Основната тема за европредседателството ни трябва да бъде качеството на живота на българските граждани

Янков: В България трябва да бъде забранена продажбата на всякакви недоброкачествени стоки

2863 | 14 март 2017 | 16:25

Нашият основен приоритет е икономическия растеж на страната, подходяща политика по отношение на българския бизнес, данъчна политика, борба с корупцията, справедлива съдебна система, каза кандидат-депутатът


izbori_znak_02- Виждате ли бъдещето на България извън ЕС, ДПС?

 

- Разбира се, че не. Ние имаме категорична позиция по този въпрос, много пъти е изразявана от нашия председател. Шансът България да се развива като нормална, просперираща, демократична, за нас това е изключително важно, държава е в рамките на ЕС и НАТО. Друга алтернатива за България няма.


- А защо англичаните могат да виждат друга алтернатива, а в България досега осем партии говорят и никой не вижда алтернатива?

 

- Нека да видим какво ще донесе на англичаните тази алтернатива, която те виждат. В Англия също има много сериозни противоречия. Виждате, че английското общество е разделено. Разделено и двете страни, които имат противоречиво мнение са с доста сериозен потенциал. Така че, дали ще може, или не, времето ще покаже.

 

-Коя трябва да бъде основната тема на българското председателство на ЕС?

 

- Според нашето разбиране и това сме го посочили в нашата програма, основната тема за бъдещото председателство на България в ЕС трябва да бъде качеството на живота на българските граждани. По-точно развитие на икономиката на страната чрез много сериозни външни преки чуждестранни инвестиции и то в реална икономика, в индустрия, това което да осигури икономическа сигурност на хората, социална сигурност и оттам всички неща, които напоследък много ги коментираме в предизборната кампания да могат да се решат като проблеми за българските граждани и да се справим с нашия основен проблем, който е в момента с фатални параметри – демографската криза.

 

- А как изглежда това, като тема на ЕС.

 

- Това много... дава много възможности, нови възможности за комуникация на България с европейските страни от гледна точка и на европейските програми, които се реализират в страната. Вие знаете, че периодът е до 2020 година основният период и ние трябва да намерим такъв механизъм на европейските програми, които да подпомогнат сериозно българският бизнес, да създадат нов потенциал на българския бизнес, реален потенциал, с който България да започне да излиза на международните пазари. Това е изключително важно, защото ние в момента основно, ако забелязвате, европейските програми ги реализираме само в инфраструктура, в пътища, което в крайна сметка е нещо сезонно и не осигурява траен ефект върху брутния вътрешен продукт на страната.

 

- „За” или „Против” сте в ДПС „Европа на различни скорости”?

 

- Разбира се, че сме „Против”, едва ли има български гражданин, който да не е против това нещо. Това означава на практика, че имаме европейски граждани първо качество и европейски граждани второ качество.


- Да, обаче ДПС беше в управлението, когато България влезе в Европа на различни скорости, не влезе в Шенген, не влезе в еврото, получи специално наблюдение в правосъдието, тогава ДПС не беше против?


- Вижте, политиката е изкуство на възможното. Ние никога не сме били основен фактор в политиката, ние с нашия политически потенциал сме помагали да се случва възможното най-добро за страната към този етап. Знаете, че нашият почетен председател доктор Ахмед Доган беше първият, който постави въпроса за членство на България в НАТО. Ако не бяхме влезли в НАТО нямаше да влезем в ЕС. Ако не бяхме влезли в ЕС България кой знае в какво състояние щеше да бъде в момента сега. Ние нямахме потенциал да влезем в Шенген, но за нас беше важно да влезем в ЕС. Ние нямахме потенциал, знаете валутен борд и т.н. Нямахме потенциал да въведем еврото. Това са неща, които държавата във всички области трябва да достигне определени параметри и критерии, за да може да ги реализира. Това не е причина ние да бъдем второ качество в ЕС.


- Трябва ли Великобритания да получи специален статут в отношенията с ЕС, след като го напусне?

 

- Не, според нас, не трябва да получава специален статут. Какво значи специален статут? Тука отново възниква въпроса, значи има специални държави в ЕС и неспециални. Не може така.


- Да, но има Швейцария, има Норвегия, които имат специален статут.


- Това е относително, това не е като ситуацията с Великобритания. В момента ЕС е общност от равнопоставени държави, които изграждат една обща икономическа система и изобщо нещата стоят по съвсем друг начин. Какво значи специален статут? – този термин трябва да бъде разшифрован. По принцип, ние считаме, че не трябва да има специални държави.


- Трябва ли България да откаже да приема емигранти?

