Снимка: Десислава Веселинова

Време е да подготвим кошниците с петунии

25277 | 5 апр. 2015 | 16:10

Подхранвайте цветното си бижу с осмотичен тор

Снимка: Десислава Веселинова-1428239547.jpgВ градинските центрове вече подготвят летните кашпи.-1428239583.jpg

Висящите кошници са цветното бижу за всеки дом, а началото на април е най-подходящото време за тяхната подготовка. Засадени сега, растенията ще имат достатъчно време да се прихванат и точно през лятото ще бъдат във фаза на буен цъфтеж, разкрасявайки балкона, терасата или входната врата.


Подходящите растения може да се разделят на две групи - праворастящи и каскадни. Праворастящите обикновено се поставят в центъра на съда. Тук може да избирате между бегония, мушкато, фуксии и други. Те обаче трябва да се комбинират с каскадни петунии, бръшлян и калибрахое. От петуниите се препоръчва да заложите на сурфинията, която цъфти най-обилно и се „разлива“ като водопад. Много атрактивно е и сакъзчето Калиопе, което цъфти в тъмночервено с едри цветове и е взело най-доброто от стандартното мушкато.


Трябва да знаем обаче, че кошниците изискват специални грижи, за да им се радваме по-дълго. Първата особеност е, че не побират много субстрат, което е причина той да изсъхва бързо. Затова трябва да се поливат поне веднъж на ден през лятото. За да става това лесно и приятно, е нужно да се ползват лейки с дълъг чучур или други приспособления. За запазване на влагата в почвата може да се постави минералът зеолит.


Съществуват и други начини за подпомагане на влагозадържането.


Най-напред е добре да изберете колкото е възможно по-голяма кошница. Така в нея ще има повече пръст и тя ще изсъхва по-бавно. Може да я подплатите с материал, който задържа водата - найлон, вълна или някаква прежда. Към субстрата може да се добавят и влагозадържащи гранули или гел от типа на хиперабсорбентите тераует. Всичко това ще намали поливките наполовина.


През последните години в градинските центрове се продават и различни по вид телени кошници, в които растенията се садят на пластове. Така те се превръщат в пищни топки от бели, розови или червени цветове. Засаждането е цяло изкуство. Но ако хванете чалъма, може да подготвите цяла композиция от висящи растения.


Най-често кошницата се застила плътно с мъх или с оцветени кокосови влакна, върху които се слага стара чиния. Така водата няма веднага да изтича при поливане. След това сипваме почвения субстрат, в който се поставя бавно разграждаща се осмотична тор. В продължение на четири месеца тя ще осигури на растенията нужните количества азот, фосфор и калий.


Първоначално нашата висяща градина няма да изглежда добре, защото е нужно време цветята да харесат новото си място, да се вкоренят и да започнат своето развитие. Но скоро ще могат да заемат подобаващо място в градината и ще ни радват до идването на есента.

 

Поливайте сутрин

 

Саксиите съдържат малко пръст и почвата в тях изсъхва бързо, затова трябва да се спазват правилата за поливане. Това в саксийното градинарство е най-трудоемката работа.


На първо място е добре да се полива рано сутрин. Така ще могат да издържат на силното обедно слънце. Използвайте влагозадържащи гелове. В сух вид повечето от тях напомнят кристална захар, но когато се напоят с вода, увеличават многократно обема си и приличат на разварени зърна, които постепенно отдават натрупаната влага. Процесът се активира след първата поливка, затова трябва да знаем, че тогава субстратът набъбва и съдът може да прелее.


На пазара се продават и самополиващи се саксии с двойно дъно.


От категорията

Нострадамус за 2022 г: Мир между Русия и Украйна, Путин се съюзява с извънземни

-1503133886.jpg

Северна и Южна Корея ще се обединят, а севернокорейският диктатор Ким Чун Ун ще ...

22 ноем. 2021 | 14:19

Най-сетне: АББА с първа номинация за "Грами" в своята 48-годишна история

Най-сетне: АББА с първа номинация за "Грами" в своята 48-годишна история-1637750635.jpg

Пробивът на групата е с "Waterloo" от 1974 г., постигат огромен успех ...

24 ноем. 2021 | 12:41

Митко Дамов хвърли ръкавицата на ковида
(Галерия)

Митко Дамов хвърли ръкавицата на ковида-1637924441.jpg

Стартът на зрелището, решено в готик атмосфера, беше с мотото "Планета от ...

26 ноем. 2021 | 12:58

Родни звезди говорят за белезите на живота
(Галерия)

Родните звезди говорят за белезите на живота  - Ивайло Захариев-1637924126.jpg

Kelo-Cote се грижи за тях

26 ноем. 2021 | 12:53