Войната в ГЕРБ започна! Скандална версия: Томислав Дончев цепи ГЕРБ с “Апартаментгейт”?

Думите на вицепремиера осветлиха откъде идва т.нар. “приятелски огън” в ГЕРБ и са истинска изненада за актива

Войната в ГЕРБ започна! Скандална версия: Томислав Дончев цепи ГЕРБ с “Апартаментгейт”?

17768 | 25 март 2019 | 09:15

В периода около скандалите с НДК Томислав Дончев намира подкрепа от медии и кръгове, приближени на бъдещия посланик в Израел и близка до Боршош Румяна Бъчварова, както и на БСП.


 Скандална версия от редиците на управляващите е на път да взриви политическите и медийни среди. Според нея, в основата на “Апартаментгейт” е вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Политикът от две години стратегически се подготвя за овладяване на управляващата партия. Разкритията за съпартийците му пък са директен удар, както срещу Цветан Цветанов, така и срещу Вежди Рашидов. Правосъдният министър Цецка Цачева е попаднала на мушката единствено, за да направи атаката от лобито на Дончев не толкова явна, пише topnovini.bg 


Вчера водачът на евролистата на ГЕРБ от изборите през 2014-а коментира “Апартаментгейт” със странно за актива на партията изказване по БНР.

„Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс”, заяви Дончев по националното радио. По думите му „скандалът не се е развил докрай”.

„Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор – отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той”, отбеляза още вицепремиерът и добави, че всеки подобен скандал „носи негативи” и „ерозира доверието”. Според Томислав Дончев е нужен „изключително ясен и адекватен сигнал, който да позволи доверието да бъде възстановено“.

На практика думите на вицепремиера осветлиха откъде идва т.нар. “приятелски огън” в ГЕРБ и са истинска изненада за актива. В подобни ситуации назад във времето Дончев е защитавал съпартийци. За т.нар. “Кумгейт” с Делян Добрев, например, определението на вицепремиера е, че това е “синтетичен скандал”.

Томислав Дончев не зае ясно политическа позиция и не предприе действия (за каквито претендира сега) и когато стана ясно, че брат му Момчил Дончев е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинско звено „Озеленяване“. „Управлява бюджет над 1 млн. лв. Назначен е без конкурс и ясни критерии, на които трябва да отговаря“, обясни през 2017-а народният представител от "БСП за България" Кристина Сидорова.

Нещо повече - при избухването на скандала именно Цветан Цветанов защити съпартиеца си Дончев, казвайки: "Ако Томислав Дончев беше назначил брат си докато беше кмет на Габрово, щяхме да сме съгласни с всички твърдения на БСП, щяхме да вземем и отношение". Тогава Цветанов допълни, че има сценарий, който БСП подготвя и чиято цел е да всее разкол между него и Бойко Борисов.

Защо точно Цветанов и Рашидов?

Според запознати, Томислав Дончев реагира точно срещу заместник-председателя на ГЕРБ и депутата Рашидов по няколко причини.

Всичко започва през 2014-а, когато Националният дворец на културата е под опеката на Вежди Рашидов в качеството му на министър на културата, а за директор е назначен Мирослав Боршош. В средата на 2015-а Томислав Дончев стана принципал на Двореца. Причината - предстоящата подготовка за Европредседателството и свързаните с това ресурси.

Въпреки, че не заверява годишните финансови отчети и знае състоянието на дружеството, както и сериозното увеличение на загубите - не вади наяве това и не предприема мерки. По времето, по което Томислав Дончев е принципал, се осъществява и скандалната обществената поръчка, предмет на делото срещу Мирослав Боршош. Дончев е бил наясно, че поръчката е компрометирана.

Нещо повече - с промени в устава Томислав Дончев е упълномощил изпълнителния директор на НДК Боршош да одобрява безлимитни харчове. Преди измененията от 2015-а, когато НДК отива в сферата на влияние на Дончев, Боршош е имал право да се разпорежда самостоятелно само със средства до 50 хил. лв. Всичко над тази сума е трябвало да мине през одобрението на Съвета на директорите на НДК.

