Директорката на Националната библиотека доц. Александрова изненада тримата герои на тържеството като им подари фототипни издания на реликви от българската история

Докато в Родината има духът на будителите, България ще я има, каза проф. Лазар Груев

Проф.Лазар Груев и учителят Ангел Ангелов са първите носители на наградата на името на акад. Сендов

2499 | 1 ноем. 2019 | 12:58

Конституционалистът проф. д-р Лазар Груев и учителят д-р Ангел Ангелов са първите носители на новоучредената награда на името на известния български учен, политик и общественик акад. Благовест Сендов.

Директорката на Националната библиотека доц. Александрова изненада тримата герои на тържеството като им подари фототипни издания на реликви от българската история-1572606547.pngГеорги Йорданов, проф. Стоян Денчев и проф. Ирена Петева-1572606593.pngПроф. Лазар Груев благодара на учителая Сендов.-1572606563.pngАкад. Сендов, д-р Ангел Ангелов и проф. Лазар Груев-1572606521.png

Конституционалистът проф. д-р Лазар Груев и учителят д-р Ангел Ангелов са първите носители на новоучредената награда на името на известния български учен, политик и общественик акад. Благовест Сендов.

Тя се връчи за пръв път днес - в Деня на будителите, за принос в образованието и науката и бе създадена по инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), в лицето на проф. Стоян Денчев; председател на Общото събрание и проф. Ирена Петева; ректор, и с активното съдействие на Синдиката на българските учители и Министерството на образованието и науката.

Бившият член на Конституционния съд и Председател на Върховния касационен съд на Р България проф. д-р Лазар Груев, който е и преподавател по право и заместник декан на правния факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски, получава наградата в категорията "университетски преподавател".

Д-р Ангел Ангелов, който е учител по информационни технологии в Средно Училище Сава Доброплодни в гр. Шумен, е удостоен в категорията "учител".

За пръв път високо отличие носи името на известна личност приживе. Проф. Сендов е бил ректор на Софийския университет Св. Климент Охридски, председател на Българската академия на науките и председател на Народното събрание.

"Чувствам се чоглаво, защото или бързо трябва да се стягам за умиране, или да внимавам да не окепазя тази награда. Предпочитам второто", каза в краткото си слово академик Благовест Сендов, минути преди да отлети за Токио по покана на японското правителство.
Той специално подчерта удовлетворението си, че наградата се дава на учител: "В Япония най-високо звание е учител. Ще дойде време, когато всички ние ще трябва да станем учители, защото колкото и да се развиват технологиите, не може без живия учител".

Идеята на двамата учени проф. д-р Стоян Денчев и проф. Петева за учредяването на тази награда е да бъде наложен нов модел за възприемане на достиженията на университетските преподаватели, учените и общопризнатите обществени фигури на България, а именно приживе те да получат заслужено признание и уважение за труда и таланта си.

След като получи огърлието с лика на прочутия ни академик с емоционално слово към учителя Сендов се обърна достолепният юрист проф. Лазар Груев. Той направи много любопитна ретроспекция: "В годината, когато Сендов завършва гимназия, аз се раждам. Когато аз тръгнах на училище, Сендов става доцент. Когато след две години в казармата, аз започнах да уча право, моят първи ректор в СУ  беше Сендов. Когато завърших университета - Сендов стана академик. Той е истински будител. Майка България е оцеляла, защото е имала своите будители. И докато в Родината има духът на будителите, България ще я има".
Препълненото фоайе на Националната библиотека изпрати с бурни ръкопляскания думите на проф. Груев, в края на които той се поклони пред акад. Сендов.
Проф. Стоян Денчев разказа, че когато съобщил на Сендов идеята на негово име да бъде учредена награда, той възкликнал:"Аз не съм умрял, жив съм още".

Другият носител на наградата, учителят от Шумен Д-р Ангел Ангелов заяви, че тази награда ще направи още по-престижна професията на учителите и разказа, че има свободата да работи това, което обича.

Особено силно, емоционално и въздействащо бе словото на бившия министър на културата Георги Йорданов, който първо изрази благодарност към УниБИТ за това, че почита дейците на българската духовност. А след това направи връзка между поколенията на един народ, който е оцелял въпреки трудностите с призив: "Подир Отечеството!"

Щастлив съм, че на този ден - Деня на народните будители, мога да поздравя всички в залата - мои колеги, мои учители, но и ученици. Един от най-сдобрите от тях е именно проф. Лазар Груев", каза пред аудиторията проф. Огнян Герджиков, който подчерта, че за будителите е особено важно да се говори особено в дни, когато се засипани от всевъзможни обществени безобразия.

Директорката на Националната библиотека доц. Александрова изненада тримата герои на тържеството като им подари фототипни издания на реликви от българската история. Акад. Сендов получи тефтерчето на Левски, учителят Ангелов - тефтерчето на Ботев, а проф. Груев - на Бенковски.

Сред поканените на тържеството бяха вицепремиерът по информационните технологии Марияна Николова, академик Антон Дончев, проф. Огнян Герджиков, Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, Негово Преосвещенство епископ Тихон, Иво Хаджимишев, много интелектуалци. Силното си удовлетворение от учредяването на наградата изрази бившият премиер на Македония Владо Вучковски - също гост на тържеството.

Специален поздравителен адрес до академик Благовест Сендов проф. Денчев му връчи от името на вътрешния министър Младен Маринов. Специални поздравителни адреси до проф. Лазар Груев изпратиха пък главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев.


От категорията

Илияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури
(Галерия)

Илияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури-1582136692.jpg

85 творби от които 38 калиграфски букви, 30 графики и 17 ръкописа са ...

19 февр. 2020 | 20:23

Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир в Столична библиотека
(Галерия)

Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир  в Столична библиотека -1582013430.jpg

Експозицията ще бъде открита от Борис Кърчев, председател на Управителния ...

18 февр. 2020 | 10:09

Христо Карастоянов навършва 70-годишен юбилей, а творбата му „Кукувича прежда“ - 30 лета
(Галерия)

Христо Карастоянов навършва 70-годишен юбилей, а творбата му „Кукувича прежда“ - 30 лета -1582300140.jpg

Известен е и като публист – негови статии са публикувани в много български ...

21 февр. 2020 | 17:48

Предизвикателство за майсторите на късия разказ!
(Галерия)

Национален дарителски фонд „13 века България“ за 23-и път награждава млади писатели в конкурса „Рашко Сугарев“-1582294125.jpg

Национален дарителски фонд „13 века България“ за 23-и път награждава млади ...

21 февр. 2020 | 16:07

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.