБАЛ Люлин, гр.София, 2006-09г.
- Комплекс КРЕДО, с.Трудовец, 2007-10г.
- Текстилна конструкция, Марицагардън, гр.Пловдив, 2010г.
- Административна сграда, гр.София, 2008-11г.
- Спортни тренировъчни зали ТРИНИТИ, гр. Варна, 2011-2012г.

От 2010г. до днес 10АМ, разработва серия конкурсни проекти с иновативни технически и енергоефективни решения.

В изпълнение на текущите си проекти 10АМ придобива опит и квалификация в инженеринг на високотехнологични съоръжения. През 2012 година фирмата е сертифицирана по ISO 9001

От основаването си до сега 10АМ участва в архитектурни форуми и събития, по-значимите от които са:

MIES ARCH 2011 EUROPEAN UNION PRIZE, Барселона, Испания_2010
СГРАДА НА ГОДИНАТА, Строителство Градът, София, България _ 2010
Архитектурен Салон Wild East, Хамбург, Германия _ 2009
Международна Архитектурна Седмица BINA-09, Белград, Сърбия _ 2009
Pecha Kucha Night, София, България _ 2009
Архитектурно биенале, La Biennale di Venezia, Венеция, Италия _ 2008

 


От категорията

Борисов предлага Зелен съвет да търси консенсус в страната по Зелената сделка на ЕС

Борисов предлага Зелен съвет да търси консенсус в страната по Зелената сделка на ЕС -1582021746.jpg

"Това са политики за двадесет - тридесет години и не е редно един човек, ...

18 февр. 2020 | 12:27

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев подаде оставка като областен координатор на ГЕРБ-Пловдив

Георги Мараджиев-1582021120.jpg

Изпълнителната комисия на партията ще обсъди изнесената в медиите информация и ...

18 февр. 2020 | 12:06

ВМА изпрати нов екип на мисия в Мали

Снимка: ВМА-1582023905.jpg

Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии ...

18 февр. 2020 | 12:57

Полфрийман към Джамбазки: Ирландец ме покани в ЕП, колегата пак е подпийнал

-1576573309.png

Вчера евродепутатът публикува документ, според който Полфриман ще пътува до ...

18 февр. 2020 | 10:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


19 септ. 2019 | 17:18Срам и резил ! Да седнеш в СОС на столовете на мафиотите и да говориш че ще им оправиш бакиите и едва ли не ще върнеш откраднатите от тях пари е срамно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стоян Христов


19 септ. 2019 | 16:09Твоят град не може да бъде създаден от нагли, алчни, крадливи, корумпирани, безсъвестни, прости, неграмотни, престъпни и "глухи" за желанията на гражданите индивиди, които с такива като теб се опитват да излъжат за пореден път и да останат, за да продължат да дерибействат...!!! Дааа...!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.