Снимка БСП

Лозунгът, че са и леви, и десни е сигурна рецепта за провал

Явор Божанков: БСП успя да наложи темата за доходите на българите като приоритет

2314 | 25 септ. 2021 | 13:48

БСП единствена остана консолидирана и отговорна, хората го оцениха и затова всички проучвания отчитат повишаване на подкрепата и доверието в нас


„Потвърдено е от самия Кирил Петков, че е имало опити да се купи партия от коалиция “БСП за България“, това не кореспондира със заявката на новите за почтеност, но казусът е решен, тъй като “Екогласност“ са отказали. Кирил Петков и Асен Василев дължат отговор, защото са започнали този проект докато са били служебни министри и са използвали трибуната на служебния кабинет, за да изграждат своя публичен образ, за да правят партия.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на предаването “Седмицата“ по Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на БСП. Божанков допълни, че това не е забранено, но не е почтено.

Той обясни, че левицата не разглежда формацията на Кирил Петков и Асен Василев само като конкурент и опонент, но и като партньор. „България трябва да има редовно правителство и това сме го заявили ясно и последователно“, посочи той. По думите му има 3 основателни причини за това. „Да държим ГЕРБ и ДПС извън властта, да реформираме направеното от тях като законодателство и система и да посрещнем трите кризи. Това са пред нас непосредствените приоритети и те трябва да кажат конкретно какво смятат да направят в сектор здравеопазване, например. Техниката да не казваш дали си ляв или десен я видяхме при Слави Трифонов и тя не води до нищо добро. Лозунгът, че са и леви, и десни е сигурна рецепта за провал“, заяви Божанков.

Народният представител от ПГ на “БСП за България“ обясни, че трябва да има конкретика по основните приоритети и затова за БСП изглежда несериозен подходът на “Изправи се.БГ! Ние идваме“ и “Демократична България“ да правят коалиция, при положение, че не знаят нито какви листи ще има, нито кой ще участва в тях, нито програма, нито приоритети.

Явор Божанков бпосочи, че за да не се провали и трето Народно събрание, трябва да се погледне внимателно какво е провалило първите две. „Провалът дойде оттам, че “партиите на протеста“ взривиха диалога, отношенията между тях бяха ужасни. Другата причина е, че те не заявиха ясни приоритети в кой сектор какво смятат да направят и третата е, че използваха времето да преследват някакви чисто партийни интереси“, заяви Божанков. Той даде пример със съдебната реформа, която уж е била приоритет за всички, но 2 месеца не се е състояла.

„БСП единствена остана извън скандалите и то целенасочено сме водили тази политика, останахме единствената консолидирана група. Понесохме много обиди, но в крайна сметка държавният интерес е над всичко и хората го оцениха. Затова и социологията и всички проучвания отчитат повишаване на подкрепата и доверието в БСП. Това беше единственото отговорно поведение в тази ситуация“, каза още Божанков. Той допълни, че на срещите, които левицата проведе при опита за реализиране на третия мандат, двете основни теми са били редовен кабинет и актуализация на бюджета.

„Казахме, че парламент без управляващ и опозиция, без ясно мнозинство рискува да залитне в популизъм, да състави неизпълним бюджет и да приеме разнопосочни предложения, но такъв разговор ни беше отказан“, обясни той във връзка с отказа на “Демократична България“ да присъства на срещата с левицата. Божанков припомни, обаче, че след това именно те молеха БСП да задържи мандата и едновременно са ги обвинявали, че ползват мандата като инструмент.

В краткия живот на 46-я парламент БСП е използвала всеки един ден и е успяла да постигне един не лош успех – актуализацията на майчинството, актуализацията на пенсиите, както и гласуваната целева помощ за няколко месеца за пенсионерите, посочи Явор Божанков. „Успяхме да наложим на това Народно събрание темата за доходите на българите, на българските семейства и пенсионерите като приоритет. Обвиняваха ни в популизъм, но стигнахме дотам, че въпросът не е дали, а как.“ Народният представител от БСП допълни, че още в 44-я парламент левицата е казала как се източва здравната каса и че това е заложено в законодателството, както и за “ин-хаус“ процедурите, откъдето изтичат милиарди.

„Тази корупция е заложена в законодателството и за да я спрем не трябва просто да сменим един главен прокурор, а да променим цялата законодателна мярка, в която ГЕРБ действаха“, категоричен бе Божанков.


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Преговорите за кабинет: България запазва "единната си позиция" по отношение на РС Македония
(Видео)

 Кирил Петков заяви, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.-1638051554.jpg

На практика решението означава, че и занапред България ще се придържа към ...

27 ноем. 2021 | 23:55

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари, актуализация - през юли
(Видео)

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари-1638051413.png

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно ...

28 ноем. 2021 | 00:12

Румен Гечев: Политиците сме притиснати до стената. Трябва да взезем в 2022 г. с правителство
(Видео)

-1633069402.png

Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме, посочва той

27 ноем. 2021 | 20:51