Руското ГРУ плаща на талибаните да убиват американци, твърди "Ню Йорк таймс"

Когато става въпрос за САЩ, Путин има силно желание да действа офанзивно

Washington Examiner: Защо руското ГРУ убива американци в Афганистан

3151 | 29 юни 2020 | 20:16

Патологично агресивна организация със склонност към крайна бруталност, ГРУ е създадена да бъде мълчаливият екзекутор на Русия по целия свят


„Защо, както точно съобщи New York Times в петък, руското Главно разузнавателно управление (ГРУ – военното разузнаване) плаща на талибаните да убиват американци в Афганистан? Правейки това, то рискува несъразмерни последици за неясни стратегически печалби“, пише най-авторитетният автор на близкото до Републиканската партия издание Washington Examiner Том Роган в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Поне, вероятно, така изглежда на американците. Но за Владимир Путин, САЩ са „основният враг“ на Русия и ГРУ са предразположени за агресивни действия срещу нас.

Путин вижда най-голямата си пречка в САЩ, които са свързващото звено в НАТО и осигуряват защита на държавите, които иначе Путин би пробвал да превърне във феодални владения в съветски стил. САЩ най-много подкопават руските държави-клиенти, като Сирия, и подкопават руските икономически интереси с иновации като фракинга.

И така, Путин иска да ни отслаби. Това обяснява защо той се стреми да навреди на демократичното гражданско общество в САЩ (като кампанията за намеса в изборите през 2016 г. и активните мерки за разединяване на американците) и да намали сигурността ни, като подкрепя Китай, Иран и други противници на САЩ. Понякога това означава заплаха за самото ни съществуване.

И тук влизат в употреба ГРУ и схеми, като тази в Афганистан.

Патологично агресивна организация със склонност към крайна бруталност, ГРУ е създадена да бъде мълчаливият екзекутор на Русия по целия свят. Разбира се, както при този най-скорошен заговор на ГРУ в Афганистан и аферата с отравянето в Солсбъри през 2018 г., понякога този нож екзекутор не е толкова тих.

Отчасти резултат от намаляващите стандарти за набиране на персонал и обучение, а отчасти резултат от култура, която дава приоритет на резултатите на всяка цена, днешното ГРУ може да бъде доста мърляво.

Независимо къде ГРУ може да удари американските интереси, то се наслаждава на това. Много малко неща могат да донесат такива похвали от Путин, каквито получава директорът на ГРУ Игор Костюков, когато влезе в кабинета му с новини за акция, която е навредила на САЩ.

ГРУ също вижда убийството на американците като честна игра в по-голямата конкуренция. Например в Либия, САЩ предоставя разузнавателни данни в подкрепа на турските операции срещу Халифа Хафтар и частната военна компания „Вагнер“, за която ГРУ упорито отрича. Тези усилия също така предоставят на САЩ достъп до висококласни руски оръжейни системи. ГРУ вижда също убийството на американски войски в Афганистан като справедлив отговор на подкрепата на ЦРУ за съпротивата на Афганистан по време на съветската окупация на тази държава през 1980 г.

ГРУ също така иска отмъщение за инцидент през 2018 г., в който повече от сто оператори на „Вагнер“ бяха убити, след като нападнаха американските сили в Сирия и след това бяха бомбардирани.

Тези оправдания са смешни, разбира се. В Афганистан САЩ се опитват да стабилизират демокрацията в полза на неговия народ. Съветската окупация означаваше доминация над тези хора чрез тирания. А жертвите на ГРУ в Сирия бяха по-скоро от отбранителните действия на САЩ, а не от настъпателни такива.

И точно в това е сърцето на проблема тук. Когато става въпрос за САЩ, Путин има силно желание да действа офанзивно.

 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

IHS Global Insight: Борисов ще отлага реалното подаване на оставка до редовните избори

IHS Global Insight: Борисов ще отлага реалното подаване на оставка до редовните избори -1594789657.jpg

Вероятността за оставката на правителството нараства, но премиерът Бойко ...

15 юли 2020 | 08:06

Проф. Светлана Шаренкова: Той – екстрасенс или подбудител!?

-1517831377.jpg

Десетки хора протестират по площадите, а не ги спря нито контрамитингът „За” ...

15 юли 2020 | 17:44

Георги Марков: Борисов няма конституционно право да хвърля страната в предсрочни избори

-1594498324.jpg

Според Марков с внасянето на вота на недоверие Нинова прави услуга на ...

15 юли 2020 | 14:37