Йоханес Хан

Еврокомисарят по разширяването остро разкритикува действията на Париж

Йоханес Хан: Франция дестабилизира Западните Балкани

3777 | 24 окт. 2019 | 13:18

"Честно казано, след решението на Съвета на ЕС, ние сме безпомощни... Доверието в ЕС по този въпрос е изключително разклатено“, каза той


Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан отново остро разкритикува отрицателната позиция на Франция и отказа на европейските лидери да вземат решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Той заяви, че последиците за двете страни и региона могат да бъдат катастрофални, предават МИА и БГНЕС.

Хан каза в интервю за австрийската агенция AПA, че отрицателното решение на лидерите на ЕС поставя въпроса дали това е постоянно вето от страна на Франция за разширяването.

„Честно казано, след решението на Съвета на ЕС, ние сме безпомощни. Трябва да се има предвид обаче, че 25 държави са се ангажирали да започнат преговори“, посочва Хан, критикувайки принципа на единодушното вземане на решения в Съвета на ЕС, който многократно е намирал за неефективен.

Хан припомни, че френският президент Еманюел Макрон иска ЕС да осъществи вътрешни реформи, подкрепени преди това от някои други страни. Но според еврокомисаря това може да стане паралелно с процеса на присъединяване на страните кандидатки.

„И едното, и другото, ще продължат с години и ако следваме линията на Макрон и вървим едно след друго, на практика това би означавало, че перспективата за членство в ЕС може да стане реалност след 30 години. И това не би било нито перспектива, нито тласък за реформи“, каза той.

Комисарят по разширяването счита, че Франция очевидно не иска разширяване на ЕС в момента, а обявяването, че въпросът ще бъде преразгледан по време на председателството на Хърватия, е “безкрайна история”.

„Можете да отложите веднъж и тогава може да има аргументи. Може дори и втори път да се отложи, както беше случаят със сроковете в германския Бундестаг през юни. Но, честно казано, вече няма никакви аргументи и доверието в ЕС по този въпрос е изключително разклатено“, каза Хан.

Той изпраща съобщение до официален Париж, че приемането на нови държави-членки не е ревизиран процес, визирайки критериите от Копенхаген. Преговорите могат да бъдат прекратени, ако се докажат стъпки назад на страната кандидатка.

Хан предупреждава също, че отрицателното решение на европейските лидери носи риск от нестабилност както в двете страни, така и в целите Западни Балкани.

Обявените предсрочни избори в Северна Македония според него показват колко чувствителна е вътрешната политическа ситуация в страните от региона.

Това ще засегне и бъдещето на диалога между Сърбия и Косово, както и реформите в Босна и Херцеговина, които ще загубят мотивация след решението на ЕС да не започва преговори със Скопие и Тирана, каза комисарят по разширяването Йоханес Хан.

 


От категорията

Руска агенция: България се превърна в ключов представител на Турция в ЕС

Отношенията с Турция са превърнати в „лични“ на най-високо ниво, отбелязва ИА Рекс-1600075882.jpg

Единствената и основна функция на българското външно министерство стана ...

26 ян. 2021 | 12:44

Институт РЕГО: Изборите нямат потенциал за излъчване на антиамериканско управление у нас

-1609924679.png

Най-големият страх на международните играчи е Вашингтон да не се върне към ...

26 ян. 2021 | 12:59

Daily Express: Може ли да се възроди стар граничен спор между Русия и Китай?

Газопроводът "Силата на Сибир" увеличи притока на китайски работници-1611748336.jpg

На пръв поглед през последните години между Москва и Пекин се развиват добри ...

27 ян. 2021 | 13:48

"Дойче веле": "Изтървахме вируса" - когато Меркел изгуби самообладание

-1602589791.png

Тази есен тя си отива от канцлерството. Всичко го знаят и поради това думата ѝ ...

27 ян. 2021 | 13:16