Пламен Даракчиев. Снимка - БГНЕС.

Гледна точка

Военните чиновници да се поучат от Би Би Си

7305 | 24 юли 2015 | 13:44

Ненчев да уволнява, щом петнят името на армията


Тези дни Пламен Даракчиев, който е на държавна служба в Министерството на отбраната, атакува чрез личния си профил във Фейсбук главния прокурор Сотир Цацаров. Ще го цитирам с оригиналния правопис: „На протеста с Мишо Неделчев и Владо Стойчев обсъдихме набързо въпроса за това какво точно работи главния прокурор на републиката (в смисъл нищо - б.а.). Съгласих се с тях, но заради мощното „Оставка!“ не успях да допълня, че зад всяко негово изявление се крие къртовска работа и усърдно четене на произведенията на Мао Цзедун. Сега се сещам, че по времето на комунизма пресата съвсем сериозно сочеха челния китайски опит в свиневъдство и това, че във свинефермите, в които четяли на прасетата цитати от вождът и учителя, прасетата наддавали...“


И преди това Даракчиев е отправял към обвинител №1 обидни епитети... Доскоро той бе парламентарен секретар на МО, но е помолил „да премине на друга длъжност поради здравословни причини“, съобщиха от ведомството. Даракчиев е известен като лют антикомунист. Но това не му пречи да копира поведението на бившите величия от БКП, които също се оттегляха по здравословни причини на тихи постове заради благинките. А да не би Министерството на отбраната вече да е рехабилитационен център?


И друг служител на ведомството се е забъркал тези дни в скандал чрез Фейсбук. Той е отправял груби и вулгарни сексуални закани срещу кметицата на Казанлък Галина Стоянова. За случая, възмутил хората от града на розите, е уведомен министър Николай Ненчев, доколкото разбрах. А вероятно и прокуратурата.


Защо разказвам това? Всички, които работят във влиятелния британски медиен гигант Би Би Си, подписват декларация, че нямат право на политически изказвания и пристрастия. Забранено им е да изразяват мнения и позиции, различни от възприетите в медията. Дори не могат да го правят след работно време, забранено им е и в социалните мрежи. Който не се съобразява, си отива безкомпромисно.


Това жестоко правило е въведено, защото Би Би Си е обществена медия и се финансира с парите на гражданите. А какво се случва у нас? Родните чиновници, които храним с данъците си, се разхождат из нета като в кварталната кръчма след петата ракия. Да оставим настрана, че преди година и нещо някои ходиха в работно време на протести против собственото си правителство. А според закона държавният служител трябва да е лоялен на властта. Ако не му отърва, да отива на свободния пазар на труда. Съветът ми към министър Ненчев е да уволнява чиновниците, които срамят армията и него.


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Доц. Валентин Вацев: Не бих приветствал предсрочни избори сега

-1578672194.png

Началото на края на ГЕРБ като политически и управленски субект започна в ...

13 юли 2020 | 17:41

”Политико”: Корупционната криза в България “сложи въжето” на премиера Борисов

”Политико”: Корупционната криза в България “сложи въжето” на премиера Борисов -1594649057.png

Протестите идват на фона на нарастващото недоволство от практиките на партия ...

13 юли 2020 | 17:03