Москва демонстрира, че е способна да се справи с мащабни военни предизвикателства

Yeni Safak: Готви ли се Русия за следващата голяма война?

5793 | 14 септ. 2018 | 14:42

Руските власти са сигурни, че след 2020 година вероятността за конфликти, свързани с борбата за жизнено пространство ще се увеличат драматично, смятат експерти


С 300 хиляди войници, повече от хиляда самолета, хеликоптера и безпилотни летателни апарата (БПЛА), 36 хиляди танка и други бронирани машини и 80 бойни кораба, Русия демонстрира военната си мощ в най-големите маневри в съвременната си история, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak, цитирано от Агенция "Фокус".

Ученията „Восток-2018“, които започнаха във вторник идват след първите военни маневри на страната в Средиземно море след разпада на Съветския съюз, които се състояха в периода между 1 и 8 септември, припомня вестникът.

В мащабните учения ще се включат и подразделения от Китай и Монголия, а самият председател на Китай Си Дзинпин ще наблюдава действията на военните заедно с руския президент Владимир Путин. Всичко това се случва в източната част на Русия, отбелязва изданието.

„Руските власти са сигурни, че след 2020 година вероятността за конфликти, свързани с борбата за жизнено пространство ще се увеличат драматично, което е отразено в Плана за отбрана на Руската Федерация до 2020 година“, коментира руският военен анализатор Павел Фелгенхауер пред Анадолската агенция.

„На първо място, това ще бъде война за ресурси, а Русия има много от тях, така че руските власти очакват страната да бъде нападната от всички страни и именно това е причината за укрепването на всички отбранителни линии“, уверен е експертът.

Фелгенхауер заяви още, че разговорите за възможна война срещу Русия са започнали да циркулират по време на събитията в Украйна през 2014 година.

„През 2015 година бяха направени внезапни проверки в руската армия, които показаха ниска степен на бойна готовност“, обяснява военният анализатор.

„След това бе пусната мащабна програма за превъоръжаване и обучение на руските Въоръжени сили. „Восток-2018“ са заключителната фаза от тази подготовка, генерална проверка на свършената работа“ вярва Фелгенхауер.

Той подчертава, че ситуацията в Сирия, където, както твърди той, вероятността от директен конфликт между Русия и САЩ е много висока, влошава ситуацията.

„Не казвам, че ще започне Трета световна война. Но вероятността от избухването на война е по-висока от нула. Може би ще бъде, както по време на Студената война, която беше „студена“ само в Европа, но в Близкия Изток, Африка, Южна Америка и Азия бе придружавана от сериозни военни конфликти“, обяснява още Фелгенхауер, като отбелязва, че един от начините за предотвратяване на война е да покажеш на потенциалния враг военната си мощ.

Според мнението на военния експерт Сергей Ишченко, целта на Русия е да предотврати възможен конфликт. По неговите думи, именно това е причината Москва да проведе подобни мащабни маневри далеч от границите на НАТО.

Ишченко също е съгласен с мнението, че военните учения целят да демонстрират военната мощ на страната.

„През следващите дни, американците в Аляска ще имат уникалната възможност да видят отблизо корабите от Северния флот през своите бинокли“, коментира анализаторът.

Експертът от Руския съвет по международни отношения Антон Мардасов отбелязва високия дял на участващите в маневрите войници от общия състав на руските въоръжени сили.

„Въоръжените сили на Руската Федерация имат численост 1 902 758 души, включително 1 013 628 войници. Така че, около една трета от всички руски военнослужещи ще участват в ученията“, констатира експертът.

По думите на Мардасов, трябва да държиш армията си заета, за да бъде тя във форма.

„Когато няма войни, военните маневри ги заместват. Колкото по-големи са ученията, толкова повече задачи трябва да изпълнят военните и като изпълняват задачите, те повишават нивото на бойните си способности“, заяви той.

Руските маневри са „много необичайно събитие“

„Това е много необичайно събитие“, смята Октай Танрисевер, професор по международни отношения от турския Близкоизточен технически универститет. Той подчертава, че това е първият случай, в който Русия провежда учения в Тихия океан след Студената война.

Танрисевер отбеляза, че през последните три или четири години Русия провежда широкомащабни маневри на големи пространства в западната част на страната.
„Но този път те направиха още по-голямо учение на Изток“, констатира ученият.

„Чрез тези маневри Русия иска да демонстрира, че е способна да се справи с мащабни военни предизвикателства“. Те дават възможността на Москва да демонстрира съвременните си оръжейни системи, отбелязва още Танрисевер.

По неговите думи, след войната в Украйна през 2014 година и присъединяването на Крим, отношенията между Русия и НАТО са се влошили значително. „Именно затова през последните четири години те проведоха и други военни учения“, заяви експертът.

