Яна Зарева-Спасова: Ние сме маговете на света, в който живеем

Яна Зарева-Спасова: Ние сме маговете на света, в който живеем

6601 | 13 апр. 2020 | 17:30

България има богата билкова култура и голямо познавателно наследство, оставено ни от много ценни лечители

Яна Зарева-Спасова: Ние сме маговете на света, в който живеем  -1586788776.jpgЯна Зарева-Спасова в китайска чайна-1586783005.jpgПървите билкови супи на Яна след завръщането си от Китай в България-1586782959.jpgПървите билкови супи на Яна след завръщането си от Китай в България-1586782942.jpgПод "Големия Буда", Хонг Конг-1586782901.jpgБългарката със студенти по медицина в "Университета Шенжен", Шенжен, Китай-1586782862.jpgНа реката Ли, Китай-1586782511.jpgЯна Зарева-Спасова-1586782490.jpg

Автор: Д-р Райна Дамяни

 

               "И най-дългото пътешествие започва с една крачка“

                                                                                                    Лао Дзъ

 

Един от най-големите дарове на съдбата или „случайността“, са всъщност хората, които срещаме. Яна Зарева-Спасова е един от тези хора. Не можем да останем равнодушни при срещата си с нея. Тя е търсещ и намиращ, извън ограничаващите убеждения, космополитен дух.

 

 

Не зная, дали е прероден източен философ и Лечител, но зная, че Яна носи дълбоки български корени и богато духовно родово потекло. Не зная, колко от вас ще прочетат интервюто ми с нея, но зная, че тя е от онези човешки същества, които грижливо отглеждат не само своята градинка, а които имат знанията, опита, енергията и визията за това, как света и ние да се променяме към по-добро.

 

Майстор Яна Зарева-Спасова е дипломиран специалист с магистърска степен от Американския колеж по традиционна китайска медицина в Сан Франциско, САЩ.

 

Паралелно с медицинската си практика, Яна надгражда професионалното си развитие и в академичната сфера. От 2012 до 2018 тя преподава в Китай,  в Шендженския университет към Факултета по медицина. Създател е и автор на „Проектът Холосапиенс - Източно Преживяване в Западния Ум“ (www.holosapiens.com).

 

В момента живее в България, отдадена на семейството си, на различни и много интересни дейности. Тя разработва специализирани образователни програми по китайска традиционна медицина за обучение на лечение с храни, на хронична емоционална дисхармония, детско здраве, женско здраве, български билкови аналози на популярни китайски билки, и др.

 

Яна, благодаря ви, че в епицентъра на големите за човечеството изпитания, в това „болно“ време в световен мащаб, се съгласихте да говорим по въпроси, които пряко или косвено ще са ни от голяма полза.

 

- В България, преди години имаше своеобразен бум на интереса към китайската медицина, после като че ли отшумя, имаше и лечители – самозванци. Как вие и вашите способности на професионален лечител  се вписват днес, тук и сега? Смятате ли, че българинът иска и може реално да живее здравословно, макар че е балкански човек…?

 

- Не зная как се е проявил и защо е отшумял този бум, защото не съм била в България през този период. „Лечителите – самозванци“ никога не са били от полза, защото те индиректно внушават на хората, че тяхното незнание е дефект на лечебната система, която те „практикуват“.

 

Мисля също, че на Запад има една напълно погрешна презумпция, че китайската медицина е мистична, мътна и неясна. Много специалисти (и неспециалисти), вместо да бъдат полезни, поискаха да бъдат загадъчни и започнаха да правят чудати неща, както и да преекспонират фундаментални диагностични термини като термините „ин“, „ян“, „чи“, „5-те елемента“. Това умори хората и те загубиха интерес.

 

Истината обаче е, че в китайската медицина няма нищо неясно и мистично, даже напротив. Тя е напълно логична и причинно-следствена. Изтокът и Западът са две съвършено различни култури, но има една междинна територия, която и двете споделят – логиката.

