Пентагонът призна за фатално изоставане във въоръженията

Washington Examiner: Защо Русия има хиперзвукови ракети преди САЩ?

2423 | 5 март 2020 | 11:05

Москва вече е провела изпитания на няколко вида хиперзвукови боеприпаси, които могат да поразяват цели от кораби, подводници, балистични ракети, както и от въздуха. Китай също постига успехи в тази област


Ръководството на Министерството на отбраната на САЩ тази седмица се опита да отговори на въпроса, защо Америка изостава в разработването на хиперзвуково оръжие и какво прави в момента, за да догони Русия и Китай, пише американското консервативно издание Washington Examiner в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

„Всъщност, чуваме често такива въпроси“, заяви на пресконференция в понеделник помощник-директорът по хиперзвуковите разработки на Пентагона Майк Уайт, отговаряйки на въпрос на Washington Examiner как е станало така, че Русия вече е провела изпитанията на своите оръжия, а САЩ са още на етап експерименти за създаване на хиперзвуково оръжие.

„През последните десетилетия бяхме световни лидери в хиперзвуковите технологии, но решихме да не ги прилагаме за създаването на оръжейни системи, а да създадем нови оръжия на основата на други технологии, без да прибягваме до разработваните в лабораториите хиперзвукови технологии“, заяви той.

Но руснаците и китайците имат хиперзвуково оръжие.

Хиперзвуковата скорост е пет пъти по-голяма от скоростта на звука. Съвременните хиперзвукови крилати ракети могат да летят 15 пъти по-бързо от скоростта на звука и в същото време да маневрират в полет, което ги прави много трудни за прихващане.

Русия започва хиперзвукови изследвания приблизително по същото време като САЩ - в края на 40-те години, а след това разширява и обогатява наследството от Студената война и Съветския съюз. Днес Русия вече е провела изпитания на няколко вида хиперзвукови боеприпаси, които могат да поразяват цели от кораби, подводници, балистични ракети, както и от въздуха.

Китай също постига успехи в областта на хиперзвуковите оръжия, изучавайки материали от американски изследвания и отделяйки големи средства за тези цели, заяви Марк Люис, заемащ длъжността директор по отбранителните изследвания и разработки в интерес на модернизацията в Пентагона. В понеделник и той присъства на пресконференцията.

„Публикуваме много материали и те ги четат“, каза Люис. „Така че тези хора могат лесно да използват нашата информация“.

Китай демонстрира новата си противокорабна хиперзвукова ракета миналата есен на военен парад и в момента работи за увеличаване на далекобойността й.

По думите на Люис, приемането на въоръжение на хиперзвуково оръжие е станало основен приоритет за САЩ. През февруари абсолютно същото каза и генерал Терънс О‘Шонеси, оглавяващ командването на въздушно-космическата отбрана на северноамериканския континент и американското Северно Командване, когато говори на изслушване на сенатската комисия за въоръжените сили.

Давайки показания, О'Шонеси заяви, че САЩ трябва да инвестират в отбранителни и нападателни хиперзвукови оръжия и разработки, за да настигнат Китай и Русия.

В отговор на въпрос на Washington Examiner, защо САЩ не са бързали да инвестират в хиперзвуково оръжие, знаейки, че в Русия се правят подобни разработки и тя преминава на такова въоръжение, Уайт заяви: „Светът стана такова място, в което нашите съперници от великите сили се опитват да ни отправят предизвикателства в тези сфери“.

Според Уайт, САЩ не могат да позволят на противник да получи асиметрични, едностранни предимства.

Люис заяви, че Стратегията за национална отбрана от 2018 година изисква вниманието да се съсредоточи върху равните по сила съперници, а на ръководителите е дадено указание да се следят съперничещите велики държави и да не се допуска САЩ да изостане от тях.

