Снимка: Канал 3

България трябва да бъде енергийно независима, категорични са експертите

Явор Куюмджиев: Няма губеща АЕЦ в света, всички са безобразно печеливши (ВИДЕО)

2694 | 8 ян. 2018 | 20:44

Време е правителството да вземе важни решения тази година, каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев


На света няма такова животно като губеща ядрена електроцентрала, навсякъде те са безобразно печеливши, каза в "Денят на живо" по Канал 3 бившият. зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Той и другият гост - енергийният експерт проф. Атанас Тасев, се обединиха категорично около перспективата за изграждането на АЕЦ Белене.

И двамата обаче изрично подчертаха, че решението за строежа е изцяло политическо.

"Никой не казва (в доклада на БАН за АЕЦ Белене) дали това задължително трябва да се строи или не. Всички сценарии са построени върху допускания, но решението остава политическо", каза Явор Куюмджиев, който се обяви за твърд привърженик на проекта АЕЦ Белене.

"Не заради заради куфарчетата и вагоните с рубли, а защото България трябва да бъде енергийно независима. А и в света няма такова животно като губеща ядрена електроцентрала.

Участвал съм в строеж на АЕЦ и точно същите процеси ги наблюдавах и в чужбина тогава: и еколози скачаха, създаваха се протестни движения на майки. Но всички АЕЦ са безобразно печеливши, така е в цял свят", подчерта Явор Куюмджиев.

Той добави, че който предложи най-изгодните условия за изграждането, трябва да спечели след търг. "Има търг и който подготви най-изгодни условия, той печели - ако ще да е от Патагония", заяви бившият зам.-министър от правителството на Сергей Станишев.

По повод опасенията, че покрай АЕЦ Белене България можела да се окаже прекалено зависима от Русия, проф. Атанас Тасев каза: "Няма независима страна в света, има различни степени на зависимост и въпросът е дали тази зависимост може да се управлява като риск. И той може да се управлява, защото битката за АЕЦ е най-вече битка за горивото".

Проф. Тасев сподели, че идната седмица е на посещение в Лондон, където предстои среща на потенциален инвеститор с "Росатом". "Инвеститорите не са се отказали. Но това е политически въпрос: политическо беше решението за спирането, политическо ще е и решението за изграждането на АЕЦ Белене", изтъкна проф. Тасев.

"Какво ще говорим ние или БАН няма значение, значение има какво ще каже МС".

Явор Куюмджиев прикани: "Да се обединим, да чуем какво казват умните хора - да имаме независима енергетика, да имаме ток догодина."

А проф. Тасев допълни: "Ние сме най-умни, но не строим (АЕЦ). А Турция строи, Румъния строи, Унгария строи. По-добре както казват старите майстори: по-добре е да остане, за да стане. Във всички сценарии на доклада на БАН България си остава износител на енергия. Време е за вземане на важни решения тази година".

 Явор Куюмджиев: Няма губеща АЕЦ в света, всички са безобразно печеливши

Време е правителството да вземе важни решения тази година, каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев

От категорията

Синдикатите бият тревога: Поскъпването на тока за бизнеса води до фалити!

-1422363799.jpg

КНСБ и КТ "Подкрепа" апелират за незабавни и конкретни стъпки към ...

20 ян. 2018 | 14:44

Ивайло Московски: България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет 5G

Ивайло Московски и Роберто Виола Снимка: Министерство на транспорта-1516359232.jpg

Проектите за изграждането на коридори 8 и 10 предвиждат полагане на оптична ...

19 ян. 2018 | 12:53

Теменужка Петкова: Бизнесът да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока (Видео)

Теменужка Петкова-1502798126.jpg

За АЕЦ "Белене" трябва да изберем това, което е най-добро за ...

19 ян. 2018 | 10:14

Емил Караниколов: Доверието на инвеститорите се завръща

Емил Караниколов. Снимка: МИ-1516282025.jpg

Инвестиции за близо 700 млн. лева и 2700 нови работни места има от края на 2017 ...

18 ян. 2018 | 15:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018