Скандалът с апартаментите на властта е само върхът на айсберга, твърди говорителят на ПГ на "БСП за България"

Йончева: България още не е безнадеждно болна, да ѝ помогнем да се изправи, да е щастлива и свободна!

9835 | 5 апр. 2019 | 12:28

"Тези европейски избори са много важни за страната. Това е вот на недоверие към ГЕРБ. Когато ГЕРБ си отиде, тогава ще има възможност да се появят десни партии", коментира водачът на евролистата на социалистите


Говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за европейските избори Елена Йончева в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“.

Фокус: Г-жо Йончева, как определяте политическата ситуация в държвата?

Елена Йончева: Намираме се в парламентарна криза, тотална липса на доверие в държавните институции. След като и човекът, който оглави антикорупицонната комисия, вече е обект на подигравки, сме достигнали дъното. Трябват нови избори. Няма нищо страшно в тях. Това е възможност за рестарт на цялата система.

Фокус: Споменахте казуса с шефа на Антикорупционната комисия. На дневен ред е свиканият от президента Консултативен съвет за национална сигурност, посветен на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Има ли нужда от такъв съвет и какви са очакванията Ви от него?

Елена Йончева: Нашите очаквания от Съвета са да бъде повдигната темата за корупцията и как държавните инстиутици могат да се справят с проблема. Какво могат да направят призваните държавни институции? Колкото до този Антикорупционен орган, днес поискахме отстраняването на Пламен Георгиев. Въпросът не е той да си вземе дълга отпуска, защото това е начин, той да бъде спасен от отговорност и след няколко месеца да се върне обратно. Трябва да напомня, че този човек беше избран от новата коалиция ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и ДПС. Социалистите бяхме против неговия избор и против въобще начина на създаването на тази комисия. Няма начин една комисия да реши, какъвто и да е проблем, ако тя се избира от управляващите, които и да са те. Не може тези, които ще бъдат проверявани, да си избират орган, който да ги проверява. По тази причина и левицата в българския парламент гласува против избора на това ръководство и против начина, по който е създаден и конструиран този орган.

Фокус: Актуален въпрос е и скандалът с апартаментите на властта, след който последваха четири оставки. Изчерпвали се по този начин темата?

Елена Йончева: Тя не се изчерпва. Това е само върхът на айсберга. Ние не говорим за нарушен морал. Това е най-малкото. Става дума, затова, че е погазен законът. Ще ви цитирам Закона за противодействие на корупцията, където в чл. 3, ал. 1 се казва, че корупция е налице, когато в резултат на заемана висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт с цел пряко или косвено извличане на материална облага. Това е случаят не само с Цветан Цветанов, на и с всички, за които стана ясно, че са закупили имоти, чиято пазарна цена е в пъти по-висока. Тези дни излезе една статия във влиятелния немски ежедневник „Щутгартер цайтунг“, която е озаглавена „Корупцията в България“. Тя е илюстрирана с голяма снимка на Цветан Цветанов. В статията пише следното: „Цветан Цветанов е най-известният търсач на изгодни сделки в България, който изглежда неизмъчван от угризения на съвестта. В статията се говори за лобисткия закон на ГЕРБ, така наречената златната поправка „Артекс“. Говори се именно за законността на небостъргача „Златен век“. Пред ЕС, пред Европа правителството на г-н Борисов вече има и свое официално лице на корупцията и това лице е илюстрирано в този немски ежедневник с лицето на г-н Цветан Цветанов и с казуса му, за който той трябва да отговаря пред закона, а не само пред своята съвест. Да напомня, че г-н Цветанов каза преди няколко дни: „Няма кой да ме накаже“. Буквално го цитирам, но той каза и още нещо, че излиза по-силен от Народното събрание, че вместо Цветанов, ще видим „Цветанов плюс“. Бих искала да попитам какво означава „Цветанов плюс“. Дали това означава, че г-н Цветанов, който ще работи активно и ще се съсредоточи цялата своя енергия за предстоящите избори, подготвя мащабна манипулация на изборния процес? Какво означава „Цветанов плюс“?

Фокус: Цитирахте немското издание. По какъв начин скандалът с апартементите ще се отрази на имиджа на страната ни?