Към днешна дата Мирослав Боршош е подсъдим за нарушенията в Двореца. Сигнал към Прокуратурата бе подаден и по отношениe на Томислав Дончев. В него се цитират прессъобщения, публикации в сайтове и разширени репортажи от заседанията на временната парламентарна комисия за НДК. В документа фигурира и цитат от изказване на самия Дончев, че носи своята отговорност. Това подателите на сигнала определят като своеобразно самопризнание, че той е неглижирал умишлено финансовите нередности, оправдавайки се с постигнати резултати в сферата на културата, чиито стойности трудно могат да бъдат измерени. В подадения през 2017-а година сигнал има искане към Сотир Цацаров да разпореди извършването на досъдебно производство, в което да се прецени дали Томислав Дончев да бъде привлечен също като обвиняем.

Вицепремиерът така и не бе привлечен като обвиняем в качеството си на принципал на НДК. Дончев е само свидетел по делото и ще бъде разпитан през април. Междувременно, институцията отново мина под крилото на Министерство на културата. Премиерът Борисов не поиска оставката на Дончев, а колегите на политика по-скоро заеха защитна позиция. Източници от средите на управляващите коментират обаче, че вицето на Борисов е останал с убеждението, че скандалът с Боршош е придобил популярност именно, за да може НДК да се върне към културното ведомство.

В периода около скандалите с НДК Томислав Дончев намира подкрепа от медии и кръгове, приближени на бъдещия посланик в Израел и близка до Боршош Румяна Бъчварова, както и на БСП. Неочакваната подкрепа отляво идва като благодарност за това, че като принципал на НДК Дончев е помогнал приближената на Деница Златева Ия Петкова-Гурбалова да остане в ръководството на културната институция. И до ден днешен дъщерята на бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков е в Съвета на директорите на НДК. Любопитен факт е, че Петкова-Гурбалова бе конкуренция на Дончев в битието си на кандидат в листата на БСП на евроизборите през 2014-а.

Макар и засега да успява да излезе сух от скандалите около Мирослав Боршош, Томислав Дончев съзнавал, че мястото му в първите редици на ГЕРБ е застрашено. Именно по тази причина през 2016-а вицепремиерът е започнал стратегически действия, които да бетонират мястото му в партията и да разширят влиянието му.

Сега - вицепремиер, утре - премиер

В кръговете на управляващите отдавна се говори, че Томислав Дончев започва усилено да формира ядро от приближени кадри. Вицепремиерът и хората около него преди три години започват да присламчват към себе си ключови фигури от младежките структури на ГЕРБ в страната. На повечето от тях са им обещавани места в държавната администрация и им е разказвано, че е възможно Бойко Борисов да се кандидатира за президент на изборите през 2016-а. При тази хипотеза, според кръга “Дончев”, ще се наложи рокада в правителството. И именно Томислав Дончев бил фаворит за премиер на страната.

Хипотезата така и не се реализира, тъй като за кандидат на ГЕРБ бе избрана Цецка Цачева - третият участник в “Апартаментгейт”. При обявяването на кандидатурата й приближеният на Румяна Бъчварова и т.нар. “протестъри” сайт “Терминал 3” тогава извади първи новината за Цачева, бързайки да я “изгори” с думите:

“Парадоксалната ситуация, до която се докара ГЕРБ след 2 години управление, е, че никой с авторитет, експертиза и собствена политическа експозиция, пък било то и в рамките на ГЕРБ, не иска да се идентифицира с партията и да бъде номиниран от нея.”

Именно същият сайт потвърждава намеренията на Дончев:

“Възможен вариант е бил и Томислав Дончев. Наши източници твърдят, че той бил склонил единствено да стане премиер, ако в крайна сметка Борисов реши да се кандидатира.“

"В рамките на материала приближената до Бъчварова и Дончев медиа започва и атаката срещу заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според твърденията на “Терминал 3” Цветанов настоявал на всяка цена да стане председател на Народното събрание и това му е било обещано. Три години и две имена по-късно, Цветанов така и не е парламентарен шеф.

Източници от партията твърдят, че Цветан Цветанов никога във времето не е изразявал желание да става председател на Народното събрание. Плановете на Томислав Дончев обаче все още били актуални.

При разговорите в партията за предстоящите европейски и местни избори вицепремиерът е поискал част от приближените му да получат избираеми места в листите. Това му е било отказано, поради което Дончев е изпаднал в ситуация, в която може да загуби своята сфера на влияние.

“Три години са дълъг период, а вицето няма вече как да мотивира подръжниците си, след като почти никой от тях няма шанс за растеж в държавното управление или европейските институции”, заявяват източници, близки до ГЕРБ.