 

- Няма как да откажем да приемаме емигранти, защото в крайна сметка проблемът с емигрантите зависи от ангажиментите, които ние сме поели като държава. Ние сме подписали редица международни документи, но за нас е много важно да съчетаем изискването за хуманитарно отношение към емигрантите с основното изискване за интересите на българските граждани и стабилността на българската държава, което означава потокът, емигрантският поток към България да бъде управляван ефективно от българските институции. Да се спре притокът категорично на нелегални емигранти, да се прецизират тези, които влизат в държавата ни, имат ли реален статут на бежанци, който трябва да бъде обслужен като такива или идват по други подбуди, по други съображения и с други цели.


- Къде да бъдат настанявани?


- Трябва да бъдат настанявани на подходящи места с едно нормално качество на живот.


- Белене например, подходящо място ли е за сирийско семейство?
- Белене?

 

- Да.
- Не съм бил там, нямам представа...


- Обаче хората не ги поискаха.


- Ние имаме Агенция за бежанците, това е институцията, която трябва да преценява къде да бъдат настанявани, но трябва да бъдат настанявани така, че да не влизат в конфликт с хората, които живеят там, да изпълняват стриктно законите на страната. И освен това, тук искам да добавя нещо, което не го коментираме и което е изключително важно. Държавата в момента не полага никакви грижи и никой не може да каже къде са, колко са, и с какво се занимават онези бежанци, които са получили реален статут на такива и имат право да живеят в държавата. Това е изключително важен въпрос за тяхното социализиране, за възможността те да започнат да работят, да се включват активно в трудовия процес в страната. Това е изключително важен проблем.


- Какво конкретно веднага ще направите, за да се върнат повече български емигранти от чужбина?


- Нашият основен приоритет е икономическия растеж на страната, подходяща политика по отношение на българския бизнес, данъчна политика, борба с корупцията, справедлива съдебна система, възможност за привличане на преки чуждестранни инвестиции. Само тогава българските граждани ще се върнат. Те са две категории, тези, които искат да дойдат, да започнат да работят и да получават достойно възнаграждение и другите са тези, които искат да дойдат, да инвестират и да създадат техен бизнес. И двете имат нужда от една стабилна държава с ясно изразена държавност чрез съдебната система за справедливост, категорична борба с корупцията и разбира се, тази административна ситуация, която е в момента по отношение на административните процедури трябва коренно да бъде променена, защото в България е ужасна.


- Трябва ли забрана за продажба в България на западни стоки с по-ниско качество от тези на западния пазар?


- В България трябва да бъде забранена продажбата на всякакви недоброкачествени стоки. Вижте, ако смятате, че в България се произвеждат само качествени стоки, значи дълбоко се лъжете. Има много сериозен проблем относно изследването на всички стоки, които влизат в страната, относно лабораториите, които правят това, относно реалното изследване и обективните резултати, които се дават. Това са проблеми, с които компетентните служби трябва да се занимават. Един от най-сериозните проблеми на високата заболеваемост в България, на това, че българските граждани са по степен на смъртност, отделно здравеопазването, че е на много ниско ниво, но въпросът с храните, които да ядат българите е изключително тревожен.


- Трябва ли да има запазени квоти за българското в България?


- По принцип, с квоти няма как да се реши въпроса, защото ще влезем в противоречие с ЕС, н...


- Но има квоти, например в музиката защо да няма квоти? Аз не съм казал...


- В икономиката основният принцип в ЕС е пазарния принцип, но държавата има механизми без да има нужда да създава квоти, да помага на родния бизнес по такъв начин, че с възможността нашите тука... Не може една стока да я докараш от хиляди километри и тя да бъде по-евтина от нашата стока. Въпросът тук е държавата да направи такъв механизъм, който да дава възможност българският бизнес да бъде рентабилен. Вижте колко са лихвите в България по кредитите, които ползват българските бизнесмени. Изобщо има много други разходи, много други неща, които пречат на българския бизнес. И затова ние трябва с подходяща държавна политика да стимулираме българския бизнес така, че той да бъде основен фактор в потреблението на страната.


- Този въпрос е малко по-широковат, като говорим за квоти, например в областта на културата, филми, музика, книги, там трябва ли да има например квота за музиката, която ще се излъчва в ефира на България, задължително е задължително за българското?


- Задължително трябва да има българска музика, според мен, но това вече е въпрос...


- Това има партии, които го предлагат, това законодателно така че, повечето се хванаха веднага за стоките, но въпросът е по-широк за българското в България.


- Спор няма, аз пак казвам, българското трябва да има приоритет. Разбира се, ние не трябва да отиваме на догма. Има държави, в които не може да се слуша чужда музика. Ние трябва да даваме и по-широк хоризонт, по-широки възможности разбира се, но трябва да има някакъв баланс, безспорно.