Танрисевер е на мнение, че маневрите са доказали, че Русия е готова за тотална война и са изпратили послание на САЩ и НАТО, че Москва е силна военно и може да се справи с предизвикателствата.

Той казва още, че Русия е загрижена от разполагането на британски и американски военноморски сили в Средиземно море, заради което, както твърди професорът, Москва е провела по-малко учение там.

„Но тези маневри (с Средиземно море) бяха също толкова важни, колкото и „Восток-2018“, подчерта Танрисвевер. „Защото Източното Средиземноморие е един от най-често разтърсваните от кризи региони в света“, обяснява той. Освен това, според професора, ученията в Средиземнорието са демонстрирали по-големите геополитически намерения на Русия.

„Тези събития са важни... Но ученията не трябва да бъдат буквално разбирани като готовност за започване на война. Това е просто шоу бизнес“, добави той.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Властта - и фалшивите новини

-1460718675.jpg

Най-много нелепости се ръсят в енергетиката. Щяха да развалят договора за ...

14 май 2019 | 22:03

Васил Василев: Как да спрат кражбите от еврофондовете? Дайте разпределението им на банките!

-1542009157.jpg

Моделът за разпределението на еврофондовете е сбъркан и който и да дойде на ...

14 май 2019 | 15:19

„Ел Паис“: Европа се самоубива демографски

-1528280077.jpg

В цяла Европа се наблюдава укрепване на крайнодясната идеология, която е ...

19 май 2019 | 16:34

Бой за постове: Меркел и Макрон в челен сблъсък за следващия шеф на Еврокомисията

-1548169645.jpg

Противопоставянето Германия - Франция може да изведе напред компромисен ...

18 май 2019 | 13:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


14 септ. 2018 | 23:05Който иска мир трябва да е в постоянна бойна готовност и да е във форма. Пример са Швейцария една от най миролюбивите страни, но малцина знаят, че там мъжете ги призовават реално на военни сборове всяка година, държат в дома си оръжие, имат реална и боеспособна армия.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


14 септ. 2018 | 22:08http: www.vitki.info %D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%8F%20%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%BB%D0%B0%20%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B5%20%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%20%D0%B2%20%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%20%D0%BF%D0%BE%20%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%BC%20%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BC%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%83.html


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


14 септ. 2018 | 22:08Россия заняла первое место в мире по государственным затратам на пропаганду. Суммарная господдержка проправительственных СМИ в России достигла рекордных 48,65 миллиардов рублей ($1,6 миллиардов) в 2012 году. Однако, рекорд долго не продержался и был многократно превзойден уже в 2014 году. В число получающих бюджетные деньги в России попали: ВГТРК (19,1 млрд. руб), Russia Today (11 млрд. руб), Голос России (4,4 млрд. руб), Российская газета (3,95 млрд. руб), РИА Новости (2,9 млрд. руб), 1 Канал, НТВ, ТК "Петербург" (5 млрд. руб). На втором месте Китай. Россия при Путине стала тратить на пропаганду в 2 раза больше, чем США. Так, если в 2012 году на эти цели администрацией Барака Обамы было потрачено 752 миллиона долларов, в 2013 году 756 миллионов, а на 2014 год была запрошена сумма только в 731 миллион. Примечательно, что и в начале 2000 х годов бюджет на американскую внешнюю пропаганду не превышал 500 миллионов долларов.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


14 септ. 2018 | 19:00Русия се бори за мир ,но на на нея и е ясно ,че трябва да го отстоява със сила !Не може НАТО по цял свят да има военни бази заобиколили Русия от всички страни ,а сега се чудят защо прави такива мега учени я съвместно с Китай !Няма нищо за чудене и никого не заплашва ,но показва ,че е гото ва и за самоотбрана ,ако се наложи!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Bigman1


14 септ. 2018 | 18:35Готви се разбира се...картонената Армата вече е от шперплат...а анимационните космически войски имат вече втора серия, Ну пагади...смях...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Bigman1


14 септ. 2018 | 22:54дребния задник...сори за грешката...


Bigman1


14 септ. 2018 | 22:52Гишко, казва се: висиш като сопол на клонче...толкова си ограничен, че и да обидиш като хората не можеш...и друго щи кажа...Путин е в позата на пръднал заек в люцерна...наниша се да не го види пъдаря...щот ще му напълни дребния заек със сачми...


proksima


14 септ. 2018 | 20:15Близка до Борисоф и В. Златев фирма ДжиПиГейт: Извършва Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми. https: bivol.bg gp1.html


Гошо


14 септ. 2018 | 19:33Много си прозд и тъп, брей! Чети пресата, какво висиш в коментарите на "Епицентър" като сопол на ревер на сако? Има обзорни статии за Top 10 танкове, ракети, самолети. Чети бре! Виж си идиотщините, които бълваш! Ти да не си племенник на Цуци от Шума? Или те пускат в градски отпуск от някой психодиспансер?