Разделението на властите върви със взаимният им контрол, отбеляза министърът на правосъдието

Янаки Стоилов пред ВСС: Действията на главния прокурор съставляват тежко нарушение

8170 | 22 юли 2021 | 10:18

Някои бъркат независимост с недосегаемост, недосегаеми лица в правовата държава няма. Възможно ли е, когато държавен орган упражнява свое законово правомощие това да се квалифицира като посегателство към друг орган, попита той


Изглежда някои бъркат независимост с недосегаемост, недосегаеми лица в правовата държава няма.

 

Това каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов по време на заседание на Пленума на ВСС, предаде Агенция „Фокус“.


Министърът припомни, че на 16 юли 2021 г. е отправил до Пленума на ВСС предложение относно предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи.

Стоилов допълни, че в информацията се съдържат данни и твърдения за извършени от Иван Гешев престъпления.

 

В последните дни защитната теза на поддържащите главния прокурор е, че с внасянето на това предложение се посяга на независимостта на съдебната власт и в частност на прокуратурата. Възможно ли е, когато държавен орган упражнява свое законово правомощие това да се квалифицира като посегателство към друг орган“, попита Стоилов.

 

По думите му разделението на властите върви със взаимният им контрол. „Изглежда някои бъркат независимост с недосегаемост. Недосегаеми лица в правовата държава няма“, коментира Стоилов.

„След като за година време нямаше мои предшественици и членове на ВСС, които да предприемат тази инициатива, се налага да го предприема аз, дори и като служебен министър“, допълни той.

 

Предложих отстраняването на главния прокурор заради системно неизпълнение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт, заяви проф. Стоилов.

 

Той посочи, че мотивите за предложението му за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев се отнасят към посочени в Конституцията три основания за това действие.

 

Тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт“, допълни той.

Действия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение – разгласяване на данни от досъдебни производства. На 28 януари 2020 г. са публикувани извадки от СРС на президента и командващия ВСС. На 14 юли 2020 по разпореждане на Иван Гешев прокуратурата е оповестила данни със СРС с други лица“, даде пример служебният министър.

„Възможността на наблюдаващия прокурор да разсекрети информация, събрана чрез СРС, не е безусловна и трябва да обслужва самия наказателен процес. В противен случай те се използват избирателно, тенденциознно и нарушават изискванията за тях“, поясни той.

Стоилов припомни и влизането в президентството миналото лято, когато служители на Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор в сградата на президентството. Той допълни, че Гешев не е представил и отчет на Бюрото. Служебният министър прочетете и медийни публикации за ролята на главния прокурор.

Стоилов се обърна към членовете на ВСС с думите: „Ваше правомощие и обществена отговорност е да се произнесете по предложението. Остава да го направите самостоятелно и безпристрастно“.


От категорията

„Неадекватното поведение на моряците“ довело до засядането на кораб край Каварна
(Видео)

Снимка Районна прокуратура Добрич
-1632144113.png

Разходите по операцията за изтеглянето на кораба ще бъдат изцяло за сметка на ...

20 септ. 2021 | 16:19

Разследват инцидент със заседнал товарен кораб край Яйлата
(Видео)

Снимки: Прокуратура на Република България-1632132901.jpg

Няма пострадали членове на екипажа. Няма разлив на гориво или други вещества ...

20 септ. 2021 | 13:14

Започва разтоварването му

Няма опасност от разлив на гориво от заседналия край Камен бряг кораб
(Видео)

-1632404772.jpg

Към момента се организира операция, свързана с изваждане на кораба от мястото, ...

23 септ. 2021 | 16:42

Гранични полицаи спипаха извършител на банков обир с над 100 000 евро
(Видео)

-1558886376.jpg

Въоръженият грабеж и извършен на 17.09.2021 г. в Австрия

23 септ. 2021 | 16:17