- Трябва ли България да поиска да въведе еврото в рамките на годините на пълен мандат на следващия парламент?


- Всичко зависи от състоянието на българската икономика. Това е въпрос на една много сериозна икономическа експертиза. Ако това ще подобри значително потреблението, нека да видим какво ще стане с еврото.


- Аз това ви питам...


- ...Нека да видим какво ще стане с еврото, какво ще стане с ЕС, вижте каква е ситуацията в моментна в ЕС, нещата са изключително тревожни от гледна точка на икономиката на ЕС, от гледна точка на реалните възможности да финансира много сериозни дейности. Времето ще покаже каква да бъде съдбата на еврото и интересът на България към него.


- Чий е Крим, господин Янков?


- Ние сме категорично против за вземане на територии по силов начин. Защото някой ден това може да засегне пряко и нашата страна. Има си международно право, което трябва да бъде спазвано, защото човешката цивилизация... все пак сме 21-ви век, не може по този начин Крим да се анексира. Анексирането на територии не е въпрос, не е подход, който ние може да подкрепим.

 

- Крим е украински, това казвате?


- Както си е определен от времето назад, би трябвало така да бъде.


- Трябва ли промяна на санкциите срещу Русия?


- По принцип санкциите срещу която и да е държава нямат ефект, не носят добро.


- Вие сте за отпадане?


- Ние сме да се проведе разумен диалог, и между другото нашата позиция винаги е била такава, че България може да бъде един добър медиатор в такъв диалог, защото ние имаме...много емоционално сме свързани с Русия и ние можем в рамките на ЕС да направим така, че ЕС и Русия да стигнат до споразумение, но ние не можем да противоречим на ЕС в неговите решения и това ще бъде най-добре за България.


- Ще поиска ли ДПС възобновяване на спрени съвместни проекти с Русия – „Южен поток”, „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене”?


- Това, което ние следим като информация показва, че „Газпром” няма намерение по никакъв начин да възобновява „Южен поток”, това е категорично. Това, което обаче ДПС много пъти сме го заявявали неведнъж, България трябва да има диверсификация на доставките за природен газ. Ние към момента купуваме най-скъпия природен газ и нямаме никаква друга алтернатива. Вие си спомняте, когато бяха спрели доставките какво стана в България. В момента това, което трябва да се направи от следващото правителство, да си потърси възможност и реализира тази възможност България да доставя газ от други страни, освен Русия, примерно Азербайджан, Узбекистан, има много други възможности, които да бъдат реализирани. Защото не го ли направим, ако останем само на една зависимост, това в един момент може да бъде фатално за България.


- „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене”?


- Пак казвам, за АЕЦ „Белене” специално, считаме че тя... значи толкова е затънал този проект, това е въпрос на експертиза. Не знам дали някой може да ни убеди в момента, че този проект е необходим.


- Ще подкрепи ли ДПС ратифицирането в следващия български парламент на всеобхватното икономическо и търговско споразумение СЕТА между ЕС и Канада?


- Ние сега го подкрепихме на практика и вероятно пак ще го подкрепим, защото считаме че това е от полза за България.

 

-Трябва ли България да въведе визи за гражданите на САЩ, ако не бъдат отменено бързо визите за българските граждани?


-Ако въведем визи за гражданите на САЩ никога няма да бъдат отменени нашите визи за САЩ. Ние трябва да намерим подходящият диалог и смятам, че това е възможно, има такова желание от американска страна визите за българските граждани да бъдат премахнати. Американските граждани идват в България или като инвеститори и като бизнесмени, или като туристи. Държавата ни има полза от това и не виждам защо трябва да бъдем срещу себе си, евентуално с такъв визов режим, като антипод на това, че те в момента имат визи, те имат визи за всички.


- Какво да иска България за Македония?


- Македония в момента се тресе от зависимости. Зависимости, които са от миналото, външни зависимости, вътрешни зависимости. При тях може би е на път да се получи много сериозен междуетнически сблъсък. Затова единственият шанс на Македония да оцелее като държава, което е в наш интерес изключително, и да бъде нормална демократична държава е да стане член на НАТО и след това на ЕС. Това е може би най-същественото и България трябва много сериозно да подкрепя този подход и този път на Македония. Между другото, едно от нещата, за които смятаме активно да настояваме в следващо управление, България да се стреми отново да заеме лидерско място на Балканите и да бъде един от факторите, който регулира всичкси процеси на Балканите. Това е изключително важно за България. България има потенциал, България може и това трябва да го направим. За голямо съжаление остана на заден план.

 

- Подкрепяте ли Турция за член на ЕС?


