Дачков нарече Герджиков "схемаджия и интригант". Лошото е,че и политици мислят така за премиера!

Заради въпиюща политическа и управленска некомпетентност България се завъртя в пореден скандал

Дачков нарече Герджиков "схемаджия и интригант". Лошото е, че и политици мислят така за премиера!

33585 | 6 апр. 2017 | 16:16

И ГЕРБ, и БСП скочиха срещу министър-председателя - уреждал свои хора за заплати, оказвал натиск върху министри


Политическото недоволство срещу служебното правителство, начело с проф. Огнян Герджиков, ескалира.

 

Журналистът Явор Дачков излезе с остра критика срещу министър-председателя, наричайки го „зависим схемаджия и интригант“. Публично подобни епитети не са отправяни към нито един български премиер след 1989 г. Още по-малко пък - служебен.

 

Журналистите обаче изваждат наяве неща, които клокочат в политическия вулкан. Оказа се, че кроткият до вчера професор, считан за достоен юрист и консенсусна политическа фигура, е всъщност ловък политически играч и интригант. Само за седмица Герджиков успя да скара президента с всички политически сили, без да даде адекватни обяснения за действията си като министър-председател. Скривайки се зад странно оперетно поведение за държавник от такъв висок ранг, Герджиков действа като обигран партиец, без да държи сметка за обществения ефект от постъпките си.

 

Освен видимите управленски гафове, и социалистите, и герберите имат удивително еднакви възражения към проф. Огнян Герджиков – тежки обвинения, че урежда с постове на „Дондуков“ 1 или по министерствата “свои“ хора, без необходимата квалификация – просто, за да получават добра заплата няколко месеца; че притиска министри за далавери, че способства за прокарване на „схеми“. Някои от "схемите" били спрени в последния момент. Видно е, че Герджиков напълни администрацията, възраждайки кадрово НДСВ. Екипи от съветници и политически кабинети са пълни с бивши царисти. В това няма нищо лошо, ако не иде реч за възраждане на порочните практики. Сричащата говорителка на правителството Ирина Белчева е лично предложение на Гергана Паси, която я пробутала на Гержиков.

 

Грешките на проф. Герджиков „удрят“ директно президента Румен Радев. Рефлектират и върху БСП, която издигна Радев. Поведението на проф. Герджиков здраво пили нервите на червените. Затова и недоволството срещу премиера в столетницата расте. В партията са нащрек още от назначението му. Днес всички си спомнят думите на един от първите възмутени гласове от червения лагер по повод действията на служебния кабинет - Стефан Данаилов. Още в началото на февруари Ламбо се възмути от назначението на новия областен управител на Кърджали Начо Ковачев. „Ако БСП имаше влияние над Радев, нямаше да стане тази щуротия в Кърджали, Герджиков да назначи свой човек за областен управител“, каза тогава Стефан Данаилов в тв интервю.

 

Сега негативизмът в БСП се засилва, защото многобройните гафове на служебния кабинет се пишат на сметката на социалистите. А се оказва, че изборът на Герджиков не е бил консултиран дори с лидера на партията Корнелия Нинова. Тогава тя наистина остави президентът Радев да направи сам служебния кабинет.

 

Днес в БСП се опитват да намерят оправдание за назначението на професора с отказите, които Радев получи тогава, търсейки най-удачния служебен министър-председател. В крайна сметка президентът се спря на професора, очаквайки, че с избора му ще укроти медийните атаки и ще получи спокойствие от политическите сили.

 

След интригите във властта, които създаде, и скандалите, които направи, днес се оказва, че изборът на Герджиков е бил крайно неудачен. От него са разочаровани дори хора, които до скоро са били впечатлени от интелекта, от образованието и политическия му опит. Всичко това днес е в коша, напред излиза определението: гаф, скандал, интрига

 

В ГЕРБ броят дните до свикването на 44-тия парламент, за да "привикат на килимчето" членовете на служебното правителство. Всички министри, начело с Герджиков ще отговарят за действията си пред Народното събрание, заканват се открито от партията на Борисов, която ще има управленско мнозинство.

 

Неслучайно вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов изрече тежки думи срещу държавния глава и служебното правителство в ефира на Нова телевизия в четвъртък сутринта. Поводът бе безпрецедентният опит на служебния кабинет да законодателства, като предложи промени в закона за българското гражданство, с които обаче цели да направи изменения и в други закони и на практика да ограничи гласуването на българите в чужбина. Гръмна скандал, министърът на правосъдието Мария Павлова свали текста от сайта на министерството, посочи виновен за гафа дребен чиновник в изпитателен срок и го уволни. Лошият политически вкус обаче остана. Усещането за управленски недоимък - също.

 

И заради него Цветанов изстреля по Нова телевизия: „Г-н прeзидент, остават ви две седмици с кабинета, който сте назначил!" „Ще му припомня тази реплика, която направи по време на полагането на клетва в Народното събрание - "остават ви две седмици". Днес ние спокойно можем да кажем на г-н президента, че му остават две седмици, в които има пряка отговорност като човек, който е назначил служебния кабинет. По конституция той няма законодателна инициатива и това, което се случи, е груба грешка!“, бяха думите Цветанов.

 

Така, заради въпиюща политическа и управленска некомпетентност България се завъртя в пореден скандал, който зарежда с конфликти и противоречия новия политически сезон, преди той да е стартирал.


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36