ДПС няма да подкрепи бюджет 2020 г. Добронамерени сме, подчерта той.

Йордан Цонев: С този бюджет ще ни трябват 125 години да достигнем средното ниво за ЕС

6863 | 13 ноем. 2019 | 13:15

Класика в жанра за липса на реформи е здравеопазването. При всяка идея за реформа се включва задната скорост на джипа. Губим ценно време за реформи, а сега е времето за тях, предупреди депутатът.

-1563277418.jpg-1563277418.jpg

Трябваше да има реформи, които да бъдат финансирани от бюджета. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебата по бюджет 2020 г., предаде Агенция „Фокус“.

 

"От 1997 г. ,много държа журналистите това да го запомнят, защото цитират неправилно, има традиция всеки бюджет да получава някакво наименование. Да, тогава от тази трибуна нарекохме първия бюджет след правителството на Жан Виденов - бюджет на наследството. След това тази традиция продължи. Съжалявам, че този път ми беше справедливо "отнето" правото опозицията да сложи име на този бюджет. Име му сложи председателката на Бюджетна комисия г-жа Стоянова. "Този бюджет е още от същото, повече от същото".

 

Сега да видим кое е същото, защото няма лошо да има още от същото и повече от същото, ако това същото всички го искат и ако наистина води до изпълнение на целите, които си поставяме като държава.

 

Същото е една относителна стабилност с увеличение на приходите и респективно на разходите.

Същото е стремежа към балансирана фискална позиция, който в тази 2020 г. вече и по проект е заложен така като балансиран.

Същото е стремежът за плавно увеличаване на доходите в сектор образование, а вече и в сектора на държавната администрация. Това също е добре.

Същото е това, че ще се увеличат и приходната част на бюджета и приходите.

Същото е поддържане на една устойчивост и тук нека да кажа, че поддържа я един устойчив растеж.

Дотук добре, обаче има от същото, че и повече, за неща, които не бихме искали да ги виждаме в бюджета и за които се надявахме, че все пак ще има някакво развитие в положителна посока", заяви още Цонев.

 

Бюджетната рамка не дава основи за реформи, според Йордан Цонев обаче. Бюджетът бил отражение на държавната политика. Всяка липса на реформи ще предизвиква критиките на ДПС.

Класика в жанра за липса на реформи е здравеопазването. При всяка идея за реформа се включва задната скорост на джипа, образно се изрази Цонев. Губим ценно време за реформи, а сега е времето за тях, предупреди депутатът.

Партията му иска да се изработи програма за развитие на страната за следващите 10-15 години. Нужно е догонващо икономическо развитие, подчерта Йордан Цонев.

125 години ще ни трябват да достигнем средното ниво за ЕС, според "бакалските сметки", които ДПС е направило. Депутатът иска ефективност по изразходването на публичните средства.

Няма реформи, каза още той. Всяко наливане на средства в здравеопазването без реформи не е плюс, а страхотен минус за управляващите, по думите на Йордан Цонев. Това се отнасяло и за други нереформирани сектори.

Единната данъчна ставка била остаряла постановка. Нужен бил дебат по темата. Още от същото не е ОК, обясни той.

 

Той посочи, че ДПС няма да подкрепи бюджет 2020 г. „Добронамерени сме“.

 


От категорията

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали-1594531778.jpg

Най-много са новозаразените в София - 94, следвани от Пловдив - с 23 и ...

12 юли 2020 | 08:27

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом. Моля ви, не проливайте кръв! (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом-1594497380.png

И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет. Да го трошат, да трошат и ...

11 юли 2020 | 22:40

Борисов нареди на МВР и на ДАНС да свалят още днес охраната на Доган и Пеевски

-1593499740.jpg

Министър-председателят разпореди главният секретар на МВР и председателят на ...

11 юли 2020 | 13:50

Орбан поздрави Борисов за ERM II: Европа оценява усилията ти да поставиш страната си в нова посока

-1572949630.jpg

Министър-председателят е категоричен, че повече от всякога Европейският съюз ...

12 юли 2020 | 00:08