 

Логиката е  това, което може да обедини перспективите на тези две контра диаметрални в разбирането си за света култури и да спомогне за това всяка от тях да разбере и усвои ценните познания на другата. Когато преподавам китайска медицина на запад, аз стъпвам и разчитам изцяло и само на логика.

 

 

- Вие сте рядък и много ценен специалист, живели сте и работили в различни точки на света, особено в Китай. Какво е от изключителна важност и приложимо от китайската медицина, независимо от нашата култура и  духовна принадлежност, във времето на бързото живеене?

 

- Първото и основното е да имаме съзнателност за това как и с какво се храним. Сигурно сте чували за китайските фрази „ние сме това, което ядем“ и „кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв човек си“ ? Много важно е да погледнем на храната не само като на нещо, което има функцията да задоволи ежедневната ни физиологична потребност,но и на нещо, което ако използваме правилно, ще приеме ролята на лекарство и обратното - ако използваме неправилно, ще ни трови.

Китайската медицина е много мощен инструмент за такова познание, защото тя извежда храните и билките в лечебна система според техните температура, вкус и цвят. 

 

Ако човек е наясно със своите „вътрешни температури“, той/тя,  може да ги балансира с противоположните температури на различни храни и билки. По този начин всяко хранене има потенциала да се превърне във форма на лечение.

 

 

- В България има ли билки и растения, които да са аналог на китайските в някаква степен, за да могат да бъдат адекватни техни заместители?

 

- Според моя опит, много органични и неорганични субстанции имат свой еквивалент. Затова, когато се върнах от Китай, се заех да „превеждам“ българските билки през системата на китайската Материя Медика.

 

 До този момент съм „превела“ малко над 50 български билки и в момента проверявам върху себе си дали „превода“ е коректен. Целта ми е да продължавам да диагностицирам с методите на китайската традиционна медицина, но лечението да бъде с локални български субстанции. Смятам, че това е най-правилно, като местна лечебна практика, защото ние искаме да се храним и да се лекуваме с храни и билки, които виреят в географските ширини, в които и ние живеем.

 

 

Споделяйки един и същ климат с нас, тези растения отговарят точно на нашата (наложена от климата) физиологична необходимост. Например в Китай, на много места климатът е влажен и затова там растат мощни антибиотични билки със силен горчив вкус, които „сушат вътрешна влага“.

 

Основен хранителен въглехидрат в Китай е ориза, който също е „сушаща храна“. Ако ние в нашия сух климат ядем с всяко хранене ориз ние ще се разболеем. Същото важи ако използваме редовно горепосочените силни горчиви антибиотични билки. Те по-скоро биха били подходящи за някои акутни състояния или в случай, че патогена  е дошъл от Изток (т.е. патогена се е развивал в тамошния климат, следователно трябва да се бори с тамошна флора и фауна).

 

Но за постоянна употреба, т.е. за лечение на хронични заболявания или за превантивно ползване, тези субстанции не са подходящи за нашата да я наречем „климатична“ физиология. Разбира се, заради глобализацията на съвременния свят, постоянно се внасят нови храни и билки, които ние неосъзнато прибавяме към нашите традиционни блюда и напитки, но е хубаво да се придържаме доколкото можем повече към локалната си Материя Медика.

 

- Какво ежедневно трябва да съдържа домашната ни кошница, за да сме превантивно здрави, с тонус и енергия за живот?

 

- Домашна „билкова аптека“! Българските билки в по-голямата си част са нетоксични и меки, продават се свободно дори и в супермаркетите, и позволяват спокойно да бъдат въведени в кулинарното ни ежедневие. Имаме богата билкова култура и голямо познавателно наследство оставено ни от много ценни лечители. Нека да превърнем кухнята си в лечебница! Нека погледнем на храната като на лекарство и на билките като на храна. Аз имам разработени курсове, в които обяснявам как да направим това, използвайки принципите на китайската традиционна медицина, но ако хората имат свои собствени традиционни познания,сърдечно ги насърчавам да купят някои от прекрасните билкови книги, оставени ни от традиционните учители и да поканят билките в дома си.

