12 години имахме един, който не признаваше ни Конституция, ни съд, изтъква социалистът

Явор Божанков гневен: Радев защити Петков и се намеси в изборите в полза на конкурент на БСП

107231 | 28 окт. 2021 | 15:55

На мястото на Петков бих казал: „Съжалявам, допуснах грешка“, написа във Фейсбук водачът на листата на "БСП за България" във Велико Търново, който подчертава, че Петков вече е със срината репутация.

-1610701748.pngСнимка Пресцентър на БСП-1635425805.png

izbori_2021_v21_1 (1)

 

С остра позиция срещу президента Радев излезе в социалните мрежи социалистът Явор Божанков, водач на листата на БСП във Велико Търново. Той директно обвини държавния глава, избран от БСП и подкрепен сега за втори мандат от левицата, в действия против БСП.

 

"Кирил Петков създаваше партия. За това се иска трибуна. Позицията на министър я осигурява. Петков я използва. Президентът Радев защити това. Намеси се в полза на конкурент на БСП по време на избори. При това неправилно", написа Божанков.

 

И продължи: "Разглеждам Кирил Петков, освен като конкурент и като потенциален партньор. Та следващите редове са градивни. И той, и Радев допуснаха грешка, за която бих критикувал всеки."

 

"12 години имахме един, който не признаваше ни Конституция, ни съд. Стигат. Нормата в Конституцията е императивна. Казусът може да го реши студент трети курс в юридически факултет", пише още социалистът.

 

Публикацията на Божанков в социалната мрежа продължава така:


"На мястото на Петков бих казал: „Съжалявам, допуснах грешка“. Още повече, че тази ще се плаща – решенията му са атакуеми и ще имат правни последици.
Обаче. Той реши да атакува съда, че губи суверенитета на България. Поиска някакви изслушвания, все едно е в реалити шоу. Това е лош знак.


Скандал имаше преди делото. Но Петков създаваше партия. За това се иска трибуна. Позицията на министър я осигурява. Петков я използва.

 

Президентът Радев защити това. Намеси се в полза на конкурент на БСП по време на избори. При това неправилно.


В заключение. За поддръжниците на Кирил Петков Конституционният съд е със сринат авторитет заради едно правилно решение. Утре ще сме в парламента. Петков ще се обърне към същия съд. А той ще си е с все така срината репутация. Това съм го гледал пет години и не свършва добре.
Бих водил дебат за промяна в Конституцията и позволение на хората с двойно гражданство да изпълняват определени длъжности.

 

Но дотогава е добре, от гледна точка на почтеността, да се водим от Конституцията на република България."

 

Явор Божанков е поредният висш социалист, който се изказва изключително негативно за поведението на президента, който толерира Кирил Петков в ущърб на БСП.

 

Вчера своето отношение към казуса "Радев-Петков" изразиха и тримата представители на БСП в ИК на кандидат-президентската двойка Радев/Йотова

"Благодарение на участието си в правителството той (Кирил Петков) си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено от Конституционния съд", подчертават категорично членовете на ИБ на БСП проф.Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова.

Тримата стигат и по-далеч, като обвиняват останалите членове на Комитета на Радев, че участват "почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава".

"Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър", пишат тримата членове на ИБ на БСП.

Припомняме, че президенът Радев отказа да коментира решението на КС, но затова пък защити Петков и заяви колко добре би било България да има повече министри като Кирил Петков.

 

 


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет - финанси и международни отношения
(Видео)

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет-1637996414.jpg

След завършване и на днешните две срещи, постигнатите договорености ще бъдат ...

27 ноем. 2021 | 08:59

Росен Плевнелиев: ПП и ИТН са времеви проекти
(Видео)

-1584112840.png

Лесно е да се хвърлят лозунги, но да видим какви хора ще влязат в състава на ...

27 ноем. 2021 | 19:22

Илхан Кючук поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма"
(Видео)

Илхан Кючюк поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма".-1638034120.jpg

Кючюк посети училище в квартал Чаир, Скопие, от което 5 деца са намерили ...

27 ноем. 2021 | 18:52