Елена Йончева: Той имиджът на страната ни е ясен. Не мисля, че по някакъв начин ще се отрази, защото той е трагичен. Ще ви цитирам съвсем накратко само два доклада. В последните доклади на Държавния департамент на САЩ се говори за корупция в България. Чуйте точното изречение, то е впечатляващо: „Служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано. Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. Въпреки че законът предвижда наказателно преследване за корупция във властта, българското правителство не прилага закона ефективно“. Това е доклад на държавния департамент. И още само едно изречение, което действително е потресаващо. Става дума за доклад на ЕК в края на февруари тази година, в който се казва, че две трети от подадените сигнали за корупция сред висши политици не се разследват от съответните органи. Ще ви цитирам, за да няма никакво съмнение в тези думи , които казвам. В страница 34 се казва: „Две трети от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване касаят български видни политически личности. По тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия“. Разбирате ли? Две трети от видни политически личности. Кои са тези видни политически личности? Ние го разбрахме – Цветан Цветанов и няколко души около него. С тези имена обаче не се изчерпват тези видни политически личности. Това, което виждаме с асансьорите и с апартаментите е върхът на айсберга. Това, което си позволява г-н Борисов, си позволява г-н Цветанов в по-малки размери. Хората под Цветанов, си позволяват това, което г-н Цветанов си позволява и т.н. Стигаме вече до това какво се случва в българските общини и до това какъв федодален строй там изграждат местните партийни активисти на ГЕРБ.

Фокус: Споменахте за феодалния строй. Представихте разследванията „Кумгейт“ и „Ало, Банов съм“. Работите ли по други разследвания и кога можем да ги очакваме?

Елена Йончева: Направихме разследване за корупция за стотици милиони при строителството на оградата на българо-турската граница. То е в прокуратурата. Води се раследване и главният прокурор обяви преди два месеца, че има сериозни индикации за корупционни схеми. Ние сме подали в прокуратурата 2018 г. сигнал за изграждането на феодалната система в Хасково, затова как един областен председател на ПП ГЕРБ на практика назначава както той сам каза своя „Дрийм тийм“ и по какъв начин той усвоява обществени поръчки за стотици милиони. Това също сме внесли в прокуратурата. Чакаме конкретен отговор. На Вашия въпрос, какво да очакваме. Работим по още, разбира се, теми. Каквото не пипнеш в България, то не е тема. Голямата тема, по която работим, са пътищата. България получава стотици милиони, милиарди от ЕС, за да може българинът да живее по-добре, по-достойно, по-справедливо и това не се случва. Според специалистите, с които сме разговаряли, голяма част от бюджета на пътищата на практика се връща към управляващите. По този начин българските строители, които са много добри, не разполагат със съответния бюджет. След като бъдат завърешни пътищата, започва ремонт след ремонт. Тук вече се харчат не само европейски, но и бюджетни средства. Част от тези пари захранват и така наречения изборен процес, изборната машина, а г-н Цветанов очевидно е много добър в нейното управление.

Фокус: Ще издадете ли нещо повече за новите си разследвания и за темите, по които работите?

Елена Йончева: Да кажем това е една от големите теми, по които работим. Мога да ви кажа, че става дума за сериозно разследване, което ще бъде направено от независима лицензирана европейска лаборатория, която не е имала бизнес в България, за да няма никакво съмнение за конфликт на интереси. Избрали сме определен брой точки, които сме внесли в АПИ, на четирите основни магистрали, както и допълнително две големи пътни артерии. Ще искаме да се направи от специалисти анализ на тези пътища, да се вземе дълбочинна ядка, за да се сравни резултата от нея и съответно проектите, които са били одобрени от АПИ. Ние ще вземем документите, които АПИ няма как да не ни предостави, защото имаме право на това и чужда фирма ще направи анализ дали това, което е вложено в пътя, реално отговаря на приетите документи.

Фокус: От БСП Ви определят като емблема на борбата с корупцията. Това ли ще е един от приоритетите Ви в следващия Европарламент?

