Непростимо е в критичен за нацията момент нашите първи ръководители да си мерят рейтингите

Йордан Величков: България има бъдеще, ако излъчи достойни политици

11325 | 22 май 2020 | 20:08

В последното столетие България впечатлява международната общност с най-посредствената, най-безличната, най-сервилната и продажна политическа върхушка в Европа


Доц. д-р Йордан Величков

Благодаря ти, Господи, че ни дари с най-добрите пълководци и войници! Но защо с тях ти ни прати и най-бездарни и продажни политици! В последното столетие България впечатлява международната общност с най-посредствената, най-безличната, най-сервилната и продажна политическа върхушка в Европа.

Резултатите от нейното управление са потресаващи. За около четвърт век българската държава губи три големи войни и почти половината български земи и население - случай без аналог в световната история.

Некадърната политическа прослойка и осем конфронтиращи се политически партии не са в състояние да формират нормално работещо правителство. Вместо диалог и компромиси помежду си в името на интересите на България, те променят конституцията и делегират правото на Фердинанд еднолично да определя кой да управлява държавата и каква външна политика да провежда тя. Няма друг държавник в началото на 20-ти век в Европа, който да притежава такава огромна и безконтролна власт. Кобургът, разбира се, перфектно се възползва от това уникално безумие. Като авантюрист, обладан от налудничавата мания да стане император на „Нова Византия“ и като краен германски националист вкарва България в две тежки национални катастрофи, обслужващи великогерманските агресивни амбиции. Освен катастрофите, причинили огромни човешки жертви и материални вреди на два пъти през 1913 г. и 1918 година е застрашено съществуването на българската държава. Изготвени са картите на генералните щабове на съседните страни за разчленяване на България.

През месец юли 1913 година и месец септември 1918 година управляващите са парализирани от страх, царят трепери за живота си. Единственият фактор в тези съдбовни за българската държава дни, имащ готовността да се жертва за отечеството, е българската армия. Изправена пред значително превъзхождащите я по численост и въоръжение армии на Антантата, българските войни не само не трепват, но и успешно отбиват атаките на противника през 1915-1918 година, без да изгубят една битка. А няколко дни преди края на войната нанасят тежки поражения на войските на Антантата на Солунския фронт. Героизмът на българите не само смайва съюзниците, но ги принуждава да приемат българските условия за примирието, т.е. да не се допускат гръцки, румънски и сръбски войски на територията на България, защото това би означавало край на българската държава.

Тези синове на българския народ, които за 28 дни нанасят най-тежкото военно поражение през 1912 година на Османската империя в 600-годишната й история и които спряха и три години държаха в окопите елитните англо- френски армии на Солунския фронт през 1915-1918 година, са единственият фактор, на който се дължи съществуването на България, въпреки крайно посредствените й политици.

Вместо за престъпното си управление Фердинанд да бъде изхвърлен под конвой от страната и България да бъде обявена за република, българските политици, чувствайки посредственото си ниво и страх да поемат управлението на държавата, запазват Кобургската династия.

 

Вторият Кобург – Борис, не само изцяло продължава прогерманския курс на баща си, но още по-сервилно и всеотдайно обслужва интересите на хитлеристка Германия. А за да се хареса на Хитлер, нарежда България да обяви война на двете велики сили - САЩ и Великобритания, представяйки я като „символична“.

Последиците от „символичната“ война са потресаващи. Над 105 000 са жертвите, които дава българският народ, щетите от бомбардировките от англо-американската армия, извършени на над 168 населени места, са изчислени на 28 милиарда лева, номинирани към днешния курс на лева сумата надхвърля няколкостотин милиарда. Само в столицата са разрушени над 10 000 жилищни и обществени сгради, стотици предприятия, училища, църкви. Над 200 000 софиянци остават без дом, 300 000 панически бягат от столицата. През войната България кредитира Третия райх със стоки на стойност 23 милиарда дойче марки, номинирани към днешна дата стотици милиарди евра, с договорката да бъдат изплатени след края на войната, след като тя бъде спечелена от Германия. След месец май 1945 година германската държава не съществува и този колосален дълг към България остава за сметка на българския народ. Това е стряскаща, но реална действителност, която категорично развенчава мита за царя-обединител и спасител.

