Елена Йончева

Големият проблем е къде изчезват милиардите, обяви говорителят на ПГ на "БСП за България"

Йончева: Борисов си е взел цяла България, дали си е купил остров, трябва да разследват службите

15033 | 27 юни 2018 | 12:26

Само от пробитата система на Агенция „Митници“, както в доклада на ДАНС, така и в констатацията на главния прокурор, изчезват действително милиарди, заяви тя


Премиерът Бойко Борисов си е взел цяла България, а дали си е купил остров или архипелаг, трябва да разследват специализираните служби. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на брифинг в Народното събрание във връзка със спряно предаване по Нова телевизия, в което е щяло да се коментара новината, публикувана в гръцки медии, че премиерът си е купил остров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Големият проблем в България е къде изчезват милиардите“, каза Йончева. По думите й в България се говори за корупция по високите етажи на властта и прилагане на сложна схема за присвояване на пари.

„Става дума за милиарди, милиарди. Само от пробитата система на Агенция „Митници“, както в доклада на ДАНС, така и в констатацията на главния прокурор, изчезват действително милиарди. В тази система служителите от Агенцията са можели да заличават стоки, които минават през България", коментира Йончева.

По думите й само от скрити акцизи България е загубила 1 млрд. евро. „Въпросът не е какъв остров ще си купи или си е купил г-н Борисов“, каза Йончева.

 

Тежката медийна среда в България се дължи на управляващите и на водената от тях политика, заяви на брифинга народният представител от „БСП за България“ Александър Симов, цетерян от БГНЕС. Левицата обвини управляващите за ниската позиция на страната в класацията по свобода на словото на „Репортери без граници“.

Според Симов грешна е тезата на мнозинството, че тази класация е фалшива, а България е трябва да бъде по-високо в нея, защото в страната ни няма случаи на убити журналисти.

„В България цензура съществува. Повод за това ни дава последния скандал, с който се занимават всички, а именно спряното предаване на Милен Цветков, само защото той си е позволил да се занимава с вътрешния свят на Бойко Борисов покрай новината, фалшива или не, че премиерът си е купил остров. Прочетох обясненията на медията, че не били спазени етични и морални журналистически стандарти и у мен се заражда едно голямо питане – как тези стандарти все важат, когато темите са за Бойко Борисов“, подчерта Александър Симов. Той възрази на тезата, че свободата на словото е отговорност на самите журналисти.

 


От категорията

32-ри ден на протести в София - демонстрация с факли затвори "Цариградско шосе" (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: БНТ-1597004848.jpg

Исканията на протестиращите остават същите - оставка на цялото правителство и ...

9 авг. 2020 | 23:26

Борисов наредил да няма акции срещу палатковите лагери на протестиращите

-1593418038.jpg

От гражданската инициатива "Системата ни убива" разпространиха ...

9 авг. 2020 | 19:41

Протестиращите пред СУ местят лагера си в знак на добра воля

Снимка БНР-1597038313.jpg

Те ще се присъединят към съмишлениците си пред Министерския съвет

10 авг. 2020 | 08:44

Проф. Николай Витанов: Епидемията тъпче на едно място...засега

Снимка Нова телевизия-1597037810.png

Здравната ни система трябва да се подготви, защото след края на септември ...

10 авг. 2020 | 08:33