Причина за отказа хората на Дончев да получат места в листите са скандалите около създаването на държавен орган за пътна безопасност. През септември бяха тиражирани материали, според които Томислав Дончев бе заподозрян в схема за усвояване на 4.5 млн. лева от камери по пътищата, в която е свързан т.нар. Институт за пътна безопасност.

След като оглави мегаструктурата, обявена от Дончев, институтът трябвало да оказва натиск върху ведомствата за усвояване на сериозни пари около посочените от тях нередности по пътищата. Самият институт се обяви и срещу кандидатурата за вътрешен министър на Младен Маринов. Запознати твърдят, че това също е част от вътрешнопартийните игри, които лагерът на Томислав Дончев играе.

Според разкритията от септември, идеята е била да се наложи нов доставчик на следващите 50 камери за скорост, който е регистриран в Габрово - родният град на Дончев.

Отрязването на мераците на вицепремиера за влияние при определяне на листите вероятно го е накарала да играе “ва банк”. При такава хипотеза дори загубата на евроизборите би била от полза за него, тъй като ще го постави в благоприятна позиция в партията. Сгъстяването на облаците пред Цветанов би могло да отвори вратата на Дончев към заместник-председателското място в ГЕРБ и лидерство на предизборния щаб - позиции, за които вицепремиерът също е изразявал апетит назад във времето.

До момента скандалната версия не е коментирана официално. През седмицата обаче се очакват още реакции в партията - най-малкото, защото структурите на ГЕРБ стават все по-объркани, а думите на Томислав Дончев по БНР са сигнал за открита война. На различни места в страната пък вече готвели писма и акции в подкрепа на Цветанов, твърдят източници, близки до ГЕРБ.

 

Източник: topnovini.bg 


От категорията

Емил Караниколов: "Фолксваген" не е единствената възможна голяма инвестиция за нас

Емил Караниколов: Фолксваген не е единствената възможна голяма инвестиция за нас-1566213631.jpg

Инвеститори не бива да идват у нас заради евтина работна ръка, а заради ...

19 авг. 2019 | 13:54

Посланието на Тръмп към Европа: Вие сте следващите

-1540276553.jpg

Европейският съюз е по-лош от Китай, просто по-малък, избухна той

18 авг. 2019 | 16:11

"В България всичко е позволено!": германска телевизия за двете лица на българския туризъм

-1563797528.jpg

Документалният филм на Никол Конерт и Даниел Розенкранц е от поредицата на ...

20 авг. 2019 | 08:03

Д-р Калоян Методиев – консерваторът-бунтар, който се гмурна в реалната политика

-1566212206.jpg

Политологът пое щафетата от Иво Христов и ще бяга бързо. Категорична е ...

19 авг. 2019 | 20:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


25 март 2019 | 23:27Що така бе Дончев?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


25 март 2019 | 20:42Дончев, Мончев...Важното е, че балонът се спука.Молитвата ми е чута от Господ.Всеки ден я повтарям и няма да се уморя, докато Родината ни не се избави от гербаджийската сган.Мили Господи, прости ме и те моля от все сърце, накажи алчната пасмина от депесари_политически търгаши и изнудвачи, които пият кръвта на българите! Накажи и сикаджийската мутра и мутанта_комунист Бойко Методиев Борисов, и избави България от гербаджийската чума и обслужващите ги олигофрени, депесари, лъжепатриоти, лумпени, продажни съдии и журналисти_лъжци!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


25 март 2019 | 14:44Дончев може да е всякакъв, но ВСЕ още идва на работа с колело или градски транспорт. ФАКТ. И не се страхува.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


25 март 2019 | 14:56ПП 2...... За 10 години в управлението, Дончев ЕДИНСТВЕНО може да се упрекне, че като принципал на Боршош ( любовника на Бъчи ) е "проспал" кражбите му.


OFFche Welle


25 март 2019 | 14:54ПП.. А нали не сте забравили, че съпругата на Дончев, беше единственият РАЗУМЕН глас от ГЕРБачоците срещу ИК и циганизацията на държавата_кенеф ?!!!