През 2018 г. Lockheed Martin получи 928 милиона долара от ВВС за хиперзвукова програма, наречена „Концепцията за хиперзвуков въздушен реактивен двигател“, но тя беше отменена миналия месец. Вместо това бюджетът на ВВС за 2021 г. предвижда отпускането на 382 милиона долара за хиперзвукова работа, в която акцентът ще бъде върху „обещаваща хиперзвукова аеробалистична ракета“, наречена Arrow.

Разликата между двете е, че първият е самолет с планер с ракетен ускорител, а вторият е с крилата ракета. Крилатите ракети са по-малки и могат да бъдат инсталирани на различни платформи, казват експертите.

Люис и Уайт уверяват, че „Концепцията за хиперзвуково оръжие с въздушно-реактивен двигател“ им е дала много и че получените знания се използват във всички видове въоръжени сили, както и в Агенцията за съвременни отбранителни изследователски проекти (DARPA), която търси алтернативни платформи за изстрелване.

Според Луис тази година могат да се проведат летателни изпитания на хиперзвуковия апарат за сухопътните сили и ВМС.

Но задачата не е да се създаде конкретно оръжие, казват тези изследователи. Това се върши с цел да се изработят средства за широко приложение.

„Това няма да са един или два вида хиперзвуково оръжие“, заяви Люис. „Това ще бъде цял комплекс средства и възможности. Среден обсег. Голям обсег. Изделия за поставяне на кораби, на автомобили, на самолети – отвън и в бомбения отсек. Това ще са цял спектър възможности“.

Но, както признават тези експерти, „изделията“ ще са готови след средата на това десетилетие.

 


От категорията

Джонсън с емоционално писмо до британците: Моля, настоявам, останете си в къщи! Спасете живот!

Джонсън с емоционално писмо до британците-1586208886.jpg

"Зная, че много от вас ще бъдат дълбоко разтревожени относно финансовия ...

7 апр. 2020 | 00:30

Урсула фон дер Лайен: България показва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

-1473342982.jpg

Никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко ...

7 апр. 2020 | 06:43

Британският министър Гоув се самоизолира заради съмнения за Covid-19

-1571565306.jpg

От 2017 г. постът, който заема, е равностоен на вицепремиер

7 апр. 2020 | 13:54

За първи път Русия регистрира повече от хиляда заразени с Covid-19 за един ден

-1585553693.jpg

До момента са изследвани почти 800 000 жители на Русия с под 1% положителни ...

7 апр. 2020 | 13:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


5 март 2020 | 11:41bla, bla, bla .......В далечната 1979 1979 години САЩ разработиха и въведоха на въоръжение своите високо точните крилати ракети "Томахоук" и високо точните снаряди "Садарм" и "Копърхед". Тогава същите се изучаваха по различните командирски сборове. От страна на СССР не бе показано "нищо" по което се работи в тази област. Е след 1989 год. се установи, че руснаците имат високо точен снаряд "Краснопол" а крилатите ракети "Калибър" бяха използвани в Сирия и ефекта беше огромен! Е САЩ в лицето на Тръмп на два пъти използваха в срещу Сирия крилати ракети в огромно количество но резултата беше плачевен! За хиперзвуковите оръжия да не говорим, това е свързано с предишното казано от мен!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


5 март 2020 | 11:26Стратегията на ФАЩ наистина е друга. Те отлично знаят, че използването на каквото и да е ядрено оръжие ще доведе до изчезването на Човечеството, знаят го и руснаците. Затова и двете страни разиграват това десетилетно театро, чрез което продават страх (оръжие) на по малките и "уплашени" от тях страни, извиват им по всякакъв начин ръцете да "плащат за отбрана" и да купуват безполезните им боклуци...да речем за 2.5млрд лв. За да си поддържат военната индустрия, задокеанските "стратегически партньори" дънят като откачени по 300млрд долара за безумни системи като Иджис, които не могат да ги предпазат по никакъв начин нито от хиперзвукови ракети, нито от автономни подводни апарати с мини атомен реактор, нито от особените крилати ракети с нескончаем ресурс на полета.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.