По думите му от 20 дни депутатите се правят на безмсмъртни

Й. Цонев: Основното човешко право е на живот, пред него всички останали имат второстепенно значение

5598 | 26 март 2020 | 11:21

"Ние в момента не гарантираме правото на живот на народните представители, нито на хората, с които контактуваме, нито даваме пример, че спазваме изискванията", подчерта зам.-председателят на ПГ на ДПС


Основното човешко право е на живот, пред него всички останали имат второстепенно значение.

 

Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебата за работата на Народното събрание по време на извънредно положение, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ние в момента не гарантираме правото на живот на народните представители, нито на хората, с които контактуваме, нито даваме пример, че спазваме изискванията. В момента заради пандемията, заради опасността за живота на хиляди, на стотици хиляди граждани по света, се суспендират временно основни човешки права. Правото на свободно движение, правото на свободно изразяване по определени теми. Правото на труд дори. Ако това е така, ние трябва да прогласим, че основна наша задача е да гарантираме правото на живот", допълни Цонев.

Според него правото на живот се гарантира, като не го застрашаваш твърде. "Лекарите казват, че ние го застрашаваме", допълни още Цонев. По думите му от 20 дни депутатите се правят на безмсмъртни.

"Народното събрание трябва да продължи да работи. То трябва да спре да работи по начина, по който го прави сега. Ние предложихме да го правим от кабинетите си. Предложихме дистанционно работа, предложихме да гласуваме от кабинетите си. Не се прие, подчерта Цонев. 


Според него правото на живот се гарантира като не го застрашаваш твърде. "Лекарите казват, че ние го застрашаваме", допълни още Цонев. По думите му от 20 дни депутатите се правят на безсмъртни.

"Българските граждани могат да имат права по всички въпроси с изключение на един - държавният бюджет. Какъв смисълът да дебатираме стотици предложения. Други носят отговорността, как се справят в ситуацията, какви мерки взимат и какъв е бюджетът. Ние сме тук, за да сме опозиция", заяви депутатът от ДПС.

"Колко от вас пътуваха до тук -  поне 100, а другите граждани могат само в извънредни условия да напускат градовете. Ние можем да направим така, че да работи парламента в условията на тази криза и да изпълнява законодателната си функция по конкретните мерки", категоричен бе Цонев.

"Обръщам се с реверанс и поклон към медиците, към полицаите и към всички, които се стремят да спазват реда и се опитват да ограничат заразата. Искам да ви кажа, че ние ще продължим да работим, но няма да е правим на герои", подчерта Цонев.

 


От категорията

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата-1596779724.jpg

По думите му е имало доста притеснителни сигнали. Вече имаме връчена подписка, ...

7 авг. 2020 | 08:49

Росен Йорданов, психолог за премахването на блокадите: Полицията си свърши работата

Снимка БНТ-1596779682.png

Вярвам, че демонстрантите ще намерят по-интелигентен начин да отстояват ...

7 авг. 2020 | 08:53

ДПС реагира с реч на Доган от 2009: Обществото има нужда от катарзис, най-трудното предстои

-1594467522.jpg

Когато кажа нещо съм виновен по правило, когато мълча, съм още по-виновен, ...

7 авг. 2020 | 16:08

Страхил Делийски: Властта не разбира защо хората протестират

-1575268397.png

Не можем да очакваме хората на протеста да се държат като политически субект, ...

7 авг. 2020 | 15:07