Галилео Галилей


25 март 2019 | 14:10НЕ ЦЕПИ, А ГО СПАСЯВА С ЦЕНАТА НА СОБСТВЕНАТА СИ ГЛАВА.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


25 март 2019 | 12:46И ЗАМ.МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ЧЛЕН НА ВСС, ЛИЧЕН ИЗБОР НА ЦВЕТАНОВ, С ЕВТИНИ АПАРТАМЕНТИ ОТ АРТЕКС ! Сайтът Биволъ разкри, че заместник министърът на енергетиката Красимир Първанов засега държи рекорд по евтиния. Той е придобил на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. плюс два гаража 18,9 кв.м. и 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или само 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. Тинтява , където е единият от апартаментите закупени от Вежди Рашидов. Биволъ пише още през 2017 г., че има данни, че бившият шеф на НЕК Красимир Първанов носи отговорност за загубата на арбитражното дело, вследствие на което България беше осъдена да плати на руснаците 1,2 милиарда лева за фантомната АЕЦ Белене . красимир първанов На 20.09.2018, с апартамент в същата сграда се е сдобил и бившият шеф на КРС Веселин Божков. Неговият апартамент и гараж излизат по 682 евро на кв.м. Божков беше дългогодишен шеф на Комисията за регулиране на съобщенията к


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


25 март 2019 | 12:46И ЗАМ.МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ЧЛЕН НА ВСС, ЛИЧЕН ИЗБОР НА ЦВЕТАНОВ, С ЕВТИНИ АПАРТАМЕНТИ ОТ АРТЕКС ! Сайтът Биволъ разкри, че заместник министърът на енергетиката Красимир Първанов засега държи рекорд по евтиния. Той е придобил на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. плюс два гаража 18,9 кв.м. и 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или само 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. Тинтява , където е единият от апартаментите закупени от Вежди Рашидов. Биволъ пише още през 2017 г., че има данни, че бившият шеф на НЕК Красимир Първанов носи отговорност за загубата на арбитражното дело, вследствие на което България беше осъдена да плати на руснаците 1,2 милиарда лева за фантомната АЕЦ Белене . красимир първанов На 20.09.2018, с апартамент в същата сграда се е сдобил и бившият шеф на КРС Веселин Божков. Неговият апартамент и гараж излизат по 682 евро на кв.м. Божков беше дългогодишен шеф на Комисията за регулиране на съобщенията к


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


25 март 2019 | 12:46И ЗАМ.МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ЧЛЕН НА ВСС, ЛИЧЕН ИЗБОР НА ЦВЕТАНОВ, С ЕВТИНИ АПАРТАМЕНТИ ОТ АРТЕКС ! Сайтът Биволъ разкри, че заместник министърът на енергетиката Красимир Първанов засега държи рекорд по евтиния. Той е придобил на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. плюс два гаража 18,9 кв.м. и 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или само 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. Тинтява , където е единият от апартаментите закупени от Вежди Рашидов. Биволъ пише още през 2017 г., че има данни, че бившият шеф на НЕК Красимир Първанов носи отговорност за загубата на арбитражното дело, вследствие на което България беше осъдена да плати на руснаците 1,2 милиарда лева за фантомната АЕЦ Белене . красимир първанов На 20.09.2018, с апартамент в същата сграда се е сдобил и бившият шеф на КРС Веселин Божков. Неговият апартамент и гараж излизат по 682 евро на кв.м. Божков беше дългогодишен шеф на Комисията за регулиране на съобщенията к


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


25 март 2019 | 12:46Действието на Цачева да придобиеш жилище на данъчна оценка, когато си министър, е неразумно, защото по този начин се укриват данъци. Големият въпрос е с големия Цветан Цветанов. Не става въпрос за данъчни оценки, а за нещо много по сериозно че за 10 години във властта той изведнъж цъфва с апартамент в центъра на София, който по пазарни цени струва около 1,6 млн. лева. Което означава, че през тези 10 години се е замогвал месечно с 15 000 лева, дневно с 500 лева, когато цял живот е бил на чиновническа заплата. Големият проблем е персоналният асансьор на този човек, който преди 10 години излиза гол като пушка от МВР, а след 10 години във властта се сдобива с частен асансьор. Един такъв асансьор струва колкото малък апартамент. Ако Цветанов не даде приемлив отговор, имиджовият удар за ГЕРБ ще бъде много голям


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


25 март 2019 | 12:44Ха! Дончев "свестен"?! Той е дори по долен и от момчето от село Шума! Онзи е селски глупак, а Дончев е византиец по манталитет....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Dimitrov


25 март 2019 | 11:24Това са пълни измислици на болен мозък. Един що годе свестен човек има в правителството и понеже този човек е срещу Цецо Крадецо, то веднага разни неназовани цвъковци започват да плюят по Дончев.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


25 март 2019 | 13:43Дончев е подлога! Нищо не може да прави освен кражби и интриги!!!