Имам имоти и всички те са обезщетение за земя, купена от моя дядо, заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“

Йончева: Оставките ще доведат до "„Борисовгейт“, който ще докаже корупция в много големи размери

24159 | 10 апр. 2019 | 15:05

Тя припомни, че още при повдигане на първото обвинение срещу Борисов преди две години е отправила призив, ако то се окаже вярно, той да се откаже от поста си

-1548412176.jpgСнимка: Радио "Фокус"-Велико Търново-1554898080.jpg

След като е осъден за лъжа и на втора инстанция премиерът Бойко Борисов трябва да подаде оставка. Това каза пред журналисти във Велико Търново говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на БСП за предстоящите евроизбори Елена Йончева, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново.

 

Тя припомни, че още при повдигане на първото обвинение срещу Бойко Борисов преди две години е отправила призив, ако то се окаже вярно, той да се откаже от поста си.

 

Знаете, че вчера аз успях да го осъдя на втора инстанция за лъжа. Смятам, че това показва, че в България справедливост може да има, макар и трудно. Ако той има чест и достойнство, смятам, че трябва да подаде оставка като министър-председател, защото цяла една предизборна кампания 2017 година, премина под тази негова лъжа. Мисля, че няма българин, който да иска имаме министър-председател - съдебно доказан лъжец“, посочи още Йончева.

 

Тя коментира също, че оставката на Делян Добрев е „бягство от отговорност“, защото той остава в ГЕРБ и ще се занимава с подготовката на изборите. По същия начин, според нея, постъпва и Цветан Цветанов, който ще концентрира всичките си усилия в предизборната кампания.

 

Така постъпва ГЕРБ. Те смятат, че всеки скандал може да бъде потулен, като се свалят съответните лица от телевизионния екрана за известно време и, когато утихне скандалът, те отново се връщат по някакъв начин“, подчерта Елена Йончева. Тя заяви, че оставките от последните дни вероятно ще доведат до „Борисов гейт“, който ще докаже корупция в много по-големи размери на много високи нива в държавата.

 

Левицата ще победи на тези избори, в това няма спор. Но е необходимо да се създадат условия и да се започнат такива промени, че България да победи“, каза още водачът на листата на БСП за европизборите. Според нея това ще се случи, когато прокуратурата започне да работи и медиите получат необходимата свобода, за да са „четвърта власт“. Тя допълни, че отстраняването на ГЕРБ от властта ще доведе до съживяване на десницата, което пък ще е полезно и за левицата.

 

Всички имоти, които притежавам, са обезщетение за земя, купена от моя дядо в София през 30-те години на миналия век, заяви още говорителят на ПГ на „БСП за България“.

 

Тя обясни, че предците й са от Панагюрище и са се пренесли в София през 1924 година, когато са придобити и земите. „В последствие те са предоставени за построяване на кооперация, в замяна на което са получени и имотите, за които някои медии вече писаха“, категорична бе Йончева. Тя поясни, че няма никакви притеснения относно евентуални разследвания към нея.

 

Относно въпрос дали трябва да се стига до връщане на европейски средства заради някакви нарушения, тя отговори, че подобно развитие е неприемливо. По думите й то може да се избегне със съвместните усилия на гражданите, управляващите и на журналистите, които трябва да имат свобода.

 

Трябва да има усилия и от страна на Брюксел, на съответните контролни органи. Смятам, че тези съвместни усилия, ако действително има сериозна работа, ще предотвратят това да се стигне до връщане на средства. Ако все пак то стане факт, те трябва да се върнат от тези, които са ги откраднали. Защото България има проблем не с корупцията, а с грабежа, огромния грабеж“, каза още Йончева.

 

Като пример за думите си тя даде последния доклад на Европейската комисия от февруари тази година, в който се посочва, че над 2/3 от сигналите за корупция на „видни политически личности“ не се разследват.

 

Нали не смятаме, че се започва и завършва с Цветан Цветанов и Делян Добрев. Не! Става дума за цялата тази политическа класа, която ни управлява 10 години, и която усвоява тези фондове. Нека те да ги връщат“, допълни водачът на листата на БСП за европизборите.

 

Според нея „апартамент гейт“ е само върха на „огромна грамада“, в която става дума за сметки в чужбина за стотици милиони и огромни имоти по целия свят.

 


От категорията

Съвещание при Борисов: Учениците влизат в клас, отварят моловете, залите за фитнес и културни прояви

Снимки: Правителствена информационна служба-1611566316.jpg

Премиерът разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с ...

25 ян. 2021 | 11:16

Нинова прие нови членoве на БСП във Варна

Нинова прие нови членoве на БСП във Варна -1611557436.jpg

Десетките поддръжници на политиките и реформите в партията, провеждани от ...

25 ян. 2021 | 08:49

Проф. Светлозар Елдъров: Вевчани, където изгориха знамето ни, някога е било стожер на българщината

Проф. Светлозар Елдъров-1563623759.jpg

"Заслепен от своето българофобство, политическият македонизъм се стреми да ...

25 ян. 2021 | 11:41

Валери Симеонов: Вероятно ще се явим с ВМРО на изборите, коалицията може да бъде и разширена

Валери Симеонов: Вероятно ще се явим с ВМРО на изборите, коалицията може да бъде и разширена -1611567221.jpg

За нас форматът на патриотична коалиция е успешен. Считаме, че тя може да бъде ...

25 ян. 2021 | 11:33