Когато някой финансира магистрати, те стават зависими

Ясен Тодоров: Има сценарий срущу главния прокурор и легитимното управление на страната

7976 | 28 дек. 2015 | 12:37

Възможно е да има нова порция нерегламентирани записи преди следващото заседание на Етичната комисия, което ще гледа казуса „Лозан Панов“, твърди пред Епицентър.бг председателят на Етичната комисия към ВСС


- Промените в Конституцията бяха приети във вида, в който предизвикаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Как си обяснявате спирането на съдийските протести?
- В публичното пространство широко се лансира тезата, че съдебната реформа била подменена, че промените в Конституцията били жестоко орязани, че с тях е дадена голяма власт на главния прокурор и че голяма част от депутатите са се отметнали от подписите, които са поставили под т.нар. «исторически компромис».

- А не е ли така?
- Тази теза е несъстоятелна и не почива на никакви конкретни факти. Ще припомня, че между първо и второ четене от Реформаторския блок вкараха нови предложения, които не бяха част от «историческия компромис»- В крайна сметка три от тези предложения бяха гласувани – по-голяма отчетност на главния прокурор, избор на парламентарната квота на ВСС с мнозинство от 2/3 и отпадането на задължителното тайно гласуване във ВСС. Единственото, което беше променено е съотношението в двете колегии между парламентарната и магистратската квота. Трябва обаче да си спомним много ясно какво казаха няколко лидери на парламентарни партии по време на «историческия компромис». Те подчертаха, че предстои дебат, именно за това съотношение. Никой не е твърдял, че то ще е такова, че в прокурорската колегия да доминира парламентарната квота.

- Кажете, има ли проблем, че след окончателното гласуване на промените в прокурорската колегия преобладава професионалната над политическата квота?
 -Не виждам никакъв проблем. Напротив, това е по-правилното съотношение – равен брой между избраните от магистратите и от парламента, като в съдийската участват двамата председатели на върховните съдилища, а в прокурорско-следователската – главният прокурор. Ако погледнем настоящия състав на ВСС можем да кажем, че за първи път той е изключително балансиран. При съдиите има представители на върховните, апелативните, окръжните и на районните съдилища и в никакъв случай не може да се говори за доминация на парламентарната квота и за някакво политическо влияние.

-  Питах ви, имате ли обяснение защо спряха протестите на магистратите?
- Не мога да кажа, защото не съм излизал на протести. Може би трябва да попитате онези, които участваха в тях. За мен е озадачаващо магистрати да протестират срещу приети нормативни актове. Мисля, че работа на магистрата е да прилага закона, такъв какъвто е. А ако съдиите или председателят на ВКС смятат, че в някой закон има разписани норми, които противоречат на конституцията, има механизми, чрез които да се сезира Конституционния съд. Ако тези норми действително не съответстват на Конституцията, да бъдат отменени. Ще дам пример – тази година ВСС прецени, че една от нормите в държавния бюджет не съответства на разпоредбите на Конституцията. ВСС няма право на конституционна жалба, но използвахме възможността главният прокурор да направи това. КС прецени, че разпоредбата е противоконституционна и я отмени.

- Основният проблем, които породи споровете в парламента се оказаха увеличените правомощия на главния прокурор. Кое налагаше това?
- С промените в Конституцията по никакъв начин не са увеличени правомощията на главния прокурор. Напротив, дори му е вменен ангажимент за допълнителни доклади в Народното събрание, извън годишния, който той представя. Освен това правомощията на главния прокурор в кадровата политика вече се свеждат само в рамките на прокуратурата и следствието и не се разпростират по никакъв начин върху съдиите. Но и досега тезата, че прокуратурата кадрува в съда бе изключително погрешна. Ще дам пример с настоящия състав на ВСС. В него 7 са били прокурори и следователи, 3-ма адвокати,  а 14 са били съдии и след приключването на мандата вероятно ще се върнат отново да работят като съдии. За мен е необяснимо, как седем души могат да наложат волята си над 14 при някакво кадрово гласуване, където за избор, наказание или назначение трябват 13 гласа. Освен това, при разделянето на ВСС на две колегии, при сегашния състав, в прокурорската неминуемо ще влязат поне двама съдии.

- Как ще отговорите на упреците, че във ВСС има задкулисно кадруване.
- Това е много тежка заблуда, която се наслагва в обществото от всякакви «разбирачи» от съдебна власт и нейното администриране. Най-отговорно заявявам, че ВСС е с напълно орязани правомощия в областта на кариерното израстване, защото то се осъществява чрез провеждане на конкурси. Тези конкурси само се администрират от ВСС, а реално се произвеждат от действащи съдии и прокурори. Задължението на ВСС е да избере комисии. Този избор става чрез теглене на компютър, измежду всички съдии и прокурори в страната, които сформират комисията, провеждат конкурса и на финала му представят във ВСС едно класиране. ВСС не може да го променя, освен ако някой от участниците няма дисциплинарни  нарушения, които да са пречка за кариерното му израстване. За разлика от изпълнителната и законодателната власт, в съдебната критериите за кадрово израстване са изключително завишени.

