Снимка: БНТ

Ключовата ни задача е да осигурим демократични, честни и прозрачни избори, изтъкна той

Янев: Насадените проблеми са заложени целенасочено, за да влязат на преден план при служебен кабинет

2659 | 16 септ. 2021 | 11:49

До избиране на ново правителство служебният кабинет ще има за цел да продължи да бъде фактор за стабилност и устойчивост по отношение на политическия процес, коментира премиерът по време на първото заседание на новото правителство


До избиране на ново правителство служебният кабинет ще има за цел да продължи да бъде фактор за стабилност и устойчивост по отношение на политическия процес, обществените отношения, на социалните и икономическите процеси. Това каза служебният премиер Стефан Янев в началото на първото заседание на новия служебен кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Като главен приоритет на правителството той посочи осигуряването на демократични, честни и прозрачни избори.

"Електоралният процес е фундамент на либерално-демократичната политическа система. В този смисъл ключовата ни задача е да гарантираме, че той ще бъде честен, прозрачен и легитимен. До избиране на ново правителство служебният кабинет ще има за цел да продължи да бъде фактор за стабилност и устойчивост по отношение на политическия процес, обществените отношения, социалните и икономическите процеси“, заяви той.

Стефан Янев посочи още, че сложната пандемична ситуация продължава да бъде сериозно предизвикателство за служебния кабинет.

„Трябва да се поддържа ключовият баланс между усилията на държавата да запази живота и здравето на гражданите, но и да се гарантира стабилността на икономическата система и нормалната работа на бизнеса“, допълни той.

"Имам усещането, че насадените проблеми са заложени целенасочено с идеята да влязат на преден план в точно определен момент", заяви още Стефан Янев.

„Обръщам внимание, че имаме насадени проблеми, които са трудно решими към настоящия момент. Такъв е казусът с неизплатените средства на строителния бранш, но не само. Той е един от многото проблеми, които имам усещането, че са заложени целенасочено с идеята да влязат на преден план в точно определен момент – по време на управлението на служебен кабинет“, заяви той.

„Подобна е ситуацията в сферата на енергетиката, където имаме системен проблем и там е необходимо цялостно преосмисляне на концепцията за развитието на тази сфера, както и да се направят фундаментални структурни промени“, обърна внимание Янев.

„Ясно е, че служебният кабинет разполага с малко механизми да се справя с подобен тип предизвикателства. Особено с такива, изискващи промяна в нормативната уредба без наличието на работещ парламент и респективно парламентарно мнозинство, на което може да се разчита. Въпреки това ще търсим ефективни решения в съответствие с правилата и действащите закони“, заяви Янев.

„Сами разбирате ситуацията, в която се намираме. Предстоят тежки месеци, но аз съм уверен, че ако продължим да работим усилено и всеотдайно, както до сега, ще успеем да поддържаме всички важни обществени системи работещи и стабилни. Тази задача изисква мобилизиране и консолидиране на усилията на всички министри от кабинета, така че аз много разчитам на екипа, с който ще работим занапред, за да можем да отговорим на очакванията на българските граждани и да запазим стабилността в държавата до формирането на редовен кабинет“, каза Янев.

„Използвам случая да благодаря на министрите, които не са част от новия служебен кабинет. Имахме прекрасно взаимодействие. Резултатите са показателни в това отношение и мисля, че българското общество ги оценява високо. Пожелавам им успех в бъдещите начинания. Сигурен съм, че ще намерят най-подходящия начин и форма и за напред да работят в обществен интерес за благополучието на България“, добави той.

 


От категорията

Проф. Генчо Начев: Места в COVID отделенията няма, медиците са изтощени!

-1610211046.png

Той потвърди, че има подмладяване на заболеваемостта. По думите му то се дължи ...

17 окт. 2021 | 21:08

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!-1634492680.jpg

Оттук нататък всичко зависи от нас, българите. Бойко Борисов не може да бъде ...

17 окт. 2021 | 20:43

Атлантици: Шамар за Радев от САЩ, американският министър на отбраната Лойд Остин ни подминава

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети Грузия, Украйна и Румъния. И ще пропусне България-1634497156.jpg

А сега хората на президента се опитват да ни продават мантрата, че заради ...

17 окт. 2021 | 21:57

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне заради растящата цена на тока, транспорта и пшеницата

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне заради растящата цена на тока, транспорта и пшеницата-1634495069.jpg

Тази седмица в мелниците у нас ще влезе пшеница от новата реколта, чиято цена ...

17 окт. 2021 | 21:23