Елена Йончева: Основният ни приоритет това, е България. Битката за България, това е битката за Европа. Когато в България няма справедливост, не може да постигнем, каквито и да е други приоритети. За съжаление много малка част от хората виждат ползата от всички средства, които пристигат от ЕС към България по различни проекти. Голяма част от тези проекти потъват в нечии джобове. Според изследване на социолози около 80 % от тези проекти се усвояват от определен брой едни и същи фирми. На практика българското общество не усеща цялата полза от нашето членство в ЕС, а Съюзът е нашият шанс в България да има справедливо общество и хората да живеят достойно и да имат достойни доходи. За това ще се борим. Корупцията е част от този проблем. Вижте последния доклад на групата на „Зелените“ в ЕП. В него се казва, че от България от корупция се изсмукват всяка година 11 млрд. евро. Представете си 11 млрд. евро. Това е доклад, който е базиран на информация на „Евростат“, „Олаф“ и на доклади на ЕК. Борбата с корупцията е приоритет, но не е единствения. Искаме на практика един нов социален договор в Европа, сближаване на доходите, единен стандарт за минималната заплата. Трябва всички ние, българите, да живеем достойно, а не да ни третират като втора ръка хора и като белите роби на Европа.

Фокус: Какви принципи ще следвате в рамките на предизборната кампания и ще участвате ли в дебат със своите опоненти?

Елена Йончева: Разбира се, че ще участвам в дебат, никога не съм отказвала такъв. Влизам в открит, честен дебат с всеки един опонент.

Фокус: Вие сте журналист. Каква е ролята на медиите за осигуряването на прозрачна и честна кампания?

Елена Йончева: Ролята на медиите не е само по време на кампанията, тя е и в момента. Тя е преди кампанията и след нея. Ще ви дам примера с Цветан Цветанов. Защо той счита, че е манипулирано цялото това разследване за апартаментите?Той счита и вероятно е искрен, защото не вярва, че в България има свободна журналистика. Той не може да си представи, че едно такова разследване може да предизвика такъв обществен отзвук. Не може да допусне, че има свободни журналисти и ние благодарим на Държавния департамент на САЩ и на „Свободна Европа“, които защитават високи критерии в журналистиката. Ето едно обяснение защо е толкова важна журналистиката. Тя действително е четвърта власт и вие виждате какво става с тези апартаменти. Тя е четвърта власт, ако има свободата да бъде такава, ако не е контролирана, манипулирана, ако не е сплашена, изнудвана. Ако не е държана изкъсо с избирателно финансиране. Ние сме на 111-то място по свобода на медиите според „Репортери без граница“, а 2008 г. бяхме на 34-то място наравно с Франция. Когато журналистиката се откъсне от това последно място не само в Европа, когато България си върне свободната и разследващата журналистика, когато тя се превърне в четвъртата власт, тогава ще имаме и правителство, което няма да бъде потопено в тези скандали. Тогава ще имаме кой да следи за нашите политици.

Фокус: Казахте, че битката за Европа е битката за България. Как ще накарате хората да ви последват?

Елена Йончева: Левицата няма избор, защото ако не го направи и не го направи така, че всеки един българин да разбере, че се работи в негова полза, ако не успее да създаде условия, за да има революция в доходите на хората, тогава тя просто ще си отиде и други ще дойдат. Тези европейски избори са много важни за България. Това е вот на недоверие към ГЕРБ. Когато ГЕРБ си отиде, тогава ще има възможност да се появят десни партии. Тогава ще се нормализира и политическият живот в България. В момента виждате какво направиха ГЕРБ. Те не само си купуват асансьори и апартаменти. Те си купиха лъвчето – символа на демокрацията в България. За много честни българи, независимо дали са десни или не, лъвчето е символа на демокрацията, на надеждата в България.Те последнаха върху този символ за съжаление.

Фокус: Какво ще кажете на тези, които не гласуват на избори и не вярват в политическата класа?

Елена Йончева: Разбирам защо не вярват. Много от тях имат основания за това. Бих им казала следното: какво означава - „Няма алтернатива“? Само един безнадеждно болен човек няма алтернатива. България все още не е безнадеждно болна, така че нека ѝ помогнем да се изправи и да бъде щастлива и свободна.

 

Деница КИТАНОВА

 


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21