Явор Дачков

Шоуменът изпусна момента, в който да канализира енергията, акумулирана благодарение на телевизията, а не на собствени качества

Явор Дачков: Слави Трифонов и Йоло Денев от мажоритарната листа на бог Тангра

11807 | 11 май 2017 | 14:16

Извън ефира Слави е г-н Никой. Ако не го дават една седмица, хората ще го забравят и ще запомнят всеки, който дойде на неговото място, включително и Йоло Денев


Йоло Денев е доброто лице на българската политичност, за разлика от Слави Трифонов, Марешки, Бареков и подобни, които са представители на лошата й страна. И двете са маниакални по своя характер, но Йоло е олицетворение на невинността и каузалността, докато другите искат пари и власт. И двете страни представляват несъстоятелността на българския политически разум и са образи на изпортения публичен живот. Всички, без изключение, са болни нарциси, но при Йоло това масово българско заболяване не е достигнало до уродливостта, която се вижда на всички нива в държавата. Йоло е талисман на българската демокрация, българския протест и българския ум.

Слави Трифонов и Йоло Денев се събраха на протест пред Народното събрание. Слави, за да иска промяна на изборното законодателство, а Йоло, защото винаги е там, когато има някакво, дори и минимално вълнение.

Мисля, че Йоло Денев е цар. Винаги е с будна съвест, политически хиперактивен и с фундаментални принципи, вкопани дълбоко в народната памет чак до бог Тангра. Винаги е на линия, когато има протест, независимо дали пред парламента са от Съюза на пенсионерите, от умните и красивите или Слави Трифонов. Йоло е там, независимо от контекста и времето. Истински Зелик на Уди Алън. Неговото присъствие бламира всяка сериозност на протестиращите, независимо кои са те и за какво се борят.

Йоло Денев е доброто лице на българската политичност, за разлика от Слави Трифонов, Марешки, Бареков и подобни, които са представители на лошата й страна. И двете страни са маниакални по своя характер, но Йоло е олицетворение на невинността и каузалността, докато другите искат пари и власт.

И двете страни представляват несъстоятелността на българския политически разум и са образи на изпортения публичен живот. Всички, без изключение, са болни нарциси, но при Йоло това масово българско заболяване не е достигнало до уродливостта, която се вижда на всички нива в държавата. Йоло е талисман на българската демокрация, българския протест и българския ум. Може с часове да говори за бог Тангра, Великата китайска стена, построена от прабългарите и богомилите, които са създали европейската цивилизация. Йоло Денев е написал една дузина книги, едната от които се казва „Библия на българите и човечеството“. Това е човек с размах. На всичкото отгоре има благо излъчване.

Ако бях на мястото на Би Ти Ви, щях да го взема да води вечерното шоу, а Слави Трифонов да оставя да клечи пред Народното събрание. За разлика от Трифонов Йоло Денев не е изчерпан, а от 25 години е в авангарда на демокрацията, нейно острие, но и нейна душа.

Денев беше първият редови гражданин, който сам се качи на трибуната на мавзолея на Георги Димитров. В началото на 1990 година това бе немислима дързост, която десакрализира мумията на вожда и разчупи тоталитарните ледове. Истински антикомунистически подвиг. Освен това Йоло е и екзистенциално дълбок - първата му стихосбирка (самиздат) се казва „Паралели на тревогата“ и е писана в далечната 1988 година, когато Учиндол все още е спал дълбокия си тоталитарен сън от затворен селски тип.

Йоло Денев е основател на движение „Тангра и Велика България“ и на „Център по българознание и възраждане на България“. Осъждан, лежал в арестите, и то по времето на демокрацията - истински български шемет. За разлика от Слави Трифонов може да говори, без да чете от аутокю, нито има нужда някой да му пише какво да каже. Ненадминато по-интересен събеседник и несравнимо по-добър трибун.

Ако започнат да го излъчват по телевизора всеки ден в най-гледаното време, ще се превърне в истинска звезда и без проблем ще пълни стадион „Васил Левски“ с фенове, дошли да чуят какво ще им каже за бог Тангра. Мисля, че няма да е по-зле от бездарните песни на Слави Трифонов и при всички положения ще е по-весело. Искам да кажа, че телевизията прави водещия, а не обратното. Това е стара и банална истина.

Няма лице, по-голямо от медията, в която работи, а клечащият протест на Трифонов, който събра повече репортери, отколкото участници, е поредното доказателство за тази стара максима. Извън ефира Слави е г-н Никой. Ако не го дават една седмица, хората ще го забравят и ще запомнят всеки, който дойде на неговото място, включително и Йоло Денев. Заканите на шоумена, че ще нахлуе в парламента, ако депутатите не му играят по свирката, показват, че Слави Трифонов си е повярвал прекомерно и е скъсал всякаква връзка с реалността. Йоло Денев е по-здравомислещ.

Никой не се интересува от нескопосаните въпроси на безсмисления му референдум и никой не е длъжен да му угажда. Не се интересуват и онези, които са гласували за него, защото не ги виждам да се събират гневни около Народното събрание. Трифонов изпусна момента, когато можеше да влезе в политическата игра, и сега няма кой от политиците да го вземе на сериозно.

Подобно на Бареков, Слави можеше да влезе в парламента, ако бе учредил партия през януари и се беше явил на изборите през март. Щеше да има 20 депутати и да се усуква около Борисов за парче от баницата. Може би не му стигна смелост или се надцени, че винаги може да генерира обществена енергия, и предпочете да стои в удобната поза на дисидент, когото излъчват в най-гледаното тв време. В политиката обаче нещата се обръщат със скоростта на светлината и онова, което вчера е изглеждало като възможност, днес много бързо се превръща в изпусната възможност.

Слави Трифонов изпусна момента, в който да канализира енергията, която беше акумулирал благодарение на телевизията и ефира, а не на собствените си качества. Не че щеше да направи нещо по-различно от Бареков, но поне щеше да стигне до някаква цел. Сега виси като употребен пред Народното събрание и се чуди защо само Йоло Денев е там. Хубава илюстрация на това, което политиката прави с българите и болезненото им его. Мажоритарен кукумицин от листата на Тангра.

 

Анализът на Явор Дачков публикуваме от  в. "Галерия"

 


От категорията

Президентът няма правни основания да не подпише указа за избрания шеф на ВАС

Проф. Мария Славова-1506149401.jpg

На практика ВАС е обезглавен и то когато в парламента влиза Закон за изменение ...

23 септ. 2017 | 10:18

Проф. Андрей Пантев: Най-пагубните решения България е взимала, когато е била независима (видео)

Снимка "Канал 3"-1506183698.jpg

В момента най-големият престиж за един политик е да каже, че е подкрепян от ...

23 септ. 2017 | 19:16

Кольо Колев: Атаката срещу президента е опит за опитомяването му

-1494102134.jpg

Властта работи за конграчулейшънс, а не за реална изгода за страната, казва ...

25 септ. 2017 | 21:20

Тръмп нареди на разузнаването да направи доклад за авоарите на руския елит

-1506330958.jpg

Според изчисления на Националното бюро за икономически изследвания руски ...

25 септ. 2017 | 12:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


12 май 2017 | 05:29Личи си ясната мисъл и острото перо.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иванов


11 май 2017 | 18:50Все още има журналисти с добро перо.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.