- Какви са аргументите ви, че за разлика от съдебната власт в изпълнителната липсват критерии?
- Ще дам пример в нашата сфера. С изумление научихме, че бившият министър на правосъдието Христо Иванов  назначил за частен съдебен изпълнител лице, което към момента на назначаването е било подсъдимо за поръчителство на убийство. Знаете и срещу колко народни представители се водят наказателни производства, но това не е пречка те да изпълняват изборната си длъжност. Режимът за магистратите е изключително рестриктивен – при образуване на наказателно производство или привличане в качеството на обвиняем на магистрат, той се отстранява от работа, не получава заплата...

- Защо отложихте гледането на сигнала срещу председателя на ВКС Лозан Панов, да не би да ви е оказан натиск?
- Единствената причина бе отсъствието на трима членове на етичната комисия. Аз като председател на комисията предложих този сигнал да не бъде разглеждан в намален състав на комисията, защото все пак става дума за  председателя на ВКС, ства въпрос и за казус, който поляризира обществото.

- В какъв смисъл казусът е поляризирал обществото?
- Според едни, речта, която председателят на ВКС Лозан Панов произнесе по време на честването на 135 години от създаването на съда, е политическа, а според други това е една хубава и силна реч. Но и тези които я одобряват, не отричат, че е политическа. Решихме, че е добре да се съобразим и с това, че предстоят хубави празници и не е добре да се нагнетява напрежение в обществото. Нека изкараме празниците и в началото на следващата година, на трезви глави и без емоции да разгледаме казуса.

- Ако етичната комисия стигне до заключението, че шефът на ВКС е държал политическа реч, какво следва?
- Не искам да се ангажирам по никакъв начин с прогнози.

- Не искам прогнози, питам по буквите на закона.
- За да има някакви действия по отношение на председателя на ВКС трябва да има решение на етичната комисия, с което тя е преценила, че той е извършил конкретно дисциплинарно нарушение.

- Това ще бъде ли повод за дисциплинарно производство срещу Лозан Панов?
- Подчертавам, че говоря чисто теоретично. Правилата са следните - когато има нарушение, то да бъде последвано от дисциплинарно производство, но по никакъв начин не искам предварително да се ангажирам с изхода по този казус. Това е все едно съдия, при когото е дадено дело, той да го коментира и да се произнесе. Нито обвинявам, нито защитавам господин Лозан Панов. Затова и настоях този казус да се разисква в присъствието на всички членове на етичната комисия.

- Няма как да не ви питам и по другия обществено значим казус, независимо от това, че вие си направихте отвод и не присъствате при разискването му. Докъде стигна проверката на разговорите между съдийките Ченалова-Янева? Ясно ли е вече дали става въпрос за СРС или за нерегламентирано записване?
- Аз действително не участвам в тази проверка, но до момента, в който се занимавах с нея, отговорът на прокуратурата беше, че по отношение на бившата съдийка Румяна Ченалова и бившият председател на СГС Владимира Янева, в периода в който са правени тези записи, не са прилагани законно специални разузнавателни средства. Т.е., ако това наистина са автентични записи, те са незаконни.

- Ясно ли е вече кой е правил тези незаконни записи?
- От изказванията на главния прокурор пред медиите знам, че има такава проверка. Не мога да коментирам работата на етичната комисия.

- Как си обяснявате изтичането на тези записи сега?
- Като почнаха да излизат записите, аз казах, че те ще се пускат контролирано, в определени моменти. И казах кои ще са тези моменти – около гласуването на второ четене на промените в Конституцията и около избора на председател на Апелативния съд в София. Оказа се, че съм имал ясновидски способности.

- Да очакваме ли следваща порция?
- Не знам дали ще има следваща порция, но е възможно такава да ни бъде поднесена около заседанието на Етичната комисия на ВСС следващия месец. Убеден съм, че има сценарий, че има сценарист.

- Каква е целта на този сценарий?
- Атака срещу главния прокурор и министър-председателя и цялото легитимно управление на държавата.

- Това не е ли твърде конспиративна теория? Да не би да смятате, че политически сили стоят зад този сценарий?
- Не знам дали са замесени политически сили и дали те участват в писането и реализирането на този сценарий, но всяка политическа сила се опитва да извлече дивидент, което е напълно нормално.

- Кажете тогава кой е сценаристът!
- Не е моя работа. Има си служби...   

- И последно ще ви попитам защо настоявате Съюзът на съдиите да не получава външно финансиране от фондации като „Америка за България“, например?
- Това е мое лично мнение. Смятам, че когато магистратско сдружение се финансира и получава пари от някого, няма как магистратите, които участват в това сдружение, да бъдат независими. Мисля, че с външното финансиране се нарушава независимостта на съдебната власт като цяло и на отделните магистрати, участващи в такива сдружения.


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59