Снимка: Канал 3

България трябва да бъде енергийно независима, категорични са експертите

Явор Куюмджиев: Няма губеща АЕЦ в света, всички са безобразно печеливши (ВИДЕО)

3130 | 8 ян. 2018 | 20:44

Време е правителството да вземе важни решения тази година, каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев


На света няма такова животно като губеща ядрена електроцентрала, навсякъде те са безобразно печеливши, каза в "Денят на живо" по Канал 3 бившият. зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Той и другият гост - енергийният експерт проф. Атанас Тасев, се обединиха категорично около перспективата за изграждането на АЕЦ Белене.

И двамата обаче изрично подчертаха, че решението за строежа е изцяло политическо.

"Никой не казва (в доклада на БАН за АЕЦ Белене) дали това задължително трябва да се строи или не. Всички сценарии са построени върху допускания, но решението остава политическо", каза Явор Куюмджиев, който се обяви за твърд привърженик на проекта АЕЦ Белене.

"Не заради заради куфарчетата и вагоните с рубли, а защото България трябва да бъде енергийно независима. А и в света няма такова животно като губеща ядрена електроцентрала.

Участвал съм в строеж на АЕЦ и точно същите процеси ги наблюдавах и в чужбина тогава: и еколози скачаха, създаваха се протестни движения на майки. Но всички АЕЦ са безобразно печеливши, така е в цял свят", подчерта Явор Куюмджиев.

Той добави, че който предложи най-изгодните условия за изграждането, трябва да спечели след търг. "Има търг и който подготви най-изгодни условия, той печели - ако ще да е от Патагония", заяви бившият зам.-министър от правителството на Сергей Станишев.

По повод опасенията, че покрай АЕЦ Белене България можела да се окаже прекалено зависима от Русия, проф. Атанас Тасев каза: "Няма независима страна в света, има различни степени на зависимост и въпросът е дали тази зависимост може да се управлява като риск. И той може да се управлява, защото битката за АЕЦ е най-вече битка за горивото".

Проф. Тасев сподели, че идната седмица е на посещение в Лондон, където предстои среща на потенциален инвеститор с "Росатом". "Инвеститорите не са се отказали. Но това е политически въпрос: политическо беше решението за спирането, политическо ще е и решението за изграждането на АЕЦ Белене", изтъкна проф. Тасев.

"Какво ще говорим ние или БАН няма значение, значение има какво ще каже МС".

Явор Куюмджиев прикани: "Да се обединим, да чуем какво казват умните хора - да имаме независима енергетика, да имаме ток догодина."

А проф. Тасев допълни: "Ние сме най-умни, но не строим (АЕЦ). А Турция строи, Румъния строи, Унгария строи. По-добре както казват старите майстори: по-добре е да остане, за да стане. Във всички сценарии на доклада на БАН България си остава износител на енергия. Време е за вземане на важни решения тази година".

 Явор Куюмджиев: Няма губеща АЕЦ в света, всички са безобразно печеливши

Време е правителството да вземе важни решения тази година, каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев

От категорията

БДЖ преодоля задълженията си към кредиторите и ще завърши годината на печалба

Министър Росен Желязков-1537177854.jpg

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ...

19 окт. 2018 | 21:05

Избиват 120 000 птици заради птичи грип край хасковско село

-1483446638.jpg

Собствениците на фермите, където бе открито опасното заболяване, ще бъдат ...

19 окт. 2018 | 21:22

От 2019 година: По-високи данъци за колите, произведени преди 2005 г.

-1438177399.jpg

Промените бяха приети от парламента на първо четене на Закона за корпоративното ...

18 окт. 2018 | 22:58

КЗК отново отряза "Инерком" на Гинка Върбакова за ЧЕЗ

Гинка Върбакова. Снимка: Архив-1530027957.jpg

Комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със ...

18 окт. 2018 | 17:07

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.