 

- Какво съдържа китайския коктейл или чай, който вие лично бихте ни направили, за да имаме вяра, за да сме в хармония със себе си и да приемаме себе си и света с повече любов?

 

 - За да сме в хармония със себе си е добре да не очакваме някой друг да ни забърква чая, а да се научим сами да си го забъркваме. Щастието не е нещо, което ни се полага - то се изработва. Същото важи и за здравето. Щастливи и хармонични са тези хора, които работят за щастието си и обратното - нещастни са тези хора, които чакат бог, късмет, роднини, партньор или приятели да им доставят щастие. Ние сме маговете на света, в който живеем, ние държим и размахваме магическата пръчка. Схване ли човек този фундаментален принцип, той вече е щастлив.

 

 - Вие сте създали много сериозен, научно-практически труд, който сте превърнала в електронен вариант на английски, достъпен за всички хора по света. За България, а може би и за Европа, съм сигурна, че той няма близък аналог по своята уникалност. Каква е основната му ценност?

 

- Трудът ми носи името „Проектът Холосапиенс“ (www.holosapiens.com) Започнах да го пиша преди 10 години и то на английски език, за да мога да достигна до повече хора.  В днешно време се радвам на 2500 посетители на месец, от 80 държави, които го намират, без да правя каквито и да било реклами и промоции.

 

Проектът е образователна онлайн платформа, която цели да обогати медицински експерти и хора, съзнателни за своето здраве, в принципите на китайската традиционна медицина. Човешкото здраве се разглежда от физиологичен и емоционален, но и от екологичен, биохимичен и витален аспект, които заедно спомагат за изграждането на един холистичен и цялостен поглед върху човешкото същество.

 

 

За да се навигира по-лесно из множеството текстове, изградих проекта в 7 глави. Шест от тях описват всички аспекти на човешкото здраве от перспективата на китайската традиционна медицина - „Екология“, „Физиология“, „Виталност“ и „Психика“. „MateriaMedica” разказва за виталната и био-химична потентност на китайските билки, а „История, (която в момента пиша) разказва за 5000-ната история на китайската традиционна медицина. Седмият дял е блог с име „Кулинарна медицина“, където слизам от професионалния подиум и съвсем човешки приготвям някои лечебни гозби и забърквам някои билкови отвари.

 

В проекта има и разработена система за колаборация между китайската и западната конвенционални медицини. Изтокът и Западът в лечебно сътрудничество, от години работи изключително успешно, както в Съединените Щати, така и в Китай. Вярвам, че такова сътрудничество ще се сформира и тук в България и ще се усвои от отворените напредничави умове на много български медицински специалисти.

 

 - Как смятате да развивате идеите и практиката си в България?

 

Колкото повече разсъждавам, толкова повече намирам, че на съвременния човек ще съм най-полезна като преподавам китайската традиционна медицина с нейните форми на диагностика и лечебни практики (които освен акупунктура за специалисти и акупресура за неспециалисти ще включват и метода „кулинарна медицина“).

 

За един ден прекаран в лекарския кабинет, аз мога да видя най-много 6 души и ако те са назначени на лечение с акупунктура, трябва да се върнат поне още 9 пъти при мен (лечението с акупунктурата изисква минимум 10 първоначални визити).

 

За същото време, (и за значително по-малко пари) аз мога да помогна на тези 6 души да разберат, как сами да балансират физиологичното си и емоционално здраве, кои храни са правилни за тяхната лична конституция и кои билки разнообразно да застъпят в ежедневните си чайове. Тук не става въпрос за самолечение (важно е, когато човек има проблеми със здравето винаги да търси услугите на доверен медицински специалист!), а по-скоро за една базисна съзнателност по отношение на нашите ежедневни здравословни практики.

