Бойко Илиев, Йоана Буковска-Давидова и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно).

Йоана Буковска-Давидова: Прогресът е следствие от променянето

1672 | 9 ян. 2019 | 20:10

Красивата актриса представи на медиите първия си моноспектакъл "Променяне", чиято премиера е на 09.01. в "Нов Театър" НДК

Бойко Илиев, Йоана Буковска-Давидова и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно).-1547064100.jpgЙоана Буковска-Давидова-1547064162.jpgЙоана Буковска-Давидова-1547064062.jpgЙоана Буковска-Давидова с проф. Любомир Стойков-1547063874.jpgЙоана Буковска-Давидова: Прогресът е следствие от променянето-1547057643.jpgЙоана Буковска-Давидова: Прогресът е следствие от променянето-1547057625.jpgЙоана Буковска-Давидова: Прогресът е следствие от променянето-1547057489.jpg

Текст и снимки:  Тина Прокопова 

 

Красивата актриса Йоана Буковска-Давидова представи на медиите първия си моноспектакъл "Променяне", чиято премиера е на 09.01. в "Нов Театър".

 

Тя беше събрала около себе си целия творчески и технически екип, участвал в реализацията на смелия проект: режисьорите Бойко Илиев и Гергана Димитрова, Александър Гълъбов, Момчил Алексиев и Никола Налбантов, както и проф. Любомир Стойков.

 

"Припознах се в актрисата на Лив Улман, пожелах си да я представя като нормално човешко същество, на езика, на който си говорят актьорите, затова определям "Променяне" като спектакъл споделяне. Но как точно се престраших да го направя?! Не знам, нямам отговор. Сигурна съм, че голяма засилка ми даде четенето на приказки на моите деца - там героите не са един-двама. Затова наричам театъра дом на приказките за възрастни", продължи със споделнията Йоана Буковска-Давидова.

 

Проектът ѝ е част от "Пловдив - столица на културата 2019" и това е довело моноспектакъла до сцена с много високи технологии: 3D-мапинг, мултимедия, използване на кадри, снимки, анимации, т.е. дигитален пейзаж и по-активно участие на зрителя, за когото мост между сцената и салона е неговият телефон.

 

Александър Гълъбов представи работата по тази част на спектакъла, като призна,че има специално мобилно приложение, което трябва да се свали преди началото на спектакъла. "Технологиите и театъра не са в опозиция, те не са врагове. Напротив - чрез тях въздействието върху публиката става още по-пълноценно, затова все по-често и повече ще стават тези постановки."

 

В подкрепа на казаното Йоана Буковска-Давидова допълни: "Театърът не е самостоятелно изкуство. Тежко преживяване е да го издържиш, да не се изгубиш в него. Истинският допир между публиката и актьора става, когато човекът на сцената отвори вътрешните си вратички, но дали ще го направи - решава и го пожелава само той. Когато театърът се промени и заработи по друга схема, тогава ще му мислим, но засега технологиите не пречат. Освен това съвсем не е задължително да си носите телефона, за да гледате спектакъла. Осмелих се да експериментирам, осланяйки се на идеята, че е по-добре да пробваш и да се промалиш, а не да съжаляваш, че изобщо не си опитал", завърши представянето на моноспектакъла си актрисата.

 

"Работата по "Променяне" ме срещна с нови хора и съм сигурна, че това е било за добро. Аз съм актьор на свободна практика, не съм обвързана с институции, администрация и бюрокрация и се оказа, че е трудно не само да си направиш представлението, но и да му намериш сцена", на което реагира режисьорът Бойко Илиев, като само спомена, че законът за театъра е същият, който е приет 1947 г., което накара Йоана да забрави, че е актриса и да се ококори за кратко.

 
Режисьор на моноспектакъла "Променяне" е Гергана Димитрова, а музиката е дело на Йоана Робова и Петър Пармаков. Следващото представление е на 10.01. в "Нов Театър".
 


От категорията

Поезия, Библиобус и образователни игри организира Столична библиотека

Поезия, Библиобус и образователни игри-1565780487.jpg

В „Дружба 1“ свои стихове ще чете Лъчезар Лозанов, а за малките читатели ...

14 авг. 2019 | 13:58

Лили Иванова с три концерта през декември в зала 1 на НДК

Лили Иванова с три концерта през декември в зала 1 на НДК -1565623102.jpg

Преди това, на 17 септември, Лили Иванова и музикантите ѝ Ангел Дюлгеров, Огнян ...

12 авг. 2019 | 18:15

Нов трилър от авторката на „Вдовицата“

Нов трилър от авторката на „Вдовицата“-1565685525.jpg

Историята започва с шокиращо разкритие – сред развалините на разрушена стара ...

13 авг. 2019 | 11:37

Млад български автор с нова монография за защита на личните данни в търговския арбитраж

Д-р Мартин Захариев -1565619787.jpg

Д-р Мартин Захариев е преподавател в Университета по библиотекознание и ...

12 авг. 2019 | 17:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.