Груба измама и фалшификация на историческата истина е една натрапена прогерманска политика да се представя за грижа за запазване на България от жертви и разрушения от евентуална хитлеристка агресия. Анализът на резултатите от Втората световна война недвусмислено сочи, че държави като Чехословакия, Дания, Норвегия, окупирани от нацистите, дават по-малко жертви от тези на българския народ. Факт е, че София бе разрушена, а не Прага, Копенхаген и Осло. Още през месец август 1943 година Алън Дълес, ръководител на американската разузнавателна мисия в Берн, бъдещ шеф на ЦРУ, в писмо до българското правителство пише: „Подкрепата, която България оказва на държавите от Оста е толкова голяма, че отношението към нея не може да бъде по-различно от отношението към другите неприятели на съюзниците.“

България е изправена пред Трета, може би последна национална катастрофа. Апетитите за българска територия на националистите от балканските държави са изострени докрай. Едните искат българо-гръцката граница да минава по билото на Стара планина, а други претендират за българските земи до река Искър.

Освен смразяващите териториални претенции, най-високопоставени английски политици споделят идеята за заличаване на българската държава с аргумента, че в двете световни войни тя е в съюз с най-агресивните и антидемократични сили на планетата. Такава е реалната обстановка и надвисналата заплаха за България в края на Втората световна война.

Единственият начин да се смекчат обвиненията и намалят санкциите срещу нея е включването на армията й на страната на съюзниците в последния етап от войната. За пореден път в най-новата история се проявяват високите бойни качества, храбростта и героизмът на българския войник. На поверените самостоятелни участъци от фронта българските командири и войници се справят блестящо. Освен реален принос за разгрома на германската армия, със своята саможертва и пролята кръв българските войни защитиха не само правото на съществуване на българската държава, но и нейната териториална цялост. Впрочем, за трети път, и то само за три десетилетия, нашият войник трябваше да спасява отечеството си, престъпно жертвано от примитивните си продажни политици и от чуждата на българския народ династия. За четвърти път през последното столетие и за първи път през 21 век цялото човечество е изправено пред невероятно тежко изпитание.

Новият враг – коронавирусът, е крайно агресивен, непознат и безмилостно поразяващ. Само за три месеца в САЩ той взе повече жертви (над 60 000), отколкото убитите американци във Виетнам за 10 години - 49 000. От бързината на реакцията, нивото на организацията и най-вече качеството на медицинския персонал зависи успехът срещу този вид ново заболяване.
 
Обективната оценка свидетелства, че мерките на българското правителство бяха навременни, адекватни на обстоятелствата. Най-успешният му ход бе формирането на кризисен щаб от висококвалифицирани медицински кадри. Разбира се, в борбата с този непознат и коварен враг имаше и пропуски, противоречиви решения и действия, изказвания, всяващи страх и несигурност, а не спокойствие и увереност.

На моменти малко в повече идва на българската общественост самоизтъкването на премиера, но тя е свикнала с тази черта на характера му. Недопустимо и непростимо е обаче в критичен за нацията момент нашите първи ръководители да си мерят рейтингите. Министър- председателят отново показа, че не търпи други мнения, не приема съвети, дори да са приемливи, гневно реагира срещу всеки, който според него ще засегне имиджа му дори съвсем малко. Тези критични бележки не омаловажават свършената добра работа от правителството.

Най-голямото признание за водената досега успешна борба срещу коронавируса трябва да се даде на медицинския персонал и на блестящата медицинска школа, подготвила такива специалисти. Макар и невинаги разполагащи с най-високотехнологичната медицинска апаратура, те доказаха, че по нищо не отстъпват на колегите си от най-развитите държави. Неслучайно стотици лекари и медицински сестри работят в най-авторитетните болници и медицински институти и университети в чужбина.

Българското медицинско съсловие показа, че лекар и медицинска сестра не само професии, а и призвание. Затова с риск за живота си служат всеотдайно, за да спасяват живота на другите. Очевидно, докато този достоен и талантлив народ има такива кадри като едни от най-добрите войници на континента - блестящо подготвени и саможертвени медици, учители, спасяващи учебната година на няколкостотин хиляди ученици, служители на реда, които мигновено реагират на всяко огнище на зараза, България има бъдеще.

 

Ако той излъчи и политици, които да преодолеят демографската катастрофа, то държавата ни ще се нареди сред най-успешно развитите страни на Европейския континент.

Текстът е публикуван във в. „Труд“ и предоставен на Епицентър.бг от автора


От категорията

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!-1610696036.jpg

Българският народ има много силни, много красиви качества! Но днес той ...

17 ян. 2021 | 08:58

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за България

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за Бългаария-1610795189.jpg

БСП, която е стара, сис­темна пар­тия, носеща при предишни ръковод­с­тва вина ...

16 ян. 2021 | 13:05

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - работила с Ирина Бокова в ЮНЕСКО

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - състудентка на Ирина Бокова -1610800360.jpg

Бившият шеф на Россътрудничество Елеонора Митрофанова е назначена за посланик ...

16 ян. 2021 | 14:32

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат-1610814824.jpg

Войната с всички средства ще се води не само срещу известния враг ГЕРБ, а и ...

16 ян. 2021 | 18:32