 

Както казах по-горе, с правилно разбиране и правилните методи, можем да превърнем всяко хранене във форма на лечение и добре поддържано здраве. Акупресурата е едновременно чиста и много мощна лечебна форма, напълно безопасна да се приложи по всяко време на деня и на всякаква възраст. Като към познанието за правилно хранене добавим и едно познание за това, кои акупресурни точки по тялото си можем да стимулираме, за да си помогнем в състояние на дисбаланс, ще структурираме една индивидуална ежедневна лечебна практика, която ще ни помогне да се чувстваме стабилни и хармонични.

 

Истината е, че аз не мога да изложа принципите на китайската медицина за един уикенд, в един едноседмичен, дори в единедномесечен курс, колкото и интензивен да е той. Китайската медицина е необятен океан от познание и аз самата със своята подготовка, дори да я уча още десетилетия, няма да успея да я изуча. Но това, което мога да направя е да изведа и систематизирам основни базисни познания, чрез които хората да могат да добавят още една перспектива към познанието за своето здраве и да получат още един допълнителен лечебен подход към него.

 

- Как тогава си представяте това да стане?

 

- Под формата на практически курсове за специалисти (по-детайлни и разширени) и неспециалисти (по-олекотени и забавни), които биха желали да усвоят такова познание. Имам вече разработени курсове за женско и детско здраве, курс за лечение на емоционална дисхармония (трансформацията на хронични болезнени емоции като гняв, привързаност, страх и пр.  с храни), сега разработвам курс за телесните меридиани, за да разберем как да работим с виталността на човешкото тяло, подготвила съм в курс и „преведените“ 50 билки.

 

Но като начало се налага да започнем с едно основополагащо двудневно въведение, чрез което ще усвоим три от фундаменталните теории на диагностициране, ще разберем как работи човешкото тяло и неговите органи според китайската традиционна медицина, и ще разберем основните патологии и лечението им с храни. Такова базисно въведение е необходимо, за да можем качествено да научим горепосочените допълнителни курсове. Няма по- кратък и систематичен начин, по който да се поднесе това 5000 годишно необятно човешко познание.

 

- Освен тази информационно-просветителна задача, която сте си поставили, какви други дейности, свързани със задълбочените ви познания по китайска традиционна медицина планирате?

 

- Ако хората проявят интерес и пожелаят да навлязат по-надълбоко в тази материя, ще извеждам повече информация, която колкото по-навътре навлизаме, толкова по-сложна, донякъде объркваща и като безкрайна ще става, но това няма да ни плаши. С амбициозните и напредналите можем да стигнем и до древните текстове, но това засега е далеч във времето. Нека започнем от най-фундаменталните и базисни неща и  видим дали китайската традиционна медицина и нейните похвати, ще събуди любопитството, интереса и най-вече въображението на хората. 

 

Очаквайте продължение на разговора с Яна Зарева-Спасова по проблемите на пандемията от COVID 19, на теми, свързани с имунитета, сезоннитеи алергични заболявания.


От категорията

Почина актьорът, въплътил се в образа на Дарт Вейдър

Снимка: БГНЕС-1606657911.jpg

Фигурата на бившия бодибилдър, извисяващ се на почти два метра, му носи ролята, ...

29 ноем. 2020 | 15:51

На лов за храна в Истанбул (видео)
(Видео)

Богът на мидите в Истанбул-1606586520.jpg

В Покана за пътуване на 29.11.2020 по програма Христо Ботев на БНР от 18,30 ...

28 ноем. 2020 | 19:54

Японска принцеса се омъжва за човек от простолюдието, губи титлата си
(Видео)

-1511357150.jpg

Първоначално принцеса Мако планирала да се омъжи за Кей Комуро още през 2018 г. ...

30 ноем. 2020 | 18:55

Британските власти искат бележка към култовия сериал „Короната“ за липса на достоверност
(Видео)

Сн. инстаграм-1606736834.jpg

Министъра на културата на Великобритания Оливър Даудън се опасява, че ...

30 ноем. 2020 | 13:46