- Много пъти сме го казвали. За ЕС е изключително важно Турция да бъде неин член, особено сега в ситуацията, която се развива в Сирия, бежанските потоци и т.н. За Турция също е важно да бъде член на ЕС, въпросът е обаче, че все пак една държава, за да постигне това трябва да изпълни определени условия и аз смятам, че това е незаобиколим фактор, който...


- Подкрепяте и падането на европейските визи преди това за турски граждани?


- Абсолютно.


- Ще продължи ли ДПС изпращането на български военни в мисии зад граница?


- Ако това е необходимо за международната стабилност, за световния мир, за борбата с тероризма, задължително трябва да го направим. Ние сме член на НАТО, това, което се иска от нас, като член на НАТО, ние трябва да го правим. Освен това, това е добре и за българската армия. Аз съм бил председател на Комисията по отбрана, през всичките тези четири мандата и съм заместник-председател на комисията. Трябва да ви кажа, че българските военни са доволни от това, че имат възможност на тези емисии да тренират, да придобиват опит и това е добро за тях.


- Трябва ли да остане мисията в Афганистан?


- Щом е необходимо..., щом сме поели ангажимент...


- А да се включи ли... нещо повече да направи България, да се включи с войници във войната срещу ИДИЛ?


- Вижте, в момента състоянието на въоръжените сили на България на практика не дава възможност, а и не е необходимо, не е поискано от нас, така че няма смисъл да изявяваме такова желание.


- Трябва ли да се върне задължителната казарма?


- Аз съм един от вносителите на закона за премахване на задължителната военна служба и ще ви кажа защо. Тогава, когато го внесохме в тези центрове за обучение се приемаха по 2500 човека на година, мисля, чакаха 70 000. Този подход, а освен това тези центрове се бяха превърнали във всичко друго, но не и за център за обучение на истински военни. Ние сме за това младите хора на България да се намери механизъм и система да бъдат обучавани, на първо място информирани за съвременните заплахи, които са многопосочни и много различни, тероризма, като основна заплаха, други заплахи, да се научат да боравят с оръжие. Но това трябва да стане не като казарма, като образователна система, която да ги подготви и ценностно за защита на нацията и на държавата в един момент, и компетентно от гледна точка на елементарни познания, които трябва да имат за боравене с оръжие.


- Да купува ли България военна техника през следващия управленски мандат?


- Задължително трябва да купуваме...


- Какво да купи?


- ...защото българските военни по конституция имат задължения много сериозни и при сегашното състояние при тяхното техническо обезпечаване може да дойде момент те да не могат по никакъв начин да си изпълняват конституционните си задължения. Има в момента план за модернизиране, за съжаление от този план изостанаха Сухопътни войски, надявам се...


- За следващия мандат кое е важното?


- За следващия мандат? – изключително е важно охраната на въздушното пространство...изтребителите, това е изключително важно и тук ние ще подкрепим това за Сухопътните войски да се направи нещо сериозно, разбира се и за Военноморските сили. Тук искам само ако ми разрешите, нещо да добавя. Трябва задължително да използваме модернизацията на армията, да може чрез офсетните програми да се инвестира много в българския военнопромишлен комплекс. Дават се страхотни възможности и ние трябва да ги използваме.


- Накрая, кой е всъщност кандидатът министър-председател на ДПС?


- Нямаме такъв. Нека да видим какво ще стане в парламента и ще преценим. Вижте, чак толкова не се наддценяваме, че ние в момента да определим кой да бъде кандидатът за премиер на България, но нашето основно изискване към този човек е той да бъде истински българин, с много, много, много високо чувство за отговорност и много реален управленски опит и много реално желание за приложение на този управленски опит в качествена политика.


- А сред изискванията ли е да..., понеже темата е „България и светът” – той да говори чужди езици?


- По принцип добре би било да говори чужди езици...


- Добре ли е, или вече е условие за президент, за председател на парламента, за премиер на България без да се пише някъде, да не му минава през акъла на човек, че може да е министър-председател, който не говори чужди езици?


- Вие сте опитен журналист, отдавна наблюдавате политическия живот, да не ви посочвам аз, знаете колко примери има за хора, които единственото им предимство е че знаят чужд език, но нищо не умеят да направят за България в международен план.


- Не е условие чуждият език, според вас...


- Не е условие, разбира се.


-...да си премиер на България?


- Не, не е. Има много възможности. В крайна сметка, между другото аз бях на едно мероприятие в България, в българското президентство, един гост, чужд президент, където цялата официална процедура по посрещането на президента се проведе на английски. Аз имах чувството, че не сме в България... Не трябва да залитаме в тази посока.

 

Пред радио "Дарик"


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.